Ultralydsscanning

En ultralydsscanning, undertiden kaldet et sonogram, er en procedure, der bruger højfrekvente lydbølger til at skabe et billede af en del af kroppen indvendigt.

En ultralydsscanning kan bruges til at overvåge et ufødt barn, diagnosticere en tilstand eller vejlede en kirurg under visse procedurer.

Sådan fungerer ultralydsscanninger

Der bruges en lille enhed kaldet en ultralydssonde, der afgiver højfrekvente lydbølger.

Du kan ikke høre disse lydbølger, men når de hopper af forskellige dele af kroppen, skaber de “ekkoer”, der samles op af sonden og omdannes til et bevægeligt billede.

Dette billede vises på en skærm, mens scanningen udføres.

Forberedelse til en ultralydsscanning

Før du foretager nogle typer ultralydsscanning, kan du blive bedt om at følge visse instruktioner for at forbedre kvaliteten af de producerede billeder.

For eksempel kan du rådes til at:

  • drik vand og ikke gå på toilettet før efter scanningen – det kan være nødvendigt før en scanning af dit ufødte barn eller dit bækkenområde
  • undgå at spise eller drikke i flere timer før scanningen – det kan være nødvendigt inden en scanning af dit fordøjelsessystem, inklusive leveren og galdeblæren

Afhængigt af det område af din krop, der undersøges, kan hospitalet bede dig om at tage noget tøj ud og bære en hospitalskjole.

Hvis du har brug for et beroligende middel til at hjælpe dig med at slappe af, vil dette blive givet gennem et lille rør i bagsiden af din hånd eller i din arm.

I nogle tilfælde kan du også få en injektion af et harmløst stof kaldet et kontrastmiddel før scanningen, da dette kan gøre billederne klarere.

Hvad sker der under en ultralydsscanning

De fleste ultralydsscanninger varer mellem 15 og 45 minutter. De finder normalt sted på et hospitalets radiologiafdeling og udføres enten af en radiolog eller en sonograf.

De kan også udføres i lokalsamfundslokaler som praktiserende læger og kan udføres af andre sundhedspersonale, såsom jordemødre eller fysioterapeuter, der er specielt uddannet i ultralyd.

Der er forskellige slags ultralydsscanninger, afhængigt af hvilken del af kroppen der scannes, og hvorfor.

De tre hovedtyper er:

Disse teknikker er beskrevet nedenfor.

Ekstern ultralydsscanning

Billede af en kvinde, der har ultralyd

Kredit:

Peter Widmann / Alamy-stockfoto


En ekstern ultralydsscanning bruges ofte til at undersøge dit hjerte eller et ufødt barn i din livmoder.

Det kan også bruges til at undersøge lever, nyrer og andre organer i mave og bækken samt andre organer eller væv, der kan vurderes gennem huden, såsom muskler og led.

En lille håndholdt sonde placeres på din hud og flyttes over den del af kroppen, der undersøges.

En smøregel sættes på din hud, så sonden bevæger sig glat. Dette sikrer også, at der er kontinuerlig kontakt mellem sonden og huden.

Du skal ikke føle noget andet end sensoren og gelen på din hud (som ofte er kold).

Hvis du foretager en scanning af livmoderen eller bækkenområdet, har du muligvis en fuld blære, der giver dig lidt ubehag.

Der vil være et toilet i nærheden for at tømme blæren, når scanningen er afsluttet.

Intern eller transvaginal ultralydsscanning

Billede af en transvaginal ultralydsscanning

Kredit:

A. NOOR / BSIP / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK


En intern undersøgelse gør det muligt for en læge at se nærmere ind i kroppen på organer som prostata, æggestokke eller livmoderen.

En “transvaginal” ultralyd betyder “gennem skeden”. Under proceduren bliver du bedt om enten at ligge på ryggen eller på din side med dine knæ trukket op mod brystet.

En lille ultralydssonde med et sterilt dæksel, ikke meget bredere end en finger, føres derefter forsigtigt ind i vagina eller endetarm, og billeder overføres til en skærm.

Interne undersøgelser kan forårsage ubehag, men forårsager normalt ikke smerter og bør ikke tage meget lang tid.

Endoskopisk ultralydsscanning

Billede af en endoskopisk ultralyd

Kredit:

LA LOUVIERE / ASTIER / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK


Under en endoskopisk ultralydsscanning indsættes et endoskop i din krop, normalt gennem munden, for at undersøge områder som din mave eller spiserøret (spiserøret).

Du bliver normalt bedt om at ligge på din side, da endoskopet skubbes forsigtigt ned mod din mave.

Endoskopet har et lys og en ultralydsenhed i enden. Når det først er indsat i kroppen, bruges lydbølger til at skabe billeder på samme måde som en ekstern ultralyd.

Du får normalt et beroligende middel for at holde dig rolig og lokalbedøvende spray for at bedøve din hals, da en endoskopisk ultralydsscanning kan være ubehagelig og kan få dig til at føle dig syg.

Du kan også få en mundbeskyttelse for at holde munden åben og beskytte dine tænder, hvis du bider i endoskopet.

Efter en ultralydsscanning

I de fleste tilfælde er der ingen eftervirkninger, og du kan gå hjem hurtigt efter scanningen er afsluttet.

Hvis et beroligende middel ikke blev brugt, kan du straks køre, spise, drikke og vende tilbage til dine andre normale aktiviteter.

Hvis du havde en endoskopisk ultralyd og fik et beroligende middel til at hjælpe dig med at slappe af, bliver du normalt rådet til at blive på hospitalet i et par timer, indtil medicinen begynder at blive slidt.

Du bliver nødt til at arrangere, at nogen henter dig fra hospitalet og bliver hos dig i de næste 24 timer.

Du bør ikke køre bil, drikke alkohol eller betjene maskiner i denne periode.

Du får muligvis at vide resultaterne af din scanning kort efter, at den er udført, men i de fleste tilfælde skal billederne analyseres, og en rapport sendes til den læge, der henviste dig til scanningen.

De vil diskutere resultaterne med dig et par dage senere eller ved din næste aftale, hvis man er blevet arrangeret.

Er der nogen risici eller bivirkninger?

Der er ingen kendte risici fra lydbølgerne, der bruges i en ultralydsscanning. I modsætning til nogle andre scanninger, såsom CT-scanninger , involverer ultralydscanning ikke udsættelse for stråling .

Eksterne og interne ultralydsscanninger har ingen bivirkninger og er generelt smertefri, selvom du kan opleve noget ubehag, når sonden trykkes over din hud eller indsættes i din krop.

Hvis du foretager en intern scanning og er allergisk over for latex, er det vigtigt at lade sonografen eller lægen, der udfører scanningen, vide dette, så de kan bruge et latexfrit sondedæksel.

Endoskopiske ultralyd kan være lidt mere ubehagelige og kan forårsage midlertidige bivirkninger, såsom ondt i halsen eller oppustethed.

Der er også en lille risiko for mere alvorlige komplikationer, såsom intern blødning.