Stoppede eller savnede perioder

Der er mange grunde til, at en kvinde måske savner sin periode, eller hvorfor perioder måske stopper helt.

De fleste kvinder har en periode hver 28. dag eller deromkring, men det er almindeligt at have en lidt kortere eller længere cyklus end dette (fra 21 til 40 dage).

Nogle kvinder har ikke altid en regelmæssig menstruationscyklus . Deres periode kan være tidligt eller sent, og hvor længe det varer, og hvor tungt det er, kan variere hver gang.

Læs mere om uregelmæssige perioder og tunge perioder .

Hvorfor dine perioder måske stopper

Der er en række grunde til, at dine menstruationer kan stoppe. De mest almindelige årsager er:

Perioder kan også undertiden stoppe som følge af en medicinsk tilstand, såsom hjertesygdomme , ukontrolleret diabetes , en overaktiv skjoldbruskkirtel eller for tidlig overgangsalder .

Graviditet

Du kan være gravid, hvis du er seksuelt aktiv, og din menstruation er sen. Graviditet er en almindelig årsag til, at perioder uventet stopper. Det kan nogle gange ske, hvis den prævention, du bruger, fejler.

Det kan være, at din menstruation simpelthen er forsinket, så du kan vente et par dage for at se, om den ankommer. Hvis det ikke ankommer, kan du lave en graviditetstest for at bekræfte, om du er gravid eller ej.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at du kan blive gravid de dage efter, at din menstruation normalt er forfalden. Dette kan ske, hvis frigivelsen af et æg (ægløsning) er forsinket – for eksempel på grund af sygdom eller stress.

Stress

Hvis du er stresset, kan din menstruationscyklus blive længere eller kortere, dine perioder kan stoppe helt, eller de kan blive mere smertefulde.

Forsøg at undgå at blive stresset ved at sørge for at du har tid til at slappe af. Regelmæssig motion , såsom løb , svømning og yoga , kan hjælpe dig med at slappe af. Åndedrætsøvelser kan også hjælpe.

Hvis du har svært ved at klare stress, kan kognitiv adfærdsterapi (CBT) anbefales. CBT er en samtaleterapi, der kan hjælpe dig med at håndtere dine problemer ved at ændre den måde, du tænker og handler på.

Pludselig vægttab

Overdreven eller pludselig vægttab kan få dine menstruationer til at stoppe. Alvorlig begrænsning af mængden af kalorier, du spiser, stopper produktionen af hormoner, der er nødvendige til ægløsning.

Din læge kan henvise dig til en diætist, hvis du er undervægtig, hvilket er når du har et body mass index (BMI) på mindre end 18,5. En diætist vil være i stand til at rådgive dig om, hvordan du genvinder sikkert.

Hvis dit vægttab skyldes en spiseforstyrrelse , såsom anoreksi , kan de henvise dig til en spiseforstyrrelsesspecialist eller et team af specialister.

At være overvægtig

Overvægt kan også påvirke din menstruationscyklus. Hvis du er overvægtig, kan din krop producere en overskydende mængde østrogen, et af de hormoner, der regulerer reproduktionssystemet hos kvinder.

Overskydende østrogen kan påvirke hvor ofte du har menstruationer og kan også få dine menstruationer til at stoppe.

Din læge kan henvise dig til en diætist, hvis du er overvægtig med et BMI på 30 eller derover, og det påvirker dine menstruationer. Diætisten vil være i stand til at rådgive dig om at tabe sig sikkert.

Gør for meget motion

Den stress, som intens fysisk aktivitet lægger på din krop, kan påvirke de hormoner, der er ansvarlige for dine menstruationer. At miste for meget kropsfedt gennem intens træning kan også stoppe ægløsning.

Du rådes til at reducere dit aktivitetsniveau, hvis overdreven træning har fået dine perioder til at stoppe.

Hvis du er en professionel atlet, kan du drage fordel af at se en læge, der har specialiseret sig i sportsmedicin. De vil være i stand til at give dig råd om, hvordan du vedligeholder din præstation uden at forstyrre dine perioder.

P-piller

Du går måske glip af en periode så ofte, hvis du tager p-piller. Dette er normalt ikke grund til bekymring.

Nogle former for prævention , såsom den kun gestagen-pille (POP), svangerskabsforebyggende injektion og det intrauterine system (IUS) , især Mirena, kan få perioder til at stoppe helt.

Men dine menstruationer skal vende tilbage, når du holder op med at bruge disse typer prævention.

Overgangsalderen

Du kan begynde at savne perioder, når du nærmer dig overgangsalderen . Dette skyldes, at østrogenniveauerne begynder at falde, og ægløsning bliver mindre regelmæssig. Efter overgangsalderen stopper dine menstruationer helt.

Overgangsalderen er en naturlig del af aldring hos kvinder, hvilket normalt sker mellem 45 og 55 år. Den gennemsnitlige alder for en kvinde at nå overgangsalderen er 51 i Storbritannien.

Imidlertid går omkring 1 ud af 100 kvinder i overgangsalderen før 40 år. Dette kaldes for tidlig overgangsalder eller for tidlig ovariesvigt.

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

Polycystiske æggestokke indeholder et stort antal harmløse follikler, som er underudviklede sække, hvor æg udvikler sig. Hvis du har PCOS , er disse sække ofte ikke i stand til at frigive et æg, hvilket betyder, at ægløsning ikke finder sted.

PCOS menes at være meget almindelig og påvirker ca. 1 ud af 10 kvinder i Storbritannien. Tilstanden er ansvarlig for så mange som 1 ud af 3 tilfælde af stoppede perioder.

Hvornår skal jeg se din læge

Se din læge, hvis du ikke er gravid – du har haft en negativ graviditetstest – og du har gået glip af mere end 3 perioder i træk.

Hvis du er seksuelt aktiv og ikke har taget en graviditetstest, kan din læge muligvis råde dig til at tage en.

De kan også spørge dig om:

  • din sygehistorie
  • din families medicinske historie
  • din seksuelle historie
  • eventuelle følelsesmæssige problemer, du har
  • eventuelle nylige ændringer i din vægt
  • den mængde træning, du laver

Din læge kan anbefale at vente på at se, om dine menstruationer vender tilbage alene. I nogle tilfælde har du muligvis brug for behandling, før dine menstruationer vender tilbage.

Du bør også se din læge, hvis dine perioder stopper, før du er 45, eller hvis du stadig bløder, når du er over 55.

Henvisning til en konsulent

Hvis din læge mener, at en medicinsk tilstand kan have fået dine perioder til at stoppe, kan de henvise dig til en konsulent, der er specialiseret i tilstanden.

Afhængigt af hvad din praktiserende læge har mistanke om, forårsager problemet, kan du blive henvist til:

  • en gynækolog – en specialist i behandling af tilstande, der påvirker det kvindelige reproduktive system
  • en endokrinolog – en specialist i behandling af hormonelle tilstande

Du kan have en fuld gynækologisk undersøgelse og forskellige tests, herunder:

Behandling af underliggende forhold

Hvis testresultater viser, at en medicinsk tilstand har fået dine perioder til at stoppe, kan du blive tilbudt behandling for din tilstand.

For eksempel, hvis årsagen er PCOS, kan du rådes til at tage p-piller eller tabletter indeholdende et hormon kaldet progesteron.

Læs mere om behandlingen af PCOS .

Hvis årsagen er tidlig overgangsalder (for tidlig ovariesvigt), betyder det, at æggestokkene ikke længere fungerer normalt. Hormonmedicin anbefales normalt. Behandlinger kan omfatte p-piller eller hormonerstatningsterapi (HRT).

Hvis du har en overaktiv skjoldbruskkirtel, kan du få medicin for at stoppe din skjoldbruskkirtel med at producere for mange hormoner.

Læs mere om behandling af en overaktiv skjoldbruskkirtel .