Overaktiv skjoldbruskkirtel (hyperthyreoidisme) – Behandling

En overaktiv skjoldbruskkirtel (hyperthyroidisme) kan normalt behandles.

Du vil normalt blive henvist til en specialist i hormonelle tilstande (endokrinolog), der planlægger din behandling.

De vigtigste behandlinger er:

 • medicin
 • behandling med radioaktivt jod
 • kirurgi

Medicin

Lægemidler kaldet thionamider bruges ofte til behandling af en overaktiv skjoldbruskkirtel. De stopper din skjoldbruskkirtel, der producerer overskydende hormoner.

De vigtigste typer, der anvendes, er carbimazol og propylthiouracil.

Du bliver normalt nødt til at tage medicinen i 1 til 2 måneder, før du bemærker nogen fordel. Du kan muligvis også få en anden medicin kaldet en betablokker for at hjælpe med at lindre nogle af dine symptomer i mellemtiden.

Når dine skjoldbruskkirtelhormonniveauer er under kontrol, kan din dosis reduceres gradvist og derefter stoppes. Men nogle mennesker har brug for at fortsætte med at tage medicin i flere år eller muligvis hele livet.

Bivirkninger

I løbet af de første par måneder oplever nogle mennesker følgende bivirkninger:

 • føler sig syg
 • høj temperatur
 • hovedpine
 • smerter i leddene
 • ændret smag
 • dårlig mave
 • et kløende udslæt

Disse skal passere, når din krop vænner sig til medicinen.

En mindre almindelig, men mere alvorlig bivirkning er et pludseligt fald i antallet af hvide blodlegemer (agranulocytose) , som kan gøre dig meget sårbar over for infektioner.

Kontakt straks din læge, hvis du får symptomer på agranulocytose, såsom høj temperatur, ondt i halsen eller en vedvarende hoste . De kan arrangere en blodprøve for at kontrollere dit antal hvide blodlegemer.

Radioaktiv jodbehandling

Radioaktiv iodbehandling er en type strålebehandling, der bruges til at ødelægge cellerne i skjoldbruskkirtlen og reducere mængden af hormoner, den kan producere. Det er en meget effektiv behandling, der kan helbrede en overaktiv skjoldbruskkirtel.

Du får en drink eller kapsel, der indeholder jod og en lav dosis stråling, som absorberes af skjoldbruskkirtlen. De fleste mennesker har kun brug for en enkelt behandling.

Det kan tage et par uger eller måneder, før de fulde fordele kan mærkes, så du bliver muligvis nødt til at tage medicin, såsom carbimazol eller propylthiouracil, i kort tid.

Den strålingsdosis, der anvendes under radioaktiv jodbehandling, er meget lav, men der er nogle forholdsregler, du skal tage efter behandlingen:

 • undgå langvarig tæt kontakt med børn og gravide i et par dage eller uger
 • kvinder bør undgå at blive gravid i mindst 6 måneder
 • mænd bør ikke få et barn i mindst 4 måneder

Radioaktiv jodbehandling er ikke egnet til kvinder, der er gravide eller ammer. Det er heller ikke egnet, hvis din overaktiv skjoldbruskkirtel forårsager alvorlige øjenproblemer .

Kirurgi

Lejlighedsvis kan kirurgi for at fjerne hele eller en del af skjoldbruskkirtlen anbefales.

Dette kan være den bedste mulighed, hvis:

Fjernelse af hele skjoldbruskkirtlen anbefales normalt, fordi det stopper symptomerne på hyperthyroidisme kommer tilbage.

Men du bliver nødt til at tage medicin resten af dit liv for at kompensere for ikke at have en skjoldbruskkirtel. Dette er de samme lægemidler, der bruges til at behandle en underaktiv skjoldbruskkirtel .