Utilsigtet vægttab

Pludselig, mærkbart vægttab kan ske efter en stressende begivenhed, selvom det også kan være et tegn på en alvorlig sygdom.

Det er normalt at tabe en mærkbar vægt efter stress med at skifte job, skilsmisse, afskedigelse eller dødsfald .

Vægt vender ofte tilbage til normal, når du begynder at føle dig lykkeligere, efter at du har haft tid til at sørge eller vænne sig til forandringen. Rådgivning og support kan være nødvendig for at hjælpe dig med at komme til dette trin.

Væsentligt vægttab kan også være resultatet af en spiseforstyrrelse , såsom anoreksi eller bulimi . Hvis du tror, du har en spiseforstyrrelse, skal du tale med en, du stoler på, og overveje at tale med din læge. Der er også flere organisationer, der kan give dig information og rådgivning, såsom spiseforstyrrelser velgørenhed Beat .

Hvis dit vægttab ikke skyldtes en af de nævnte årsager, og du ikke tabte dig gennem slankekure eller træning, skal du kontakte din læge, da du måske har en sygdom, der skal behandles.

Følgende oplysninger kan give dig en bedre idé om årsagen til dit vægttab, men brug det ikke til at diagnosticere dig selv. Se altid en læge for at få en ordentlig diagnose.

Hvor meget vægttab er en bekymring?

Din kropsvægt kan regelmæssigt svinge, men det vedvarende utilsigtede tab på mere end 5% af din vægt over 6 til 12 måneder er normalt en anledning til bekymring. At tabe så meget vægt kan være et tegn på underernæring , hvor en persons kost ikke indeholder den rigtige mængde næringsstoffer.

Du skal være særlig opmærksom, hvis du oplever andre symptomer, såsom:

  • træthed
  • mistet appetiten
  • en ændring i dine toiletvaner
  • en stigning i sygdomme eller infektioner

Andre almindelige årsager til uventet vægttab

Utilsigtet vægttab har ikke altid en identificerbar underliggende årsag, men ud over de allerede nævnte årsager er det ofte resultatet af:

Mindre almindelige årsager til uventet vægttab

Mindre hyppigt kan uventet vægttab være resultatet af: