Polycystisk ovariesyndrom – Behandling

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) kan ikke helbredes, men symptomerne kan håndteres.

Behandlingsmulighederne kan variere, fordi en person med PCOS kan opleve en række symptomer eller bare 1.

De vigtigste behandlingsmuligheder diskuteres mere detaljeret nedenfor.

Livsstilsændringer

Hos overvægtige kvinder kan symptomerne og den samlede risiko for at udvikle langsigtede sundhedsproblemer fra PCOS forbedres kraftigt ved at tabe overvægt.

Vægttab på kun 5% kan føre til en betydelig forbedring af PCOS.

Du kan finde ud af, om du har en sund vægt ved at beregne dit kropsmasseindeks (BMI) , som er en måling af din vægt i forhold til din højde.

En normal BMI er mellem 18,5 og 24,9. Brug BMI-beregningen af sund vægt til at finde ud af, om dit BMI er inden for det sunde interval.

Du kan tabe dig ved at træne regelmæssigt og spise en sund, afbalanceret kost .

Din kost skal indeholde masser af frugt og grøntsager (mindst 5 portioner om dagen ), hele fødevarer (såsom fuldkornsbrød, fuldkornsprodukter og brun ris), magert kød, fisk og kylling.

Din læge kan muligvis henvise dig til en diætist, hvis du har brug for specifik kostrådgivning.

Læs mere om at tabe sig , sund kost og motion .

Medicin

En række medikamenter er tilgængelige til behandling af forskellige symptomer forbundet med PCOS.

Disse er beskrevet nedenfor.

Uregelmæssige eller fraværende perioder

P-piller kan anbefales til at fremkalde regelmæssige perioder, eller perioder kan induceres ved hjælp af et intermitterende forløb med gestagenetabletter (som normalt gives hver 3. til 4. måned, men kan gives hver måned).

Dette vil også reducere den langsigtede risiko for at udvikle kræft i livmoderslimhinden (endometriecancer) forbundet med ikke at have regelmæssige perioder.

Andre hormonelle præventionsmetoder, såsom et intrauterint system (IUS) , vil også reducere denne risiko ved at holde livmoderforingen tynd, men de kan muligvis ikke forårsage perioder.

Fertilitetsproblemer

Med behandling er de fleste kvinder med PCOS i stand til at blive gravid.

De fleste kvinder kan behandles med succes med et kort forløb af tabletter taget i begyndelsen af hver cyklus i flere cyklusser.

Hvis disse ikke lykkes, kan du blive tilbudt injektioner eller IVF- behandling. Der er en øget risiko for multipel graviditet (sjældent mere end tvillinger) med disse behandlinger.

En medicin kaldet clomifen er normalt den første behandling, der anbefales til kvinder med PCOS, der prøver at blive gravid.

Clomifene tilskynder til den månedlige frigivelse af et æg fra æggestokkene (ægløsning).

Hvis clomifen ikke fremmer ægløsning, kan en anden medicin kaldet metformin anbefales.

Metformin bruges ofte til behandling af type 2-diabetes , men det kan også sænke insulin- og blodsukkerniveauet hos kvinder med PCOS.

Ud over at stimulere ægløsning, tilskynde til regelmæssige månedlige perioder og sænke risikoen for abort , kan metformin også have andre langsigtede sundhedsmæssige fordele, såsom at sænke høje kolesterolniveauer og reducere risikoen for hjertesygdomme .

Metformin er ikke licenseret til behandling af PCOS i Storbritannien, men fordi mange kvinder med PCOS har insulinresistens, kan det under visse omstændigheder bruges “off-label” for at tilskynde til fertilitet og kontrollere symptomerne på PCOS .

Mulige bivirkninger af metformin inkluderer kvalme, opkastning, mavesmerter, diarré og tab af appetit.

Da metformin kan stimulere fertilitet, skal du sørge for at bruge passende prævention , hvis du overvejer at bruge det til PCOS og ikke forsøger at blive gravid, hvis du er seksuelt aktiv.

National Institute for Health and Care and Excellence (NICE) har flere oplysninger om brugen af metformin til behandling af PCOS hos kvinder, der ikke forsøger at blive gravid , herunder et resumé af de mulige fordele og skader .

Letrozol bruges undertiden til at stimulere ægløsning i stedet for clomifen. Denne medicin kan også bruges til behandling af brystkræft.

Brug af letrozol til fertilitetsbehandling er “off-label”. Dette betyder, at medicinproducenten ikke har ansøgt om en licens til, at den kan bruges til behandling af PCOS.

Med andre ord, selvom letrozol er licenseret til behandling af brystkræft, har det ikke en licens til behandling af PCOS.

Læger bruger undertiden en ikke-licenseret medicin, hvis de mener, at det sandsynligvis vil være effektivt, og fordelene ved behandlingen opvejer eventuelle tilknyttede risici.

Find ud af mere om ulicenseret og off-label brug af medicin

Hvis du ikke er i stand til at blive gravid på trods af at du tager oral medicin, kan en anden type medicin kaldet gonadotrofiner anbefales.

Disse gives ved injektion. Der er en højere risiko for, at de kan overstimulere dine æggestokke og føre til flere graviditeter.

Uønsket hårvækst og hårtab

Medicin til at kontrollere overdreven hårvækst (hirsutisme) og hårtab (alopecia) inkluderer:

Disse medikamenter virker ved at blokere virkningerne af “mandlige hormoner”, såsom testosteron, og nogle undertrykker også produktion af disse hormoner i æggestokkene.

En creme kaldet eflornithin kan også bruges til at bremse væksten af uønsket ansigtshår.

Denne creme fjerner ikke hår eller helbreder uønsket ansigtshår, så du kan muligvis bruge det sammen med et hårfjerningsprodukt.

Forbedring kan ses 4 til 8 uger efter behandling med denne medicin.

Men eflornithin-creme er ikke altid tilgængelig på , fordi nogle lokale -myndigheder har besluttet, at det ikke er effektivt nok til at retfærdiggøre -recept.

Hvis du har uønsket hårvækst, kan du også fjerne det overskydende hår ved hjælp af metoder som plukning, barbering, trådning, cremer eller laserfjerning.

Laserfjerning af ansigtshår kan være tilgængelig på i nogle dele af Storbritannien.

Andre symptomer

Medicin kan også bruges til at behandle nogle af de andre problemer forbundet med PCOS, herunder:

  • vægttab medicin, såsom orlistat, hvis du er overvægtig
  • kolesterolsænkende medicin (statiner), hvis du har høje niveauer af kolesterol i blodet
  • acne behandlinger

Kirurgi

En mindre kirurgisk procedure kaldet laparoskopisk ovarieboring (LOD) kan være en behandlingsmulighed for fertilitetsproblemer forbundet med PCOS, der ikke reagerer på medicin.

Under generel bedøvelse vil din læge lave et lille snit i din nedre mave og føre et langt, tyndt mikroskop kaldet laparoskop igennem i din mave.

Æggestokkene behandles derefter kirurgisk ved hjælp af varme eller en laser for at ødelægge det væv, der producerer androgener (mandlige hormoner).

LOD har vist sig at sænke niveauerne af testosteron og luteiniserende hormon (LH) og hæve niveauerne af follikelstimulerende hormon (FSH).

Dette korrigerer din hormonbalance og kan gendanne den normale funktion af dine æggestokke.

Graviditetsrisici

Hvis du har PCOS, har du en højere risiko for graviditetskomplikationer, såsom forhøjet blodtryk (hypertension) , præeklampsi , svangerskabsdiabetes og abort .

Disse risici er særlig høje, hvis du er overvægtig . Hvis du er overvægtig eller overvægtig, kan du sænke din risiko ved at tabe sig, før du prøver på en baby.