Kognitiv adfærdsterapi (CBT)

Kognitiv adfærdsterapi (CBT) er en samtaleterapi, der kan hjælpe dig med at håndtere dine problemer ved at ændre den måde, du tænker og opfører dig på.

Det bruges mest til behandling af angst og depression , men kan være nyttigt til andre mentale og fysiske helbredsproblemer.

Sådan fungerer CBT

CBT er baseret på konceptet om, at dine tanker, følelser, fysiske fornemmelser og handlinger er indbyrdes forbundne, og at negative tanker og følelser kan fange dig i en ond cirkel.

CBT sigter mod at hjælpe dig med at håndtere overvældende problemer på en mere positiv måde ved at opdele dem i mindre dele.

Du får vist, hvordan du ændrer disse negative mønstre for at forbedre den måde, du føler.

I modsætning til nogle andre talende behandlinger behandler CBT dine aktuelle problemer i stedet for at fokusere på problemer fra din fortid.

Det ser ud til praktiske måder at forbedre din sindstilstand på daglig basis.


Anvendelser til CBT

CBT har vist sig at være en effektiv måde at behandle en række forskellige psykiske lidelser på.

Ud over depression eller angstlidelser kan CBT også hjælpe mennesker med:

CBT bruges også undertiden til behandling af mennesker med langvarige sundhedsmæssige forhold, såsom:

Selvom CBT ikke kan helbrede de fysiske symptomer på disse tilstande, kan det hjælpe folk med at klare deres symptomer bedre.

Hvad sker der under CBT-sessioner

Hvis CBT anbefales, har du normalt en session med en terapeut en gang om ugen eller en gang hver anden uge.

Behandlingsforløbet varer normalt mellem 5 og 20 sessioner, hvor hver session varer 30 til 60 minutter.

Under sessionerne arbejder du sammen med din terapeut for at nedbryde dine problemer i deres separate dele, såsom dine tanker, fysiske følelser og handlinger.

Du og din terapeut vil analysere disse områder for at finde ud af, om de er urealistiske eller ikke nyttige, og for at bestemme den virkning, de har på hinanden og på dig.

Din terapeut vil så være i stand til at hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du ændrer uhjælpsomme tanker og adfærd.

Efter at have fundet ud af, hvad du kan ændre, vil din terapeut bede dig om at øve disse ændringer i dit daglige liv, og du vil diskutere, hvordan du kom videre i løbet af den næste session.

Det endelige mål med terapi er at lære dig at anvende de færdigheder, du har lært under behandlingen, i dit daglige liv.

Dette skal hjælpe dig med at håndtere dine problemer og stoppe dem med at have en negativ indvirkning på dit liv, selv efter at dit behandlingsforløb er afsluttet.


Fordele og ulemper ved CBT

Kognitiv adfærdsterapi (CBT) kan være lige så effektiv som medicin til behandling af nogle psykiske problemer, men det er muligvis ikke vellykket eller egnet til alle.

Nogle af fordelene ved CBT inkluderer:

Nogle af ulemperne ved CBT at overveje inkluderer:

  • du er nødt til at forpligte dig til processen for at få mest muligt ud af det – en terapeut kan hjælpe og rådgive dig, men de har brug for dit samarbejde
  • at deltage i regelmæssige CBT-sessioner og udføre ekstra arbejde mellem sessioner kan tage meget af din tid
  • det er muligvis ikke egnet til mennesker med mere komplekse mentale sundhedsbehov eller indlæringsvanskeligheder, da det kræver strukturerede sessioner
  • det indebærer at konfrontere dine følelser og bekymringer – du kan opleve indledende perioder, hvor du er nervøs eller følelsesmæssigt ubehagelig
  • det fokuserer på personens evne til at ændre sig selv (deres tanker, følelser og adfærd) – dette løser ikke bredere problemer i systemer eller familier, der ofte har en væsentlig indvirkning på nogens helbred og velbefindende

Nogle kritikere hævder også, at fordi CBT kun adresserer aktuelle problemer og fokuserer på specifikke emner, behandler den ikke de mulige underliggende årsager til psykiske lidelser, såsom en ulykkelig barndom.

Sådan finder du en CBT-terapeut

Du kan få psykologiske terapier, herunder CBT, på .

Du har ikke brug for henvisning fra din læge.

Du kan henvise dig direkte til en psykologisk terapitjeneste.

Eller din læge kan henvise dig, hvis du foretrækker det.

Hvis du har råd til det, kan du vælge at betale for din terapi privat. Omkostningerne ved private terapisessioner varierer, men det koster normalt £ 40 til £ 100 per session.

British Association for Behavioral & Cognitive Psychotherapies (BABCP) fører et register over alle akkrediterede terapeuter i Storbritannien, og The British Psychological Society (BPS) har et bibliotek med chartrede psykologer , hvoraf nogle er specialiserede i CBT.

< /div> < /section> < section >
< div class = "mc-panel-with-label" >
< h2 class = "mc-panel-with-label__label" > Hjælp os med at forbedre vores hjemmeside < /h2> < p > Hvis du er færdig med det, du laver, kan du besvare nogle spørgsmål om dit besøg i dag ? < /p> < p > < a > Tag vores undersøgelse < /a>
< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/betingelser/kognitiv-adfaerdsterapi-cbt/hvordan-det-virker/" > < span class = "mc-pagination__title" > Næste < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Sådan fungerer det < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>