Selektive serotonin-genoptagelsesinhibitorer (SSRI’er)

Selektive serotonin-genoptagelsesinhibitorer (SSRI’er) er en meget anvendt type antidepressivt middel .

De ordineres hovedsageligt til behandling af depression , især vedvarende eller alvorlige tilfælde, og bruges ofte i kombination med en taleterapi såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT) .

SSRI’er er normalt førstevalgsmedicin til depression, fordi de generelt har færre bivirkninger end de fleste andre typer antidepressiva.

Ud over depression kan SSRI’er bruges til at behandle en række andre psykiske lidelser, herunder:

SSRI’er kan undertiden bruges til at behandle andre tilstande, såsom for tidlig sædafgang , præmenstruelt syndrom (PMS) , fibromyalgi og irritabel tarmsyndrom (IBS) . Lejlighedsvis kan de også ordineres til behandling af smerte.

Sådan fungerer SSRI’er

Det antages, at SSRI’er virker ved at øge serotoninniveauet i hjernen.

Serotonin er en neurotransmitter (et messenger-kemikalie, der bærer signaler mellem nerveceller i hjernen). Det menes at have en god indflydelse på humør, følelser og søvn.

Efter at have båret en besked, absorberes serotonin normalt af nervecellerne (kendt som “genoptagelse”). SSRI’er virker ved at blokere (“hæmme”) genoptagelse, hvilket betyder, at mere serotonin er tilgængelig for at videregive yderligere meddelelser mellem nærliggende nerveceller.

Det ville være for forenklet at sige, at depression og relaterede mentale sundhedsmæssige forhold er forårsaget af lave serotoninniveauer, men en stigning i serotoninniveauet kan forbedre symptomerne og gøre folk mere lydhøre over for andre typer behandling, såsom CBT.


Doser og behandlingsvarighed

SSRI’er tages normalt i tabletform. Når de ordineres, starter du med den lavest mulige dosis, der anses for nødvendig for at forbedre dine symptomer.

SSRI’er skal normalt tages i 2 til 4 uger, før fordelen mærkes. Du kan opleve milde bivirkninger tidligt, men det er vigtigt, at du ikke holder op med at tage medicinen. Disse effekter forsvinder normalt hurtigt.

Hvis du tager en SSRI i 4 til 6 uger uden at føle nogen fordel, skal du tale med din læge eller mental sundhedsspecialist. De kan anbefale at øge din dosis eller prøve et alternativt antidepressivt middel.

Et behandlingsforløb varer normalt i mindst 6 måneder, selvom længere kurser nogle gange anbefales, og nogle mennesker med tilbagevendende problemer kan rådes til at tage dem på ubestemt tid.


Ting at overveje

SSRI’er er ikke egnet for alle. De anbefales normalt ikke, hvis du er gravid, ammer eller er under 18, fordi der er en øget risiko for alvorlige bivirkninger. Der kan dog gøres undtagelser, hvis fordelene ved behandling menes at opveje risiciene.

SSRI’er skal også bruges med forsigtighed, hvis du har visse underliggende sundhedsmæssige problemer, herunder diabetes , epilepsi og nyresygdom .

Nogle SSRI’er kan reagere uforudsigeligt med andre lægemidler, herunder nogle over-the-counter smertestillende midler og urtemedicin, såsom perikon. Læs altid informationsfolderen, der følger med din SSRI-medicin, for at kontrollere, om der er medicin, du har brug for at undgå.

Bivirkninger

De fleste mennesker vil kun opleve et par milde bivirkninger, når de tager SSRI’er. Disse kan være besværlige i starten, men de forbedres generelt med tiden.

Almindelige bivirkninger af SSRI’er kan omfatte:

Du bliver normalt nødt til at se din læge hvert par uger, når du først begynder at tage SSRI’er for at diskutere, hvor godt medicinen fungerer. Du kan også når som helst kontakte din læge, hvis du oplever generende eller vedvarende bivirkninger.

Typer af SSRI’er

Der er i øjeblikket 8 SSRI’er ordineret i Storbritannien:


  • citalopram (Cipramil)
  • dapoxetin (Priligy)
  • escitalopram (Cipralex)
  • fluoxetin (Prozac eller Oxactin)
  • fluvoxamin (Faverin)
  • paroxetin (Seroxat)
  • sertralin (Lustral)
  • vortioxetin (Brintellix)

Webstedet Medicines Complete har flere oplysninger og råd om disse SSRI’er .