Agorafobi

Agorafobi er en frygt for at være i situationer, hvor flugt kan være svært, eller at hjælp ikke ville være tilgængelig, hvis tingene går galt.

Mange mennesker antager, at agorafobi simpelthen er en frygt for åbne rum, men det er faktisk en mere kompleks tilstand. En person med agorafobi kan være bange for:

  • rejser med offentlig transport
  • besøger et indkøbscenter
  • forlader hjemmet

Hvis nogen med agorafobi befinder sig i en stressende situation, vil de normalt opleve symptomerne på et panikanfald , såsom:

  • hurtig hjerterytme
  • hurtig vejrtrækning (hyperventilering)
  • føler sig varm og svedig
  • føler sig syg

De undgår situationer, der forårsager angst og kan måske kun forlade huset med en ven eller partner. De bestiller dagligvarer online snarere end at gå til supermarkedet. Denne ændring i adfærd kaldes undgåelse.

Læs mere om symptomerne på agorafobi .

Hvad forårsager agorafobi?

Agorafobi udvikler sig normalt som en komplikation af panikangst , en angstlidelse, der involverer panikanfald og øjeblikke med intens frygt. Det kan opstå ved at forbinde panikanfald med de steder eller situationer, hvor de opstod, og derefter undgå dem.

Et mindretal af mennesker med agorafobi har ingen historie med panikanfald. I disse tilfælde kan deres frygt være relateret til problemer som frygt for kriminalitet, terrorisme, sygdom eller at være i en ulykke.

Traumatiske begivenheder, såsom dødsfald , kan bidrage til agorafobi såvel som visse gener arvet fra dine forældre.

Læs mere om de mulige årsager til agorafobi .

Diagnosticering af agorafobi

Tal med din læge, hvis du tror, du kan blive ramt af agorafobi. Det skal være muligt at arrangere en telefonkonsultation, hvis du ikke føler dig klar til at besøge din læge personligt.

Din læge vil bede dig om at beskrive dine symptomer, hvor ofte de opstår, og i hvilke situationer. Det er meget vigtigt, at du fortæller dem, hvordan du har haft det, og hvordan dine symptomer påvirker dig.

Din læge kan stille dig følgende spørgsmål:

  • Synes du at forlade huset er stressende?
  • Er der bestemte steder eller situationer, du skal undgå?
  • Har du nogen undgåelsesstrategier, der hjælper dig med at klare dine symptomer, såsom at stole på, at andre handler for dig?

Det kan nogle gange være svært at tale om dine følelser, følelser og personlige liv, men prøv ikke at være ængstelig eller flov. Din læge skal vide så meget som muligt om dine symptomer for at stille den korrekte diagnose og anbefale den mest passende behandling.

Læs mere om diagnosticering af agorafobi .

Behandling af agorafobi

Livsstilsændringer kan hjælpe, herunder regelmæssig motion , spise mere sundt og undgå alkohol, stoffer og drikkevarer, der indeholder koffein, såsom te, kaffe og cola.

Selvhjælpsteknikker, der kan hjælpe under et panikanfald, inkluderer at blive, hvor du er, fokusere på noget, der ikke er truende og synligt, og langsom, dyb vejrtrækning.

Hvis din agorafobi ikke reagerer på disse behandlingsmetoder, skal du kontakte din læge.

Du kan også henvise dig direkte til psykologiske terapier, herunder kognitiv adfærdsterapi (CBT) , uden at se din læge.

Læs mere om psykologiske terapier på .

Medicin kan anbefales, hvis selvhjælpsteknikker og livsstilsændringer ikke er effektive til at kontrollere dine symptomer. Du får normalt ordineret et kursus med selektive serotoninoptagelsesinhibitorer (SSRI’er) , som også bruges til behandling af angst og depression .

I alvorlige tilfælde af agorafobi kan medicin bruges i kombination med andre typer behandling, såsom CBT og afslapningsterapi.

Læs mere om behandling af agorafobi .

Outlook

Omkring en tredjedel af mennesker med agorafobi når til sidst en fuldstændig kur og forbliver fri for symptomer.

Cirka halvdelen oplever en forbedring af symptomerne, men de kan have perioder, hvor deres symptomer bliver mere besværlige – for eksempel hvis de føler sig stressede.

På trods af behandling fortsætter ca. 1 ud af 5 personer med agorafobi med generende symptomer.

Hvor almindelig er agorafobi?

I Storbritannien har op til 2 ud af 100 panikangst. Det antages, at omkring en tredjedel vil udvikle agorafobi.

Agorafobi er dobbelt så almindelig hos kvinder som mænd. Det starter normalt mellem 18 og 35 år.