OCD

Obsessiv kompulsiv lidelse (OCD) er en almindelig mental sundhedstilstand, hvor en person har obsessive tanker og kompulsiv adfærd.

OCD kan påvirke mænd, kvinder og børn. Nogle mennesker begynder at have symptomer tidligt, ofte omkring puberteten , men det starter normalt i den tidlige voksenalder.

OCD kan være foruroligende og forstyrre dit liv betydeligt, men behandling kan hjælpe dig med at holde det under kontrol.

Symptomer på tvangslidelse (OCD)

Hvis du har OCD, vil du normalt opleve hyppige obsessive tanker og kompulsiv adfærd.

  • En besættelse er en uønsket og ubehagelig tanke, et billede eller en trang, der gentagne gange kommer ind i dit sind og forårsager følelser af angst, afsky eller uro.
  • En tvang er en gentagen adfærd eller mental handling, som du føler, du skal gøre for midlertidigt at lindre de ubehagelige følelser, som den obsessive tanke medfører.

For eksempel kan en person med en besat frygt for at blive indbrudt føle, at han har brug for at kontrollere, at alle vinduer og døre er låst flere gange, før de kan forlade deres hus.

Kvinder kan undertiden få OCD under graviditet eller efter deres baby er født. Besættelse kan omfatte at bekymre sig om at skade barnet eller ikke sterilisere fodringsflasker korrekt. Tvang kan være ting som gentagne gange at kontrollere, om babyen trækker vejret.


Få hjælp til tvangslidelse (OCD)

Mennesker med OCD er ofte tilbageholdende med at søge hjælp, fordi de skammer sig eller flov.

OCD er en helbredstilstand som enhver anden, så der er intet at skamme sig eller flov over. At have OCD betyder ikke, at du er “sur”, og det er ikke din skyld, du har det.

Der er to hovedmåder at få hjælp på:

Du kan også finde apps og værktøjer til mental sundhed i -appbiblioteket.

Hvis du tror, at en ven eller et familiemedlem måske har OCD, kan du prøve at tale med dem om dine bekymringer og foreslå, at de får hjælp.

Det er usandsynligt, at OCD bliver bedre uden ordentlig behandling og support.

Behandlinger for tvangslidelse (OCD)

Der er nogle effektive behandlinger for OCD, der kan hjælpe med at reducere den indvirkning, det har på dit liv.

De vigtigste behandlinger er:

CBT vil normalt have en effekt ganske hurtigt. Det kan tage flere måneder, før du bemærker virkningerne af behandling med SSRI’er, men de fleste mennesker vil i sidste ende have gavn af det.

Hvis disse behandlinger ikke hjælper, kan du blive tilbudt en alternativ SSRI eller få en kombination af en SSRI og CBT.

Nogle mennesker kan henvises til en specialist i mental sundhedstjeneste for yderligere behandling.

Årsager til tvangslidelse (OCD)

Det er ikke klart, hvad der forårsager OCD. En række forskellige faktorer kan spille en rolle, herunder:

  • familiehistorie – du er mere tilbøjelige til at udvikle OCD, hvis et familiemedlem har det, muligvis på grund af dine gener
  • forskelle i hjernen – nogle mennesker med OCD har områder med usædvanlig høj aktivitet i deres hjerne eller lave niveauer af et kemikalie kaldet serotonin
  • livshændelser – OCD kan være mere almindelig hos mennesker, der er blevet mobbet, misbrugt eller forsømt, og det begynder undertiden efter en vigtig livsbegivenhed, såsom fødsel eller dødsfald
  • personlighed – pæne, omhyggelige, metodiske mennesker med høje personlige standarder kan være mere tilbøjelige til at udvikle OCD, også mennesker, der generelt er ret ængstelige eller har en meget stærk følelse af ansvar for sig selv og andre


Støttegrupper

At leve med OCD kan være svært. Ud over at få medicinsk hjælp kan det være, at det hjælper med at kontakte en supportgruppe eller andre personer med OCD for information og rådgivning.

Følgende websteder kan være nyttige støttekilder:

OCD Action, OCD-UK og TOP UK kan også fortælle dig om eventuelle lokale supportgrupper i dit område.

Information:

Vejledning om social pleje og support

Guiden til social pleje og support har råd om, hvor du kan få support, hvis du:

  • har brug for hjælp til det daglige liv på grund af sygdom eller handicap
  • pleje nogen regelmæssigt, fordi de er syge, ældre eller handicappede, herunder familiemedlemmer