Slagtilfælde – Recovery

Hjerneskader forårsaget af slagtilfælde kan føre til udbredte og langvarige problemer.

Selvom nogle mennesker muligvis kommer sig hurtigt, har mange mennesker, der har slagtilfælde, brug for langvarig støtte for at hjælpe dem med at genvinde så meget uafhængighed som muligt.

Denne rehabiliteringsproces afhænger af symptomerne og deres sværhedsgrad.

Det starter ofte på hospitalet og fortsætter derhjemme eller på en lokal klinik i dit samfund.

Læse om:

Et team af forskellige specialister kan hjælpe med din rehabilitering, herunder fysioterapeuter, psykologer, ergoterapeuter, tale- og sprogterapeuter, diætister og specialiserede sygeplejersker og læger.

Du opfordres til aktivt at deltage i rehabiliteringsprocessen og arbejde sammen med dit plejeteam for at sætte mål, du vil nå under dit helbredelse.

De forskellige behandlings- og rehabiliteringsmetoder for nogle af de almindelige problemer forårsaget af slagtilfælde er beskrevet nedenfor.

Vil du vide mere?

Psykologisk påvirkning

2 af de mest almindelige psykologiske problemer, der kan påvirke mennesker efter et slagtilfælde, er:


 • depression – mange mennesker oplever intense grædeanfald, føler sig håbløse og trækker sig tilbage fra sociale aktiviteter
 • angst – hvor folk oplever generelle følelser af frygt og angst, nogle gange med øjeblikke med intense, ukontrollerede følelser af angst (angstanfald)

Følelser af vrede, frustration og forvirring er også almindelige.

Du modtager en psykologisk vurdering fra et medlem af dit sundhedsteam snart efter dit slagtilfælde for at kontrollere, om du oplever følelsesmæssige problemer.

Rådgivning bør gives for at hjælpe dig med at håndtere den psykologiske virkning af slagtilfælde. Dette inkluderer indvirkningen på forholdet til andre familiemedlemmer og ethvert seksuelt forhold.

Der bør også regelmæssigt gennemgås eventuelle problemer med depression og angst og generelt psykologiske og følelsesmæssige symptomer.

Disse problemer kan slå sig ned over tid, men hvis de er alvorlige eller varer længe, kan læger henvise folk til eksperthjælp fra en psykiater eller klinisk psykolog.

For nogle mennesker kan medicin og psykologiske terapier, såsom rådgivning eller kognitiv adfærdsterapi (CBT) hjælpe.

CBT er en terapi, der har til formål at ændre den måde, du tænker på ting for at skabe en mere positiv sindstilstand.

Vil du vide mere?

Kognitiv påvirkning

Kognitiv er et udtryk, der refererer til de mange processer og funktioner, vores hjerne bruger til at behandle information.

En eller flere kognitive funktioner kan forstyrres af et slagtilfælde, herunder:

 • meddelelse
 • rumlig bevidsthed – at have en naturlig bevidsthed om, hvor din krop er i forhold til dit nærmeste miljø
 • hukommelse
 • koncentration
 • udøvende funktion – evnen til at planlægge, løse problemer og ræsonnere om situationer
 • praksis – evnen til at udføre dygtige fysiske aktiviteter, såsom påklædning eller lave en kop te

Som en del af din behandling vurderes hver af dine kognitive funktioner, og der oprettes en behandlings- og rehabiliteringsplan.

Du kan blive undervist i en bred vifte af teknikker, der kan hjælpe dig med at genindlære forstyrrede kognitive funktioner, såsom at gendanne dine kommunikationsevner gennem tale- og sprogterapi.

Der er mange måder at kompensere for ethvert tab af kognitiv funktion, såsom brug af hukommelseshjælpemidler, dagbøger og rutiner til at hjælpe med at planlægge daglige opgaver.

De fleste kognitive funktioner vender tilbage med tiden og rehabilitering, men du kan finde ud af, at de ikke vender tilbage til den måde, de var før.

Den skade, et slagtilfælde medfører for din hjerne, øger også risikoen for at udvikle vaskulær demens .

Dette kan ske umiddelbart efter et slagtilfælde eller kan udvikle sig et stykke tid efter, at slagtilfældet opstod.

Vil du vide mere?

Bevægelsesproblemer

Slagtilfælde kan forårsage svaghed eller lammelse på den ene side af kroppen og kan resultere i problemer med koordinering og balance.

Mange mennesker oplever også ekstrem træthed (træthed) i de første par uger efter et slagtilfælde og kan også have svært ved at sove, hvilket gør dem endnu mere trætte.

Som en del af din rehabilitering skal du ses af en fysioterapeut, der vurderer omfanget af et fysisk handicap, før du opretter en behandlingsplan.

Fysioterapi involverer ofte flere sessioner om ugen med fokus på områder som øvelser for at forbedre din muskelstyrke og overvinde eventuelle gangbesvær.

Fysioterapeuten vil arbejde sammen med dig ved at sætte mål. I starten kan det være enkle mål, som f.eks. At samle et objekt op.

Efterhånden som din tilstand forbedres, indstilles mere krævende langsigtede mål, såsom at stå eller gå.

En plejeperson eller plejeperson, såsom et familiemedlem, vil blive opfordret til at blive involveret i din fysioterapi.

Fysioterapeuten kan lære dig begge enkle øvelser, du kan lave derhjemme.

Hvis du har problemer med bevægelse og visse aktiviteter, såsom at blive vasket og klædt, kan du også modtage hjælp fra en ergoterapeut. De kan finde måder at håndtere eventuelle problemer på.

Arbejdsterapi kan omfatte tilpasning af dit hjem eller brug af udstyr for at gøre hverdagens aktiviteter lettere og finde alternative måder at udføre opgaver, du har problemer med.

Vil du vide mere?

Kommunikationsproblemer

Efter et slagtilfælde oplever mange mennesker problemer med at tale og forstå samt læse og skrive.

Hvis de dele af hjernen, der er ansvarlige for sprog, er beskadiget, kaldes dette afasi eller dysfasi.

Hvis der er svaghed i musklerne, der er involveret i tale som følge af hjerneskade, kaldes dette dysartri .

Du bør snakke med en tale- og sprogterapeut hurtigst muligt til en vurdering og starte behandling for at hjælpe dig med din kommunikation.

Dette kan omfatte:

 • øvelser for at forbedre din kontrol over dine talemuskler
 • ved hjælp af kommunikationshjælpemidler – såsom bogstavkort og elektroniske hjælpemidler
 • ved hjælp af alternative kommunikationsmetoder – såsom bevægelser eller skrivning

Find ud af mere om, hvordan afasi behandles

Du kan også læse vores guide til pleje af en person med kommunikationsvanskeligheder .

Vil du vide mere?

Synkeproblemer

Skaden forårsaget af et slagtilfælde kan afbryde din normale synkerefleks, hvilket gør det muligt for små partikler af mad at komme ind i luftrøret.

Problemer med at synke er kendt som dysfagi . Dysfagi kan føre til lungeskader, som kan udløse en lungeinfektion (lungebetændelse) .

Du skal muligvis fodres ved hjælp af et fodringsrør i de indledende faser af dit helbredelse for at forhindre komplikationer fra dysfagi.

Røret sættes normalt i din næse og føres ind i din mave (nasogastrisk rør), eller det kan være direkte forbundet med din mave i en lille operation udført ved hjælp af lokalbedøvelse (perkutan endoskopisk gastrostomi eller PEG).

På lang sigt vil du normalt se en tale- og sprogterapeut flere gange om ugen for at håndtere dine synkeproblemer.

Behandlingen kan omfatte tip til at gøre det lettere at synke, såsom at tage mindre madbid og råd om kropsholdning og øvelser for at forbedre kontrollen med de muskler, der er involveret i synke.

Find ud af mere om, hvordan dysfagi behandles

Vil du vide mere?

Visuelle problemer

Slagtilfælde kan undertiden skade de dele af hjernen, der modtager, behandler og fortolker information sendt af øjnene.

Dette kan resultere i at miste halvt synsfelt – for eksempel kun at kunne se venstre eller højre side af, hvad der er foran dig.

Slagtilfælde kan også påvirke kontrollen af øjenmusklerne. Dette kan forårsage dobbeltsyn.

Hvis du har problemer med din vision efter et slagtilfælde, vil du blive henvist til en øjenlæge kaldet en orthoptist, der kan vurdere din vision og foreslå mulige behandlinger.

For eksempel, hvis du har mistet en del af dit synsfelt, kan du blive tilbudt øjenbevægelsesbehandling. Dette involverer øvelser, der hjælper dig med at se på siden med nedsat syn.

Du kan også få råd om, hvordan du udfører opgaver, der kan være vanskelige, hvis din syn er nedsat på den ene side, såsom at klæde sig på.

Vil du vide mere?

Blære- og tarmkontrol

Nogle slagtilfælde beskadiger den del af hjernen, der styrer blæren og tarmen.

Dette kan resultere i urininkontinens og vanskeligheder med tarmkontrol.

Nogle mennesker kan genvinde blære- og tarmkontrol ganske hurtigt, men hvis du stadig har problemer efter at have forladt hospitalet, kan du få hjælp fra hospitalet, din læge og specialiserede kontinuitetsrådgivere.

Bed om råd, hvis du har et problem, da der er masser af behandlinger, der kan hjælpe.

Disse inkluderer:

Find ud af mere om behandling af urininkontinens

Vil du vide mere?

Sex efter et slagtilfælde

At have sex vil ikke sætte dig i højere risiko for at få endnu et slagtilfælde. Der er ingen garanti for, at du ikke får endnu et slagtilfælde, men der er ingen grund til, at det skal ske, mens du har sex.

Selv hvis du har været tilbage med et alvorligt handicap, kan du eksperimentere med forskellige positioner og finde nye måder at være intim med din partner på.

Vær opmærksom på, at nogle lægemidler kan reducere din sexlyst (libido), så sørg for at din læge ved, om du har et problem, da der kan være andre lægemidler, der kan hjælpe.

Nogle mænd kan opleve erektil dysfunktion efter et slagtilfælde.

Tal med en læge eller dit rehabiliteringshold, hvis dette er tilfældet, da der er flere behandlinger, der kan hjælpe.

Læs mere om god sex og behandling af erektil dysfunktion .

Vil du vide mere?

Kørsel efter et slagtilfælde

Hvis du har haft slagtilfælde eller TIA, kan du ikke køre i 1 måned. Om du kan vende tilbage til kørsel afhænger af, hvilke langvarige handicap du måtte have, og hvilken type køretøj du kører.

Det er ofte ikke fysiske problemer, der kan gøre kørsel farlig, men problemer med koncentration, syn, reaktionstid og bevidsthed, der kan udvikle sig efter et slagtilfælde.

En læge kan rådgive dig om, hvorvidt du kan begynde at køre igen 1 måned efter dit slagtilfælde, eller om du har brug for yderligere vurdering i et mobilitetscenter.

Vil du vide mere?

Forebyggelse af yderligere slagtilfælde

Hvis du har haft et slagtilfælde, øges dine chancer for at få et andet markant.

Du skal normalt have langvarig behandling med medicin, der forbedrer risikofaktorerne for dit slagtilfælde.

For eksempel:

Du vil også blive opfordret til at foretage livsstilsændringer for at forbedre din generelle sundhed og sænke din risiko for slagtilfælde, såsom:

 • spise en sund kost
 • træner regelmæssigt
 • holder op med at ryge, hvis du ryger
 • drikker alkohol inden for de anbefalede grænser

Find ud af mere om at forhindre slagtilfælde

Omsorg for en person, der har haft et slagtilfælde

Der er mange måder, du kan yde støtte til en ven eller slægtning, der har haft slagtilfælde.

Disse inkluderer:

 • hjælper dem med at udføre deres fysioterapiøvelser imellem deres sessioner med fysioterapeuten
 • giver følelsesmæssig støtte og forsikring om, at deres tilstand vil blive bedre med tiden
 • hjælper med at motivere dem til at nå deres langsigtede mål
 • tilpasse sig ethvert behov, de måtte have, såsom at tale langsomt, hvis de har kommunikationsproblemer

Omsorg for nogen, efter at de har haft et slagtilfælde, kan være en frustrerende og ensom oplevelse. Den rådgivning, der er skitseret nedenfor, kan hjælpe.

Vær forberedt på ændret adfærd

En person, der har haft slagtilfælde, kan ofte virke som om de har haft en ændring i personlighed og til tider synes at handle irrationelt.

Dette er resultatet af den psykologiske og kognitive virkning af et slagtilfælde.

De kan blive vrede eller vrede over dig. Oprør som det måtte være, så prøv ikke at tage det personligt.

Det er vigtigt at huske, at de ofte begynder at vende tilbage til deres gamle selv, når deres rehabilitering og bedring skrider frem.

Prøv at forblive tålmodig og positiv

Rehabilitering kan være en langsom og frustrerende proces, og der vil være tidspunkter, hvor det ser ud til, at der er gjort få fremskridt.

Opmuntring og ros af fremskridt, uanset hvor lille det måtte se ud, kan hjælpe med at motivere en person, der har haft et slagtilfælde, til at nå deres langsigtede mål.

Lav tid til dig selv

Hvis du plejer en person, der har haft et slagtilfælde, er det vigtigt ikke at forsømme din egen fysiske og psykiske velbefindende.

Omgang med venner eller forfølgelse af fritidsinteresser hjælper dig med at klare situationen bedre.

Bede om hjælp

Der er en bred vifte af supporttjenester og ressourcer til rådighed for personer, der kommer sig efter slagtilfælde, og deres familier og plejere.

Dette spænder fra udstyr, der kan hjælpe med mobilitet, til psykologisk støtte til plejere og familier.

Hospitalets personale, der er involveret i rehabiliteringsprocessen, kan give råd og kontaktoplysninger.

Vil du vide mere?

< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--previous" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--prev" href = "/betingelser/slag/behandling/" > < span class = "mc-pagination__title" > Forrige < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Behandling < /span>

< svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-left" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M4.1 12.3l2.7 3c.2.2.5.2.7 0 .1-.1.1-.2.1-.3v-2h11c.6 0 1-.4 1-1s-.4-1-1-1h-11V9c0-.2-.1-.4-.3-.5h-.2c-.1 0-.3.1-.4.2l-2.7 3c0 .2 0 .4.1.6z" / > < /svg>
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/betingelser/slag/forebyggelse/" > < span class = "mc-pagination__title" > Næste < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Forebyggelse < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>