Slagtilfælde – forebyggelse

Den bedste måde at forhindre slagtilfælde på er at spise en sund kost, træne regelmæssigt og undgå at ryge og drikke for meget alkohol.

Disse livsstilsændringer kan reducere din risiko for problemer som:

Hvis du allerede har haft et slagtilfælde, kan disse ændringer hjælpe med at reducere din risiko for at få et andet slagtilfælde i fremtiden.

Kost

En usund diæt kan øge dine chancer for at få et slagtilfælde, fordi det kan føre til en stigning i dit blodtryk og kolesteroltal.

En fedtfattig kost med højt fiberindhold anbefales normalt, herunder masser af frisk frugt og grøntsager (5 om dagen) og fuldkorn.

Det er vigtigt at sikre en balance i din diæt. Spis ikke for meget af en enkelt mad, især fødevarer med højt saltindhold og forarbejdede fødevarer.

Du bør begrænse mængden af salt, du spiser, til højst 6 g (0,2 oz) om dagen, da for meget salt øger dit blodtryk: 6 g salt er ca. 1 tsk.

Læs mere om sund kost og vægttab .

Dyrke motion

At kombinere en sund kost med regelmæssig motion er den bedste måde at opretholde en sund vægt på.

Regelmæssig motion kan også hjælpe med at sænke dit kolesterol og holde dit blodtryk sundt.

For de fleste anbefales mindst 150 minutter (2 timer og 30 minutter) aerob aktivitet med moderat intensitet, såsom cykling eller hurtig gang, hver uge.

Hvis du kommer dig efter et slagtilfælde, skal du diskutere mulige træningsplaner med medlemmerne af dit rehabiliteringshold.

Regelmæssig træning er muligvis ikke mulig i de første uger eller måneder efter et slagtilfælde, men du skal være i stand til at træne, når din rehabilitering er kommet.

Find ud af mere om sundhed og fitness

Stop rygning

Rygning øger din risiko for slagtilfælde markant. Dette skyldes, at det indsnævrer dine arterier og gør dit blod mere sandsynligt at størkne.

Du kan reducere risikoen for slagtilfælde ved at stoppe med at ryge.

Ikke at ryge vil også forbedre dit generelle helbred og reducere risikoen for at udvikle andre alvorlige tilstande, såsom lungekræft og hjertesygdomme .

Smoking Helpline kan tilbyde råd og opmuntring til at hjælpe dig med at holde op med at ryge. Ring til 0300 123 1044, eller besøg Smokefree .

Find ud af mere om at stoppe med at ryge

Skær ned på alkohol

For stort alkoholforbrug kan føre til forhøjet blodtryk og udløse uregelmæssig hjerterytme (atrieflimren) , som begge kan øge risikoen for slagtilfælde.

Fordi alkoholholdige drikkevarer indeholder meget kalorier, forårsager de også vægtøgning. Stort drik multiplicerer risikoen for slagtilfælde mere end 3 gange.

Hvis du vælger at drikke alkohol og er kommet fuldt ud, skal du sigte mod ikke at overskride de anbefalede grænser:

  • mænd og kvinder rådes til ikke regelmæssigt at drikke mere end 14 enheder om ugen
  • spred din drik over 3 dage eller mere, hvis du drikker så meget som 14 enheder om ugen

Hvis du ikke er kommet helt ud af dit slagtilfælde, kan du opleve, at du er blevet særlig følsom over for alkohol, og selv de anbefalede sikre grænser kan være for meget for dig.

Find ud af mere om at drikke alkohol

Håndtering af underliggende forhold

Hvis du er blevet diagnosticeret med en tilstand, der vides at øge din risiko for slagtilfælde, er det også vigtigt at sikre, at tilstanden er godt kontrolleret for at hjælpe med at forhindre slagtilfælde.

De ovennævnte livsstilsændringer kan i vid udstrækning hjælpe med at kontrollere disse forhold, men det kan også være nødvendigt at tage regelmæssig medicin.

For mere information, se: