Dysfagi (synkeproblemer) – Behandling

De fleste synkeproblemer kan håndteres, selvom den behandling, du får, afhænger af den type dysfagi, du har.

Behandlingen afhænger af, om dit synkeproblem er i munden eller halsen (orofaryngeal dysfagi) eller i spiserøret (esophageal dysphagia).

Årsagen til dysfagi overvejes også, når man beslutter om behandling eller behandling. I nogle tilfælde kan behandling af den underliggende årsag, såsom mundkræft eller øsofageal kræft , hjælpe med at lindre synkeproblemer.

Behandling af dysfagi kan administreres af en gruppe specialister, der kan omfatte en tale- og sprogterapeut (SLT), en diætist og muligvis en kirurg.

Behandlinger for oropharyngeal dysfagi

Oropharyngeal dysfagi kan være vanskelig at behandle, hvis den er forårsaget af en tilstand, der påvirker nervesystemet. Dette skyldes, at disse problemer normalt ikke kan løses ved hjælp af medicin eller kirurgi.

Der er 3 hovedmåder, hvorpå orofaryngeal dysfagi er formået at gøre spisning og drikke så sikker som muligt:

  • synkebehandling
  • diætændringer
  • fodringsrør

Synke terapi

Du kan blive henvist til en tale- og sprogterapeut (SLT) til synkebehandling. En SLT er uddannet til at arbejde med mennesker med spise- eller synkebesvær.

SLT’er bruger en række teknikker, der kan skræddersys til dit specifikke problem, såsom at lære dig slugeøvelser.

Kostændringer

Du kan blive henvist til en diætist for at få råd om ændringer i din diæt for at sikre, at du får en sund, afbalanceret diæt .

En SLT kan give dig råd om blødere fødevarer og fortykkede væsker, som du måske har lettere at sluge. De kan også forsøge at sikre, at du får den støtte, du har brug for ved måltiderne.

Foderrør

Foderrør kan bruges til at give ernæring, mens du genvinder din evne til at sluge. De kan også være påkrævet i alvorlige tilfælde af dysfagi, der sætter dig i fare for underernæring og dehydrering .

Et fodringsrør kan også gøre det lettere for dig at tage den medicin, du muligvis har brug for til andre forhold.

Der er to typer fodringsrør:

  • et nasogastrisk rør – et rør passerer gennem næsen og ned i din mave
  • et perkutant endoskopisk gastrostomirør (PEG) – et rør implanteres direkte i din mave

Nasogastric-rør er designet til kortvarig brug. Røret skal udskiftes og byttes til det andet næsebor efter ca. en måned.

PEG-rør er designet til langvarig brug og varer flere måneder, før de skal udskiftes.

De fleste mennesker med dysfagi foretrækker at bruge et PEG-rør, fordi det kan skjules under tøjet. Imidlertid har de en større risiko for mindre komplikationer, såsom hudinfektion eller blokeret rør sammenlignet med nasogastriske rør.

To store komplikationer af PEG-rør er infektion og intern blødning.

Du kan diskutere fordele og ulemper ved begge typer fodringsrør med dit behandlingsteam.

Behandlinger for øsofagus dysfagi

Øsofagus dysfagi sluger vanskeligheder på grund af problemer med spiserøret.

Medicin

Afhængigt af årsagen kan det være muligt at behandle øsofagus dysfagi med medicin. For eksempel kan protonpumpehæmmere (PPI’er), der anvendes til behandling af fordøjelsesbesvær , forbedre symptomer forårsaget af indsnævring eller ardannelse i spiserøret.

Botox

Botox kan undertiden bruges til behandling af achalasi , en tilstand, hvor musklerne i spiserøret bliver for stive til, at mad og væske kan trænge ind i maven.

Botox kan bruges til at lamme de strammede muskler, der forhindrer mad i at nå maven. Virkningerne varer dog kun i omkring 6 måneder.

Kirurgi

Andre tilfælde af spiserør dysfagi kan normalt behandles med kirurgi.

Endoskopisk dilatation

Endoskopisk dilatation bruges i vid udstrækning til behandling af dysfagi forårsaget af obstruktion. Det kan også bruges til at strække spiserøret, hvis det er arret.

Endoskopisk dilatation udføres under en intern undersøgelse af spiserøret ved hjælp af en endoskopi .

Et endoskop (et tyndt rør med et lys og et kamera i den ene ende) føres ned i halsen og ind i spiserøret, og billeder af indersiden af din krop transmitteres til en fjernsynsskærm.

Ved hjælp af billedet som vejledning føres en lille ballon eller en bougie (et tyndt, fleksibelt medicinsk instrument) gennem den indsnævrede del af spiserøret for at udvide det.

Hvis en ballon bruges, vil den gradvist blive oppustet for at udvide spiserøret, før den tømmes og fjernes.

Du kan få et mildt beroligende middel før proceduren for at slappe af. Der er en lille risiko for, at proceduren kan forårsage en tåre eller perforering i spiserøret.

Indsættelse af en stent

Hvis du har øsofageal kræft, der ikke kan fjernes, anbefales det normalt, at du har en stent indsat i stedet for endoskopisk dilatation. Dette skyldes, at hvis du har kræft, er der en højere risiko for at perforere din spiserør, hvis den er strakt.

En stent (normalt et metalnetrør) indsættes i spiserøret under en endoskopi eller under røntgenvejledning .

Derefter udvides stenten for at skabe en passage, der er bred nok til, at mad kan passere igennem. For at holde stenten åben uden blokeringer skal du følge en bestemt diæt.

Behandlinger til babyer født med dysfagi

Hvis din baby er født med synkebesvær (medfødt dysfagi), afhænger deres behandling af årsagen.

Cerebral parese – en tale- og sprogterapeut (SLT) vil lære dit barn, hvordan man sluger, hvordan man justerer den type mad, de spiser, og hvordan man bruger fodringsrør.

Splittet læbe og gane – dette behandles normalt med kirurgi.

Indsnævring af spiserøret – kan behandles med en type operation kaldet dilatation for at udvide spiserøret.

Amning eller flaskefodring

Gastroøsofageal reflukssygdom (GORD) – kan behandles ved hjælp af specielt fortykket foder i stedet for din sædvanlige bryst- eller formelmælk. Nogle gange kan medicin også bruges.

Hvis du har problemer med at amme din baby med flaske: