Urininkontinens – Ikke-kirurgisk behandling

Din behandling afhænger af den type urininkontinens, du har, og sværhedsgraden af dine symptomer.

Hvis urininkontinens er forårsaget af en underliggende tilstand, kan du få behandling for dette sammen med inkontinensbehandling.

Konservative behandlinger, som ikke involverer medicin eller kirurgi, afprøves først. Disse inkluderer:

 • livsstilsændringer
 • bækkenbundsmuskeltræning (Kegel-øvelser)
 • blære træning

Efter dette kan medicin eller kirurgi overvejes.

Denne side handler om ikke-kirurgiske behandlinger for urininkontinens. Find ud af om kirurgi og procedurer for urininkontinens .

Livsstilsændringer

En læge kan foreslå, at du foretager enkle ændringer i din livsstil for at forbedre dine symptomer, uanset hvilken type urininkontinens du har.

F.eks. Kan lægen anbefale:

kontinuitetstjenester

-kontinuitetstjenester er centre, der er bemandet med specialiserede sygeplejersker, undertiden kaldet kontinensrådgivere og specialfysioterapeuter. De skal være i stand til at diagnosticere din tilstand og begynde at behandle dig.

Du kan normalt booke en aftale uden henvisning fra en læge.

Bækkenbundsmuskeltræning

Dine bækkenbundsmuskler omgiver blæren og urinrøret (røret, der fører urin fra din blære ud af kroppen) og styrer urinstrømmen, mens du tisse.

Svage eller beskadigede bækkenbundsmuskler kan forårsage urininkontinens, så det anbefales ofte at træne disse muskler.

En læge kan henvise dig til en specialist for at starte et program med bækkenbundsmuskeltræning.

Specialisten vil vurdere, om du er i stand til at klemme (trække) dine bækkenbundsmuskler og med hvor meget.

Hvis du kan trække dine bækkenbundsmuskler sammen, får du et træningsprogram baseret på din vurdering.

Dit program skal indeholde mindst 8 muskelsammentrækninger mindst 3 gange om dagen og vare i mindst 3 måneder. Hvis øvelserne hjælper efter dette tidspunkt, kan du fortsætte med at gøre dem.

Forskning har vist, at træning i bækkenbundsmuskler kan være til gavn for alle med urininkontinens.

Find ud af mere om bækkenbundsøvelser .

Elektrisk stimulering

Hvis du ikke er i stand til at trække dine bækkenbundsmuskler sammen, kan det anbefales at bruge elektrisk stimulering.

En lille sonde indsættes i vagina eller i anus (hvis du har en penis). En elektrisk strøm løber gennem sonden, hvilket hjælper med at styrke dine bækkenbundsmuskler, mens du træner dem.

Du kan finde elektrisk stimulation vanskelig eller ubehagelig, men det kan være en fordel, hvis du ikke er i stand til at gennemføre bækkenbundsmuskelsammentrækninger uden den.

Biofeedback

Biofeedback er en måde at overvåge, hvor godt du udfører bækkenbundsøvelser ved at give dig feedback, mens du gør dem.

Der er flere forskellige metoder til biofeedback:

 • en lille sonde kan indsættes i vagina eller anus (hvis du har en penis), som registrerer, når musklerne presses og sender informationen til en computerskærm
 • elektroder kan være fastgjort til huden på din mave (underliv) eller omkring anusen – disse mærker, når musklerne klemmes og sender informationen til en computerskærm

Der er ikke meget godt bevis for, at biofeedback giver en væsentlig fordel for folk, der bruger træning i bækkenbundsmuskler til urininkontinens, men feedbacken kan hjælpe med at motivere nogle mennesker til at udføre deres øvelser.

Tal med din specialist, hvis du vil prøve biofeedback.

Vaginale kegler

Vaginale kegler kan bruges til at hjælpe med træning af bækkenbundsmuskler. Disse små vægte indsættes i skeden.

Du holder vægtene på plads ved hjælp af dine bækkenbundsmuskler. Når du kan, går du videre til den næste vaginale kegle, som vejer mere.

Nogle kvinder finder vaginale kegler ubehagelige eller ubehagelige at bruge, men de kan hjælpe med stress eller blandet urininkontinens.

Blære træning

Hvis du er blevet diagnosticeret med tranginkontinens, er en af de første behandlinger, du kan blive tilbudt, blæretræning.

Blæstræning kan også kombineres med bækkenbundsmuskeltræning, hvis du har blandet urininkontinens.

Det involverer indlæringsteknikker for at øge tidsrummet mellem at føle behovet for at tisse og at lade urin. Kurset varer normalt i mindst 6 uger.


Inkontinensprodukter

Mens inkontinensprodukter ikke er en behandling for urininkontinens, kan du finde dem nyttige til styring af din tilstand, mens du venter på at blive vurderet eller venter på, at behandlingen begynder at hjælpe.

Inkontinensprodukter inkluderer:

 • absorberende produkter, såsom bukser eller puder
 • håndholdte urinaler
 • et kateter (et tyndt rør, der indsættes i blæren for at dræne urin)
 • enheder, der placeres i skeden eller urinrøret for at forhindre urinlækage – for eksempel mens du træner

Få mere at vide om inkontinensprodukter og information om at få gratis inkontinensprodukter på .

Medicin til stressinkontinens

Hvis stressinkontinens ikke forbedres væsentligt med livsstilsændringer eller øvelser, vil kirurgi normalt blive anbefalet som det næste trin.

Men hvis du ikke er egnet til operation eller ønsker at undgå en operation, kan du drage fordel af et antidepressivt lægemiddel kaldet duloxetin . Dette kan hjælpe med at øge urinrørets muskeltonus og hjælpe med at holde den lukket.

Du bliver nødt til at tage duloxetin tabletter to gange om dagen og vil blive vurderet efter 2 til 4 uger for at se, om medicinen er gavnlig eller forårsager bivirkninger.

Mulige bivirkninger af duloxetin kan omfatte:

Stop ikke pludselig med at tage duloxetin, da dette også kan forårsage ubehagelige bivirkninger. En læge vil reducere din dosis gradvist.

Duloxetin er dog ikke egnet til alle, så en læge vil diskutere andre medicinske tilstande, du har for at afgøre, om du kan tage det.

Medicin til tranginkontinens

Antimuskarinika

Hvis blæretræning ikke er effektiv til din tranginkontinens, kan en læge ordinere en medicin kaldet antimuskarin.

Antimuskarinika kan også ordineres, hvis du har overaktiv blæresyndrom, som er den hyppige trang til at tisse, der kan ske med eller uden urininkontinens.

De mest almindelige typer antimuskarin medicin, der anvendes til behandling af tranginkontinens, inkluderer:

 • oxybutynin
 • tolterodin
 • darifenacin

Disse tages normalt som en tablet, du sluger, 2 eller 3 gange om dagen, selvom oxybutynin også kommer som et plaster, som du lægger på din hud to gange om ugen.

Du begynder normalt at tage en lav dosis for at minimere mulige bivirkninger. Dosis kan øges, indtil medicinen er effektiv.

Mulige bivirkninger af antimuskariner inkluderer:

 • tør mund
 • forstoppelse
 • sløret syn
 • ekstrem træthed (træthed)

I sjældne tilfælde kan antimuskarinika føre til ophobning af tryk i øjet (glaukom) , kaldet vinkellukningsglaukom.

Du vil blive vurderet efter 4 uger for at se, om medicinen hjælper, og hver 6. til 12. måned derefter, hvis medicinen fortsætter med at være effektiv.

En læge vil diskutere andre medicinske tilstande, du har for at bestemme, hvilken antimuskarin der er egnet til dig.

Mirabegron

Hvis antimuskarinika er uegnede for dig, de ikke har hjulpet med at opfordre til inkontinens eller har ubehagelige bivirkninger, kan du blive tilbudt en alternativ medicin kaldet mirabegron.

Mirabegron får blæremusklen til at slappe af, hvilket hjælper blæren med at fylde op med og opbevare urin. Det kommer normalt som en tablet eller kapsel, som du sluger en gang om dagen.

Bivirkninger af mirabegron kan omfatte:

Lægen vil diskutere andre medicinske tilstande, du har for at afgøre, om mirabegron er egnet til dig.

Medicin til nocturia

En lavdosisversion af et lægemiddel kaldet desmopressin kan bruges til at behandle nokturi, hvilket er det hyppige behov for at stå op om natten for at urinere ved at hjælpe med at reducere mængden af urin produceret af nyrerne.

En anden type medicin, der tages sent på eftermiddagen, kaldet loop-diuretikum, kan også forhindre dig i at stå op om natten for at få urin.

Diuretisk medicin øger produktionen og strømmen af urin fra din krop. Ved at fjerne overskydende væske fra din krop om eftermiddagen kan det forbedre symptomerne om natten.

Loop diuretika er ikke licenseret til behandling af nokturi. Dette betyder, at medicinen muligvis ikke har gennemgået kliniske forsøg for at se, om det er effektivt og sikkert til behandling af nokturi.

Imidlertid kan en læge eller specialist foreslå en ikke-licenseret medicin, hvis de mener, at det sandsynligvis vil være effektivt, og fordelene ved behandlingen opvejer enhver tilknyttet risiko.

Hvis en læge overvejer at ordinere et loop-diuretikum, skal de fortælle dig, at det ikke er licenseret og diskutere de mulige risici og fordele med dig.