Postural takykardisyndrom (PoTS)

Postural takykardisyndrom (PoTS) er en unormal stigning i hjertefrekvensen, der opstår efter at have siddet op eller stående. Nogle typiske symptomer inkluderer svimmelhed og besvimelse.

Det er undertiden kendt som postural ortostatisk takykardisyndrom.

PoTS påvirker en række mennesker, men er mest almindelig hos piger og kvinder i alderen 15 til 50.

Nogle mennesker har milde symptomer, mens andre finder, at tilstanden påvirker deres livskvalitet. PoTS forbedres ofte gradvist over tid, og der er nogle lægemidler og egenomsorgsforanstaltninger, der kan hjælpe.

Hvad sker der i PoTS

Normalt når du sidder op eller står, trækker tyngdekraften noget af dit blod ned til dit maveområde, hænder og fødder.

Som svar indsnævres dine blodkar hurtigt, og din puls stiger let for at opretholde blodgennemstrømningen til hjertet og hjernen og forhindre blodtryksfald.

Det hele gøres uden at skulle tænke over det af det autonome nervesystem – nervesystemet, der har ansvaret for automatiske kropsfunktioner.

I PoTS fungerer det autonome nervesystem ikke korrekt. Der er et fald i blodtilførslen til hjertet og hjernen, når du bliver oprejst, og hjertet løber for at kompensere for dette.

Symptomer på PoTS

Du kan udvikle PoTS pludselig, eller det kan begynde gradvist.

Du kan undertiden få symptomer næsten øjeblikkeligt eller et par minutter efter at have siddet eller stået. Liggende kan lindre nogle af symptomerne.

Typiske symptomer på PoTS inkluderer:

Nogle mennesker bemærker, at det at føle sig varmt, spise, anstrengende motion eller have en menstruation kan gøre deres symptomer værre.

Hvornår skal man få lægehjælp

Se en læge, hvis du tror, du har PoTS.

Symptomerne kan have en række årsager, såsom medicin eller lavt blodtryk , så det er en god ide at få en ordentlig diagnose. Nogle gange kan det fejldiagnosticeres som angst eller panikanfald .

Nogle læger er muligvis ikke opmærksomme på PoTS, så det kan hjælpe at udskrive denne side og tage den med dig til din aftale. En læge bliver sandsynligvis nødt til at henvise dig til en specialist til test (se nedenfor).

PoTS UK (en velgørenhedsorganisation for mennesker, der er ramt af PoTS) har en liste over læger med interesse for PoTS, som du kan bruge til at finde en specialist i nærheden af dig. Du kan normalt ikke selv henvise til disse læger, men du kan diskutere en henvisning med en læge.

Test til PoTS

PoTS diagnosticeres, hvis din puls stiger med 30 slag i minuttet (bpm) eller mere (40 bpm i alderen 12 til 19), normalt inden for 10 minutter efter stående. Denne stigning fortsætter i mere end 30 sekunder og ledsages af andre symptomer på PoTS.

Du kan have en række tests for at bekræfte en diagnose og udelukke andre tilstande, herunder:

Behandlinger for PoTS

Selvomsorgsforanstaltninger kan undertiden hjælpe med at reducere symptomerne på PoTS. Hvis disse ikke virker, skal du muligvis tage medicin.

Behandler en episode

Hvis du pludselig føler dig svimmel eller svimmel, kan du prøve at imødegå faldet i blodgennemstrømningen ved at:

  • liggende og, hvis du kan, hæve dine ben
  • krydse dine ben foran hinanden, mens du står, vugger op og ned på tæerne, knytter dine bagdel og mave muskler og / eller knytter dine næver, hvis du ikke er i stand til at ligge

Reducere dine symptomer

Du kan muligvis reducere dine symptomer på lang sigt, hvis du:

Find ud af mere fra velgørenhedsorganisationen Syncope Trust And Reflex anoxic Anfald (STARS) om diagnose og styring af PoTS og PoTS UK om selvledelsesprogrammer .

Medicin

Der er i øjeblikket ingen medicin licenseret til behandling af PoTS, men din specialist kan foreslå at prøve et lægemiddel “off label”, såsom:

Hvis et lægemiddel bruges “off label”, betyder det, at det ikke har gennemgået kliniske forsøg til denne anvendelse, men mange eksperter mener, at det sandsynligvis vil være effektivt, og din læge vil diskutere de mulige fordele og risici med dig.

Årsager til PoTS

Nogle gange er årsagen til problemet med nervesystemet hos mennesker med PoTS ukendt.

Teenagere vil undertiden udvikle PoTS og finde ud af, at det gradvist forsvinder et par år senere. Nogle gange kan det udvikle sig pludselig efter en virussygdom eller traumatisk begivenhed eller under eller efter graviditet.

Nogle af de andre kendte årsager er:

PoTS sker også ret almindeligt sammen med kronisk træthedssyndrom .

Mere information og rådgivning

Følgende organisationer kan give mere information, support og rådgivning til mennesker med PoTS:

POTS UK

STJERNER