Elektrokardiogram (EKG)

Et elektrokardiogram (EKG) er en simpel test, der kan bruges til at kontrollere dit hjerterytme og elektriske aktivitet.

Sensorer fastgjort til huden bruges til at registrere de elektriske signaler, der produceres af dit hjerte, hver gang det slår.

Disse signaler registreres af en maskine og ses af en læge for at se, om de er usædvanlige.

Et EKG kan anmodes om af en hjertespecialist (kardiolog) eller enhver læge, der mener, at du kan have et problem med dit hjerte, inklusive din læge.

Testen kan udføres af en specielt uddannet sundhedspersonale på et hospital, en klinik eller ved din lægeoperation.

På trods af at have et lignende navn, er et EKG ikke det samme som et ekkokardiogram , hvilket er en scanning af hjertet.

Når der bruges et EKG

Et EKG bruges ofte sammen med andre tests for at hjælpe med at diagnosticere og overvåge tilstande, der påvirker hjertet.

Det kan bruges til at undersøge symptomer på et mulig hjerteproblem, såsom smerter i brystet , hjertebanken (pludselig mærkbare hjerteslag), svimmelhed og åndenød .

Et EKG kan hjælpe med at opdage:

  • arytmier – hvor hjertet slår for langsomt, for hurtigt eller uregelmæssigt
  • koronar hjertesygdom – hvor hjertets blodforsyning er blokeret eller afbrudt af ophobning af fede stoffer
  • hjerteanfald – hvor blodforsyningen til hjertet pludselig er blokeret
  • kardiomyopati – hvor hjertevæggene bliver tykkere eller forstørrede

En række EKG’er kan også tages over tid for at overvåge en person, der allerede er diagnosticeret med en hjertesygdom eller tager medicin, der vides at potentielt påvirke hjertet.

Sådan udføres et EKG

Der er flere forskellige måder, et EKG kan udføres på. Generelt involverer testen at fastgøre et antal små, klæbrige sensorer kaldet elektroder til dine arme, ben og bryst. Disse er forbundet med ledninger til en EKG-optagemaskine.

Du behøver ikke gøre noget specielt for at forberede dig til testen. Du kan spise og drikke som normalt på forhånd.

Inden elektroderne er fastgjort, skal du normalt fjerne dit overbeklædning, og dit bryst skal muligvis barberes eller rengøres. Når elektroderne er på plads, kan du blive tilbudt en hospitalskjole til at dække dig selv.

Selve testen varer normalt kun et par minutter, og du skal være i stand til at gå hjem hurtigt derefter eller vende tilbage til afdelingen, hvis du allerede opholder dig på hospitalet.