Sarcoidose

Sarcoidose er en sjælden tilstand, der får små pletter af rødt og hævet væv, kaldet granulomer, til at udvikle sig i kroppens organer. Det påvirker normalt lungerne og huden.

Symptomerne på sarkoidose afhænger af, hvilke organer der påvirkes, men inkluderer typisk:

For mange mennesker med sarkoidose forbedres symptomerne ofte uden behandling inden for få måneder eller år. For disse mennesker er symptomerne normalt ikke alvorlige.

Imidlertid finder nogle få mennesker deres symptomer udvikler sig gradvist og bliver værre over tid til det punkt, hvor de bliver hårdt ramt. Dette er kendt som kronisk sarkoidose.

Der er i øjeblikket ingen kur, men symptomer kan normalt håndteres med medicin.

Symptomer på sarkoidose

Det er umuligt at forudsige, hvordan sarkoidose vil påvirke en person, da tilstanden kan påvirke ethvert organ, og symptomerne varierer meget afhængigt af hvilke organer der er involveret.

De fleste mennesker med sarkoidose udvikler pludselig symptomer, men de rydder normalt inden for få måneder eller år, og tilstanden kommer ikke tilbage. Dette er kendt som akut sarkoidose.

Nogle mennesker har slet ingen symptomer, og tilstanden diagnosticeres efter en røntgenundersøgelse udført af en anden grund.

Et par mennesker finder deres symptomer udvikle sig gradvist og bliver værre over tid, til det punkt, hvor de bliver hårdt ramt. Masser af granulomer kan dannes i et organ og forhindre det i at fungere korrekt. Dette er kendt som kronisk sarkoidose.

Sarcoidose påvirker oftest lunger, hud og / eller lymfeknuder (kirtler).

Lungesymptomer

Lungerne er ramt hos ca. 90% af mennesker med sarkoidose. Dette er kendt som lungesarkoidose.

De vigtigste symptomer er åndenød og vedvarende tør hoste. Nogle mennesker med lungesarkoidose oplever smerter og ubehag i brystet, men dette er ualmindeligt.

Hudsymptomer

Billede af sarkoidose

Kredit:

CNRI / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK


Huden er også påvirket hos mange mennesker med sarkoidose.

Dette kan medføre ømme, røde stød eller pletter på huden (især skinnebenene) samt udslæt på overkroppen.

Andre symptomer

Hvis andre organer påvirkes, kan du også have nogle af følgende symptomer:

Årsager til sarkoidose

Kroppens immunsystem bekæmper normalt infektioner ved at frigive hvide blodlegemer i blodet for at isolere og ødelægge bakterierne. Dette resulterer i betændelse (hævelse og rødme) i kropsvævet i dette område. Immunsystemet reagerer sådan på alt i blodet, det ikke genkender, og dør ned, når infektionen er ryddet.

Det antages, at sarkoidose sker, fordi immunsystemet er gået i “overdrive”, hvor kroppen begynder at angribe sit eget væv og organer. Den resulterende betændelse får derefter granulomer til at udvikle sig i organerne.

Der er mange lignende tilstande, såsom reumatoid arthritis og lupus , der skyldes, at kroppen angriber sit eget væv. Disse er kollektivt kendt som autoimmune tilstande.

Det vides ikke, hvorfor immunsystemet opfører sig sådan.

Det er muligt, at en eller anden miljøfaktor udløser tilstanden hos mennesker, der allerede er genetisk modtagelige for det.

Sarkoidose kan lejlighedsvis forekomme hos mere end et familiemedlem, men der er intet bevis for, at tilstanden er arvet. Tilstanden er ikke smitsom, så den kan ikke overføres fra person til person.

Hvem er berørt

Sarcoidose kan påvirke mennesker i alle aldre, men starter normalt hos voksne i alderen 20 til 40 år. Det er sjældent i barndommen.

Tilstanden påvirker mennesker fra alle etniske baggrunde. Det er også mere almindeligt hos kvinder end mænd.

Diagnosticering af sarkoidose

En række forskellige tests kan udføres for at diagnosticere sarkoidose, afhængigt af hvilke organer der påvirkes.

Hvis dine symptomer tyder på, at du har lungesarkoidose (sarkoidose, der påvirker lungerne), kan du få en røntgenundersøgelse på brystet eller en CT-scanning af dine lunger for at se efter tegn på tilstanden.

I nogle tilfælde vil læger måske undersøge indersiden af dine lunger ved hjælp af et langt, tyndt, fleksibelt rør med en lyskilde og et kamera i slutningen (et endoskop ), der passerer ned i halsen. En lille prøve af lungevæv kan også fjernes under denne test, så den kan studeres under et mikroskop. Dette er kendt som en biopsi .

Hvis læger mener, at du kan have sarkoidose, der påvirker andre organer – såsom hud, hjerte eller øjne – vil der normalt blive foretaget scanninger eller undersøgelser af disse områder.

Hvordan sarkoidose behandles

De fleste mennesker med sarkoidose har ikke brug for behandling, da tilstanden ofte forsvinder alene, normalt inden for få måneder eller år.

Enkle livsstilsændringer og over-the-counter smertestillende midler (såsom paracetamol eller ibuprofen ) er ofte alt, hvad der er nødvendigt for at kontrollere smerten ved enhver opblussen.

Læger vil overvåge din tilstand for at kontrollere, om det bliver bedre eller værre uden behandling. Dette kan gøres med regelmæssige røntgenbilleder, vejrtrækningstest og blodprøver .

Lægemidler

Hvis behandling anbefales, anvendes steroidtabletter normalt.

Dette hjælper med at lindre symptomer og forhindre beskadigelse af berørte organer ved at reducere inflammation og forhindre ardannelse.

Steroidtabletter kan dog forårsage ubehagelige bivirkninger såsom vægtøgning og humørsvingninger, hvis de tages i høje doser. Andre bivirkninger, såsom svækkelse af knoglerne ( osteoporose ), kan også udvikles, hvis steroider tages i lang tid. Derfor bruges de kun, når det er nødvendigt.

Du kan oprindeligt få en høj dosis steroidmedicin i en kort periode, inden du skifter til en lav dosis i de måneder eller år, der følger. Din tilstand overvåges i løbet af denne tid for at se, hvor godt behandlingen fungerer.

I nogle tilfælde kan indtagelse af calcium eller D-vitamintilskud hjælpe med at reducere risikoen for osteoporose forårsaget af langvarig brug af steroidmedicin. Du bør dog kun tage disse, hvis din læge har anbefalet det. Nogle mennesker med sarkoidose kan have en øget risiko for at udvikle komplikationer, herunder nyresten, mens de tager steroidmedicin.

Andre lægemidler kan undertiden bruges, hvis steroider ikke er nok, eller der er bekymring for bivirkninger. I disse tilfælde kan et lægemiddel kaldet immunsuppressivt middel anbefales. Dette kan hjælpe med at forbedre dine symptomer ved at reducere aktiviteten i dit immunsystem.

At leve med sarkoidose

SarcoidosisUK anbefaler følgende livsstilsforanstaltninger, hvis du har sarkoidose:

  • stop med at ryge, hvis du ryger
  • undgå udsættelse for støv, kemikalier, dampe og giftige gasser
  • spis en sund afbalanceret kost
  • drik masser af vand
  • få masser af motion og søvn

Find en SarcoidosisUK supportgruppe .

Outlook

Symptomer på sarkoidose kan komme og gå og kan normalt håndteres med over-the-counter smertestillende midler, så de ikke påvirker hverdagen. De fleste mennesker med tilstanden finder ud af, at deres symptomer er forsvundet inden for få år efter deres diagnose.

For nogle mennesker bliver tilstanden langsomt værre over tid, og de ender med organskader. For eksempel kan deres lunger stoppe med at virke ordentligt og forårsage stigende åndenød.

Hjælp er tilgængelig for personer med svær, vedvarende sarkoidose – spørg din læge om råd og besøg SarcoidosisUK (som har en liste over støttegrupper) eller British Lung Foundation .