Polycytæmi

Polycytæmi, også kendt som erythrocytose, betyder at have en høj koncentration af røde blodlegemer i dit blod.

Dette gør blodet tykkere og mindre i stand til at rejse gennem blodkar og organer. Mange af symptomerne på polycytæmi er forårsaget af denne langsomme strøm af blod.

Symptomer på polycytæmi

Ikke alle med polycytæmi har symptomer – men mange har det.

Lav en aftale for at se din læge, hvis du har vedvarende symptomer på polycytæmi. Disse inkluderer:

 • hovedpine
 • sløret syn
 • rød hud – især i ansigt, hænder og fødder
 • træthed
 • højt blodtryk
 • svimmelhed
 • ubehag i maven
 • forvirring
 • blødningsproblemer – såsom næseblod og blå mærker
 • gigt – som kan forårsage ledsmerter, stivhed og hævelse
 • kløende hud – især efter et bad eller brusebad

Hvornår skal man straks søge lægehjælp

Polycytæmi kan forårsage blodpropper . Disse sætter dig i fare for livstruende problemer som:

 • lungeemboli – en blokering i blodkaret, der fører blod fra hjertet til lungerne
 • dyb venetrombose (DVT) – en blokering, der dannes i blodkarrene i dit ben, før du bevæger dig andre steder i din krop

Søg straks lægehjælp, hvis du eller nogen, du er sammen med, viser tegn på DVT eller en lungeemboli. Disse inkluderer:

 • smerter, hævelse, rødme og ømhed i et af dine ben
 • en kraftig smerte i det berørte område
 • varm hud i blodproppens område
 • åndenød
 • smerter i brystet eller øvre ryg
 • hoster op blod
 • føler sig lys eller svimmel
 • besvimelse

Polycytæmi øger også din risiko for hjerteanfald og slagtilfælde. Søg akut lægehjælp, hvis du tror, at du eller nogen, du er sammen med, får et hjerteanfald eller slagtilfælde .

Hvad forårsager polycytæmi?

Polycytæmi kan opdeles i flere forskellige typer afhængigt af den bagvedliggende årsag. I nogle tilfælde kan en underliggende årsag ikke identificeres.

Tilsyneladende polycytæmi

“Tilsyneladende polycytæmi” er, hvor dit antal af røde blodlegemer er normalt, men du har en reduceret mængde væske kaldet plasma i dit blod, hvilket gør det tykkere.

Tilsyneladende polycytæmi er ofte forårsaget af overvægt, rygning, drikke for meget alkohol eller tage visse lægemidler – inklusive diuretika (tabletter til forhøjet blodtryk, der får dig til at tisse mere).

Tilsyneladende polycytæmi kan forbedres, hvis den underliggende årsag identificeres og styres. At stoppe med at ryge eller reducere dit alkoholindtag kan for eksempel hjælpe.

Relativ polycytæmi

Dette svarer til tilsyneladende polycytæmi. Det kan ske som et resultat af dehydrering.

Absolut polycytæmi

“Absolut polycytæmi” er hvor din krop producerer for mange røde blodlegemer. Der er to hovedtyper:

 • primær polycytæmi – der er et problem i cellerne produceret af knoglemarven, der bliver røde blodlegemer; den mest almindelige type er kendt som polycythaemia vera (PV)
 • sekundær polycytæmi – for mange røde blodlegemer produceres som et resultat af en underliggende tilstand

Polycythaemia vera (PV)

PV er sjælden. Det skyldes normalt en ændring i JAK2-genet, som får knoglemarvscellerne til at producere for mange røde blodlegemer.

De berørte knoglemarvsceller kan også udvikle sig til andre celler, der findes i blodet, hvilket betyder, at mennesker med PV også kan have unormalt højt antal blodplader og hvide blodlegemer.

Selvom det skyldes en genetisk ændring, er PV normalt ikke arvet. De fleste tilfælde udvikler sig senere i livet. Gennemsnitsalderen ved diagnose er 60 år.

Sekundær polycytæmi

Sekundær polycytæmi er, hvor en underliggende tilstand får mere erythropoietin til at blive produceret. Dette er et hormon, der produceres af nyrerne, der stimulerer knoglemarvscellerne til at producere røde blodlegemer.

Sundhedsmæssige forhold, der kan forårsage sekundær polycytæmi, omfatter:

Hvordan diagnosticeres polycytæmi

Polycytæmi kan diagnosticeres ved at udføre en blodprøve for at kontrollere:

En høj koncentration af røde blodlegemer antyder, at du har polycytæmi.

Polycytæmi opdages undertiden kun under en rutinemæssig blodprøve af en anden grund.

Din læge kan henvise dig til en hæmatolog (en specialist i blodsygdomme) for at få flere tests for at bekræfte diagnosen og bestemme den underliggende årsag.

Disse kan omfatte:

 • en blodprøve for at lede efter det ændrede JAK2-gen
 • en ultralydsscanning af din mave for at se efter problemer i dine nyrer

Behandlinger for polycytæmi

Behandling for polycytæmi har til formål at forhindre symptomer og komplikationer (såsom blodpropper) og behandle eventuelle underliggende årsager.

Venesektion (fjernelse af blod)

Venesektion er den enkleste og hurtigste måde at reducere antallet af røde blodlegemer i dit blod på. Det kan anbefales, hvis du har solceller, har haft blodpropper eller symptomer, der tyder på, at dit blod er for tykt.

Venesektion indebærer at fjerne ca. 1 pint (en halv liter) blod ad gangen på en lignende måde som den procedure, der anvendes til bloddonation .

Hvor ofte dette er nødvendigt, vil være forskelligt for hver person. Først har du muligvis brug for behandlingen hver uge, men når din polycytæmi er under kontrol, har du muligvis kun brug for den hver 6. til 12. uge eller derunder.

For mere information, læs en -folder om at have en venesektion (PDF, 336kb) .

Medicin til at reducere røde blodlegemer

I tilfælde af PV kan medicin ordineres for at bremse produktionen af røde blodlegemer.

Der findes mange forskellige lægemidler, og din specialist vil tage højde for din alder og sundhed, respons på venesektion og antal røde blodlegemer, når du vælger den bedst egnede til dig. Eksempler inkluderer:

 • hydroxycarbamid – dette lægemiddel tages som tabletter hver morgen og tolereres generelt godt. Men du bør ikke tage det, hvis du er gravid eller prøver at blive gravid
 • interferon – dette lægemiddel gives ved injektion i underlivet eller låret 1 til 3 gange om ugen. Du kan indsprøjte det selv derhjemme, når du er blevet fortrolig med, hvordan du gør det. Interferon har den fordel, at det kan tages under graviditet, men det kan forårsage ubehagelige bivirkninger, såsom hårtab og influenzalignende symptomer

Medicin til forebyggelse af blodpropper

Hvis du har solceller, kan daglige lavdosis-aspirin- tabletter ordineres for at forhindre blodpropper og reducere risikoen for alvorlige komplikationer.

Du kan også blive tilbudt behandling med lavdosis aspirin, hvis du har tilsyneladende eller sekundær polycytæmi og et andet helbredsproblem, der påvirker dine blodkar, såsom koronar hjertesygdom eller cerebrovaskulær sygdom .

Behandling og forebyggelse af andre symptomer

Nogle mennesker kan også have brug for behandling for andre symptomer eller komplikationer af polycytæmi, de har, eller for enhver underliggende årsag til tilstanden.

For eksempel kan du få medicin til at hjælpe med at lindre kløe eller håndtere KOL. Læs mere om:

behandlinger mod kløe

behandling af KOL

Livsstilsændringer, der hjælper

Ud over at forbedre nogle tilfælde af tilsyneladende polycytæmi kan foretage sunde livsstilsændringer også reducere risikoen for potentielt alvorlige blodpropper for mennesker med alle typer polycytæmi.

At have polycytæmi betyder, at du allerede har høj risiko for blodpropper, og at være overvægtig eller ryge øger kun denne risiko.

Du kan finde følgende råd og information nyttige:

taber vægt

sund vægt regnemaskine

forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme

håndtering af højt blodtryk

holder op med at ryge

Udsigter for polycytæmi

Udsigterne for polycytæmi afhænger stort set af den bagvedliggende årsag.

Mange tilfælde er milde og kan muligvis ikke føre til yderligere komplikationer. Imidlertid kan nogle tilfælde – især tilfælde af solceller – være mere alvorlige og kræve langvarig behandling.

Hvis det er godt kontrolleret, bør polycytæmi ikke påvirke din forventede levetid, og du skal være i stand til at leve et normalt liv. Men mennesker med solceller kan have en lidt lavere forventet levetid end normalt på grund af den øgede risiko for problemer, såsom hjerteanfald og slagtilfælde.

PV kan også undertiden forårsage ardannelse i knoglemarven (myelofibrose), hvilket i sidste ende kan føre til, at du har for få blodlegemer. I nogle sjældne tilfælde kan det udvikle sig til en kræftform kaldet akut myeloid leukæmi (AML) .