Hoste op blod (blod i slim)

Hoste op med blod kan være alarmerende, men er normalt ikke et tegn på et alvorligt problem, hvis du er ung og ellers sund. Det er mere en grund til bekymring hos ældre mennesker, især dem der ryger.

Den medicinske betegnelse for hoste af blod er hæmoptyse.

Du kan hoste små mængder lyst rødt blod eller skummende blodstribet sputum (slim). Blodet kommer normalt fra lungerne og er ofte resultatet af langvarig hoste eller en brystinfektion .

Hvis blodet er mørkt og indeholder bit mad eller hvad der ligner kaffegrund, kan det komme fra dit fordøjelsessystem. Dette er et mere alvorligt problem, og du skal straks gå til hospitalet. Læs mere om opkastning af blod .

Hvad skal jeg gøre, hvis du hoster blod

Ring til din lægeoperation så hurtigt som muligt, hvis du hoster blod, selvom det kun er et par pletter eller pletter.

Din læge vil kontrollere, om du muligvis har en alvorlig medicinsk tilstand, der skal undersøges og behandles.

Ring til 111 eller din lokale service uden for åbningstiden, hvis du ikke kan tale med din læge.

Ring 112 for en ambulance, eller gå straks til din nærmeste ulykke- og beredskabsafdeling (A&E), hvis du hoster meget blod eller kæmper for at trække vejret.

Test, der kan være behov for

Din læge kan beslutte at henvise dig til en specialist på dit lokale hospital til røntgen af brystet eller en mere detaljeret scanning, såsom en CT-scanning .

Du kan blive bedt om en prøve af dit sputum, så det kan kontrolleres for infektion. Andre tests, såsom blodprøver , kan også være nødvendige.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med yderligere tests for at finde ud af, hvor blodet kommer fra. For eksempel kan du blive henvist til en specialist, der kan beslutte at arrangere en test kaldet en bronkoskopi (hvor de vigtigste luftpassager i lungerne undersøges ved hjælp af et rør med et kamera i den ene ende).

Denne side kan give dig en bedre idé om, hvad årsagen kan være, men brug den ikke til at diagnosticere dig selv. Overlad det altid til en læge.

Almindelige årsager til hoste af blod

De mest almindelige årsager til hoste af blod er:

Nogle gange kan en alvorlig næseblod eller blødning fra munden eller halsen få blod til at komme ud i spyt, når du hoster.

Mindre almindelige årsager til hoste af blod

Mindre almindeligt kan hoste af blod være resultatet af:

  • lungeemboli (en blodprop i lungerne) – dette medfører normalt pludselig åndenød og brystsmerter
  • lungeødem (væske i lungerne) – din sputum vil være lyserød og skummende, og dette forekommer normalt hos mennesker med allerede eksisterende hjerteproblemer
  • lungekræft – dette er mere sandsynligt, hvis du er over 40 og ryger
  • tuberkulose (TB) – en alvorlig lungeinfektion forbundet med feber og sved dette bliver mere almindeligt i Storbritannien, men kan behandles med langvarige antibiotika
  • kræft i halsen eller luftrøret
  • tager antikoagulantia – medicin, der hjælper med at stoppe din blodpropper, såsom warfarin , rivaroxaban eller dabigatran

Nogle gange kan ingen årsag findes, og det sker aldrig igen.

Hjælp os med at forbedre vores hjemmeside

Hvis du er færdig med det, du laver, kan du besvare nogle spørgsmål om dit besøg i dag?

Tag vores undersøgelse