Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) – Behandling

Der er i øjeblikket ingen kur mod kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), men behandling kan hjælpe med at bremse tilstandens progression og kontrollere symptomerne.

Behandlinger inkluderer:

 • stoppe med at ryge – hvis du har KOL, og du ryger, er dette det vigtigste, du kan gøre
 • Inhalatorer og tabletter – for at gøre vejrtrækningen lettere
 • pulmonal rehabilitering – et specialiseret program for motion og uddannelse
 • kirurgi eller en lungetransplantation – selvom dette kun er en mulighed for et meget lille antal mennesker

Din læge vil diskutere de forskellige behandlingsmuligheder med dig.

Stop rygning

Hvis du ryger, er stop den mest effektive måde at forhindre KOL på at blive værre.

Selvom skader på lungerne og luftvejene ikke kan vendes, kan opgivelse af rygning hjælpe med at forhindre yderligere skader.

Dette kan være al den behandling, der er nødvendig i de tidlige stadier af KOL, men det er aldrig for sent at stoppe – selv mennesker med mere avanceret KOL vil have gavn af at holde op.

Hvis du tror, du har brug for hjælp til at stoppe med at ryge, kan du kontakte Smokefree for gratis rådgivning og support. Det kan også være en god idé at tale med en læge om, hvordan du holder op med at ryge .

Find ud af mere om stop med at ryge, eller find en stop-ryger-service i nærheden af dig .

Inhalatorer

Hvis KOL påvirker din vejrtrækning, får du normalt en inhalator. Dette er en enhed, der leverer medicin direkte i lungerne, når du trækker vejret ind.

Din læge eller sygeplejerske vil rådgive dig om, hvordan du bruger en inhalator korrekt, og hvor ofte du skal bruge den.

Der er flere forskellige typer inhalatorer til KOL. Hovedtyperne inkluderer:

Kortvirkende bronkodilatatorinhalatorer

For de fleste mennesker med KOL er kortvirkende bronchodilatorinhalatorer den første behandling, der anvendes.

Bronkodilatatorer er medicin, der letter vejrtrækningen ved at slappe af og udvide luftvejene.

Der er to typer kortvirkende bronkodilateringsinhalator:

 • beta-2 agonistinhalatorer – såsom salbutamol og terbutalin
 • antimuskarine inhalatorer – såsom ipratropium

Kortvirkende inhalatorer skal bruges, når du føler dig åndenød, op til maksimalt 4 gange om dagen.

Langtidsvirkende bronchodilatorinhalatorer

Hvis du oplever symptomer regelmæssigt i løbet af dagen, anbefales en langtidsvirkende bronchodilatorinhalator.

Disse fungerer på samme måde som kortvirkende bronkodilatatorer, men hver dosis varer i mindst 12 timer, så de behøver kun at blive brugt en eller to gange om dagen.

Der er to typer langtidsvirkende bronkodilateringsinhalator:

 • beta-2 agonistinhalatorer – såsom salmeterol, formoterol og indacaterol
 • antimuskarine inhalatorer – såsom tiotropium, glycopyronium og aclidinium

Nogle nye inhalatorer indeholder en kombination af en langtidsvirkende beta-2-agonist og antimuskarin.

Steroidinhalatorer

Hvis du stadig bliver åndenød, når du bruger en langtidsvirkende inhalator, eller hvis du har hyppige opblussen (forværringer), kan din læge foreslå, at du inkluderer en steroidinhalator som en del af din behandling.

Steroidinhalatorer indeholder kortikosteroidmedicin , som kan hjælpe med at reducere betændelsen i dine luftveje.

Steroidinhalatorer ordineres normalt som en del af en kombinationsinhalator, der også inkluderer en langtidsvirkende medicin.

Tabletter

Hvis dine symptomer ikke kontrolleres med inhalatorer, kan din læge også anbefale at tage tabletter eller kapsler.

Theophyllin tabletter

Theophyllin er en type bronkodilatator. Det er uklart nøjagtigt, hvordan teofyllin fungerer, men det ser ud til at reducere hævelse (betændelse) i luftvejene og slappe af musklerne, der beklæder dem.

Theophyllin kommer som tabletter eller kapsler og tages normalt to gange om dagen.

Det kan være nødvendigt at tage regelmæssige blodprøver under behandlingen for at kontrollere niveauet af medicin i dit blod.

Dette vil hjælpe din læge med at finde ud af den bedste dosis til at kontrollere dine symptomer og samtidig reducere risikoen for bivirkninger.

Mulige bivirkninger inkluderer:

Nogle gange bruges en lignende medicin kaldet aminophyllin.

Mukolytika

Hvis du har en vedvarende brysthoste med masser af tyk slim, kan din læge anbefale at tage en mucolytisk medicin kaldet carbocisteine.

Mukolytiske lægemidler gør slim i halsen tyndere og lettere at hoste op.

Carbocisteine kommer som tabletter eller kapsler og tages normalt 3 eller 4 gange om dagen.

Hvis carbocisteine ikke hjælper dine symptomer, eller du ikke kan tage det af medicinske årsager, er der en anden mucolytisk medicin, der kaldes acetylcystein.

Dette kommer som et pulver, som du blander med vand. Acetylcysteinpulver har en ubehagelig lugt som rådne æg, men denne lugt skal forsvinde, når du blander det med vandet.

Steroid tabletter

Hvis du har en særlig dårlig opblussen, kan du få ordineret et kort kursus af steroidtabletter for at reducere betændelsen i dine luftveje.

Et 5-dages behandlingsforløb anbefales normalt, da langvarig brug af steroidtabletter kan forårsage generende bivirkninger såsom:

Din læge kan give dig en forsyning med steroidtabletter, som du kan holde hjemme, så snart du oplever en dårlig opblussen.

Længere kurser med steroidtabletter skal ordineres af en KOL-specialist. Du får den laveste effektive dosis og overvåges nøje for bivirkninger.

Antibiotika

Din læge kan ordinere et kort antibiotikakur, hvis du har tegn på brystinfektion, såsom:

 • bliver mere åndeløs
 • hoster mere
 • bemærker en ændring i farven (såsom at blive brun, grøn eller gul) og / eller konsistensen af din slim (såsom at blive tykkere)

Nogle gange kan du få et antibiotikakursus at holde dig hjemme og tage, så snart du oplever symptomer på en infektion.

Lungerehabilitering

Lungrehabilitering er et specialiseret trænings- og uddannelsesprogram designet til at hjælpe mennesker med lungeproblemer såsom KOL.

Det kan hjælpe med at forbedre, hvor meget motion du er i stand til at gøre, før du føler dig forpustet, såvel som dine symptomer, selvtillid og følelsesmæssige velbefindende.

Lungerehabiliteringsprogrammer involverer normalt 2 eller flere gruppesessioner om ugen i mindst 6 uger.

Et typisk program inkluderer:

 • fysisk træning skræddersyet til dine behov og evner – såsom gåture, cykling og styrkeøvelser
 • uddannelse om din tilstand for dig og din familie
 • kostrådgivning
 • psykologisk og følelsesmæssig støtte

Programmerne leveres af en række forskellige sundhedspersonale, herunder fysioterapeuter , sygeplejerskspecialister og diætister.

British Lung Foundation har flere oplysninger om lungerehabilitering .

< /div> < /section> < section > < a id = "other-treatments" / >
< h2 > Andre behandlinger < /h2> < p > Hvis du har alvorlige symptomer eller oplever en særlig dårlig opblussen, kan du nogle gange have brug
for yderligere behandling. < /p> < h3 > Forstøvet medicin < /h3> < p > Nebuliseret medicin kan bruges i alvorlige tilfælde af KOL, hvis inhalatorer ikke har fungeret. < /p> < p > Det er her, en maskine bruges til at gøre flydende medicin til en fin tåge, som du trækker vejret ind gennem et mundstykke eller en ansigtsmaske.Det gør det muligt at tage en stor dosis medicin på én gang. < /p> < p > Du får normalt en forstøverenhed, du kan bruge derhjemme, efter at du har fået vist, hvordan du bruger den. < /p> < h3 > Roflumilast < /h3> < p > Roflumilast er et nyt lægemiddel, der kan bruges til at behandle opblussen. < /p> < p > Det anbefales til personer, hvis symptomer pludselig er blevet værre mindst 2 gange i løbet af de sidste 12 måneder, og som allerede bruger inhalatorer. < /p> < p > Roflumilast kommer som tabletter, og medicinen hjælper med at reducere betændelse i lungerne og luftvejene. < /p> < p > Bivirkninger af roflumilast inkluderer: < /p> < ul >
< li > føler og er syg < /li> < li > diarré < /li> < li > nedsat appetit < /li> < li > vægttab < /li> < li > hovedpine < /li> < /ul> < h3 > Langvarig iltbehandling < /h3> < p > Hvis KOL forårsager et lavt iltindhold i dit blod, kan du rådes til at have ilt derhjemme gennem næseslanger eller en maske. < /p> < p > Dette kan hjælpe med at forhindre, at iltniveauet i dit blod bliver farligt lavt, selvom det ikke er en behandling
for de vigtigste symptomer på KOL, såsom åndenød. < /p> < p > Langvarig iltbehandling skal bruges i mindst 16 timer om dagen. < /p> < p > Rørene fra maskinen er lange, så du kan bevæge dig rundt i dit hjem, mens du er tilsluttet.Bærbare ilttanke er tilgængelige, hvis du har brug
for ilt væk hjemmefra. < /p> < p > Ryg ikke, når du bruger ilt.Det øgede iltindhold er meget brandfarligt, og en tændt cigaret kan forårsage brand eller eksplosion. < /p> < p > Find ud af mere om < a href = "/betingelser/iltbehandling-i-hjemmet/" > iltbehandling i hjemmet < /a> .
< h3 > Ambulatorisk iltbehandling < /h3> < p > Nogle mennesker med KOL vil have gavn af ambulant ilt, som er ilt, du bruger, når du går eller er aktiv på andre måder. < /p> < p > Hvis dit iltniveau i blodet er normalt, mens du hviler, men falder, når du træner, kan du muligvis have ambulant iltbehandling snarere end langvarig iltbehandling. < /p> < h3 > Ikke – invasiv ventilation(NIV) < /h3> < p > Hvis du føres til hospitalet på grund af en dårlig opblussen, kan du have en behandling kaldet ikke – invasiv ventilation(NIV). < /p> < p > Det er her, en bærbar maskine, der er tilsluttet en maske, der dækker din næse eller dit ansigt, bruges til at støtte dine lunger og gøre vejrtrækningen lettere. < /p> < /section> < section > < a id = "surgery" / >
< h2 > Kirurgi < /h2> < p > Kirurgi er normalt kun egnet til et lille antal mennesker med svær KOL, hvis symptomer ikke kontrolleres med medicin. < /p> < p > Der er 3 hovedoperationer, der kan udføres: < /p> < ul >
< li > bullektomi – en operation
for at fjerne en lomme med luft fra en af lungerne, så lungerne kan arbejde bedre og gøre vejrtrækningen mere behagelig < /li> < li > lungevolumenreduktionskirurgi – en operation
for at fjerne en stærkt beskadiget lungesektion
for at give de sundere dele mulighed
for at arbejde bedre og gøre vejrtrækningen mere behagelig < /li> < li > < a href = "/betingelser/lungetransplantation/" > lungetransplantation < /a> – en operation for at fjerne og erstatte en beskadiget lunge med en sund lunge fra en donor
< /ul> < p > Dette er større operationer, der udføres under < a href = "/betingelser/generel-anaestesi/" > generel bedøvelse < /a> , hvor du sover og indebærer betydelige risici.
< p > Hvis dine læger mener, at kirurgi er en mulighed
for dig, skal du tale med dem om, hvad proceduren indebærer, og hvilke fordele og risici der er. < /p> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--previous" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--prev" href = "/betingelser/kronisk-obstruktiv-lungesygdom/diagnose/" > < span class = "mc-pagination__title" > Forrige < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Diagnose < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-left" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M4.1 12.3l2.7 3c.2.2.5.2.7 0 .1-.1.1-.2.1-.3v-2h11c.6 0 1-.4 1-1s-.4-1-1-1h-11V9c0-.2-.1-.4-.3-.5h-.2c-.1 0-.3.1-.4.2l-2.7 3c0 .2 0 .4.1.6z" / > < /svg>
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/betingelser/kronisk-obstruktiv-lungesygdom/bor-sammen-med/" > < span class = "mc-pagination__title" > Næste < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > At leve med < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>