Pagets sygdom i brystvorten – Diagnose

Da Pagets sygdom i brystvorten normalt er et tegn på brystkræft, er det meget vigtigt, at du ser din læge, hvis du bemærker ændringer i brystets væv eller hud.

Du skal især fortælle din læge, hvis du bemærker ændringer i:

  • huden på din brystvorte eller areola (det mørkere hudområde omkring brystvorten)
  • dine bryster, især klumper i brystet

Pagets sygdom i brystvorten kan undertiden forveksles med eksem , en hudtilstand, der også forårsager rød, kløende og tør hud.

Derfor bør du besøge din læge for en diagnose i stedet for at antage, at du har eksem. Pagets sygdom er en form for brystkræft, og jo hurtigere den diagnosticeres, jo bedre er sandsynligvis resultatet.

Undersøgelse og historie

Din læge undersøger begge bryster, selvom du kun har et problem med 1 af dem. De kan også bede dig:

Hvis din læge mener, at du kan have brystkræft, henviser de dig til en specialist brystklinik til test.

Brystklinik

På brystklinikken vil du have test for at finde ud af, om du har brystkræft, og hvis du har, hvilken type brystkræft.

Personalet på klinikken kan fotografere dine bryster for at registrere deres aktuelle udseende og hjælpe med at identificere eventuelle yderligere ændringer, der måtte opstå.

Test, du måtte have på klinikken, kan omfatte:

Mammogram

Et mammogram er en simpel procedure, der bruger røntgenstråler til at skabe et billede af indersiden af dine bryster. Det kan identificere tidlige ændringer i brystvævet, når det kan være svært at føle en klump.

Yngre kvinder har ofte tættere bryster end ældre kvinder, hvilket kan gøre det lettere at identificere ændringer. Derfor er mammogrammer ikke så effektive hos kvinder under 35 år. Hvis du er under 35, kan din læge muligvis foreslå, at du får en bryst ultralyd i stedet (se nedenfor).

Imidlertid, hvis Pagets sygdom i brystvorten bekræftes, bliver mammografi en vigtig del af vurderingen før operationen.

Under et mammogram placerer radiografen 1 af dine bryster på en flad røntgenplade. En anden røntgenplade vil trykke ned på dit bryst ovenfra og midlertidigt komprimere og flade det mellem de 2 plader.

Der tages en røntgen, som giver et klart billede af indersiden af dit bryst. Proceduren udføres derefter på dit andet bryst.

At have et mammogram kan være lidt ubehageligt eller endda smertefuldt, men det tager kun et par minutter. Billedet, der produceres, vil blive set af 2 personer, kaldet filmlæsere, billedlæsere eller radiologer, for tegn på kræft.

Bryst ultralyd

Hvis du er under 35 år, kan en bryst ultralyd anbefales. Dette skyldes, at dit brystvæv kan være for tæt til et mammogram. Din læge kan også foreslå ultralyd i brystet, hvis de har brug for at finde ud af, om en klump i dit bryst er fast eller indeholder væske.

Ultralyd bruger højfrekvente lydbølger til at producere et billede af indersiden af dine bryster. En ultralydssonde eller sensor placeres over dine bryster for at skabe et billede på en skærm. Billedet viser eventuelle klumper eller abnormiteter, der er til stede.

Hudbiopsi

En hudbiopsi bruges ofte til at bekræfte en diagnose af Pagets sygdom i brystvorten. En lille vævsprøve tages fra din brystvorte eller huden omkring den. Prøven undersøges under et mikroskop og testes for at se, om den er kræft.

Yderligere test

Hvis en diagnose af brystkræft bekræftes, kan der udføres en række andre tests for at hjælpe med at bestemme, hvilke typer behandling der kan bruges.

Læs mere om yderligere tests for brystkræft .