Pagets sygdom i brystvorten – Behandling

Pagets sygdom i brystvorten er normalt forbundet med brystkræft.

Det behandles ved at fjerne den kræftformede del af brystet eller undertiden hele brystet ved hjælp af en procedure kaldet en mastektomi.

Du kan diskutere eventuelle bekymringer, du har med din onkolog (kræftspecialist), som vil være i stand til at forklare hver fase af din behandling.

Kirurgi

Hvis du er diagnosticeret med Pagets sygdom i brystvorten, er operation ofte den første type behandling, du får.

De to hovedtyper af operation er:

 • mastektomi – kirurgi for at fjerne hele brystet, som kan efterfølges af rekonstruktiv kirurgi for at genskabe det fjernede bryst
 • brystbevarende kirurgi – hvor kun kræftklumpen (tumor) og lidt omkringliggende brystvæv fjernes

Disse typer operationer involverer også fjernelse af din brystvorte og det mørkere hudområde omkring det (areola).

De to forskellige typer operationer diskuteres mere detaljeret nedenfor.

Mastektomi

Under en mastektomi fjernes alt dit brystvæv, inklusive din brystvorte. Du skal muligvis have en mastektomi, hvis:

 • tumoren er stor eller i midten af dit bryst
 • der er mere end 1 område med brystkræft
 • brystbevarende kirurgi vil ikke give acceptable resultater

Hvis lymfeknuder (små kirtler) fjernes fra din armhule under en mastektomi, kan ardannelsen blokere lymfeknudernes filtreringsvirkning, hvilket resulterer i en tilstand kaldet lymfødem .

Dette er en langvarig tilstand, men kan behandles med:

 • specialiserede massageteknikker
 • kompressionsmuffer – tætte bandager, der skubber overskydende væske ud af din arm
 • øvelser
 • hudpleje

Lymfødem kan udvikle sig måneder eller nogle gange år efter operationen. Kontakt din læge eller brystplejesygeplejerske, hvis du bemærker nogen hævelse i din arm eller hånd på siden af din operation.

Læs mere om mastektomi .

Brystbevarende operation

Brystbevarende operation har til formål at gemme så meget af dit bryst som muligt, mens du fjerner kræften og en lille mængde sundt væv.

Hvis du har Pagets sygdom i brystvorten, fjernes din brystvorte og areola. Du bør tilbydes rekonstruktionskirurgi for at forbedre udseendet af dit bryst efter operationen (se nedenfor).

Hvis du har en brystbevarende operation, vil mængden af brystvæv, der fjernes, afhænge af:

 • tumorens størrelse i forhold til størrelsen på dit bryst
 • om tumoren er på et sted eller spredt gennem dit bryst

Din kirurg vil fjerne noget sundt brystvæv omkring kræften, så det kan testes for spor af kræft. Hvis der findes kræftceller i det omgivende væv, kan det være nødvendigt at fjerne mere væv fra dit bryst.

Efter en brystbevarende operation er det sandsynligt, at du bliver nødt til strålebehandling for at ødelægge de resterende kræftceller.

Læs mere om brystbevarende kirurgi .

Brystrekonstruktion

Hvis du har en mastektomi, kan du muligvis have en rekonstruktiv kirurgi for at genskabe dit bryst. Dette kan gøres ved:

 • indsættelse af et brystimplantat
 • ved hjælp af væv fra en anden del af din krop til at skabe et nyt bryst

Rekonstruktionen kan udføres på samme tid som din mastektomi eller på et senere tidspunkt. Du bør diskutere dine muligheder fuldt ud med din kirurg og ammeplejerske, inden du træffer en beslutning.

For eksempel kan det være muligt at have en rekonstruktionskirurgi efter brystbevarende operation for at forbedre udseendet af dit bryst og skabe en brystvorte.

En brystvorte kan oprettes ved:

 • med en tatoveret brystvorte på huden
 • ved hjælp af dit eget kropsvæv, såsom væv fra din anden brystvorte, selvom omkring halvdelen af disse flader ud og krymper over tid
 • ved hjælp af en stick-on latex (gummi) brystvorte, som kan laves af en form af din anden brystvorte, så de er identiske; du holder den på hver dag med lim, og den kan fjernes til vask

Læs mere om brystrekonstruktion .

Proteser

Hvis du beslutter dig for ikke at have brystrekonstruktion, kan du bære en falsk bryst eller brystprotese, som er tilgængelig gratis på .

Efter en mastektomi kan du muligvis have en midlertidig, fiberfyldt protese og en permanent protese fremstillet af silikone, som kan udskiftes hvert andet år.

Yderligere behandling

Efter din operation kan du få brug for yderligere behandling, hvis du har invasiv brystkræft (hvor kræftcellerne har spredt sig i andet væv i dit bryst).

Hvis du har ikke-invasiv brystkræft (hvor brystkræftcellerne er indeholdt i 1 område af dit bryst), kan kirurgi være den eneste behandling, du har brug for.

Andre typer behandling af brystkræft inkluderer:


 • kemoterapi – hvor kraftig medicin bruges til at ødelægge kræftceller og forhindre dem i at dele sig og vokse
 • radioterapi – hvor kontrollerede doser af energirig stråling , sædvanligvis røntgenstråler , der bruges til at ødelægge cancerceller
 • målrettet terapi – hvis din brystkræft er HER2-positiv, kan målrettet terapi, normalt en medicin kaldet trastuzumab, bruges til at behandle kræften ved at stoppe virkningerne af HER2 og hjælpe dit immunsystem med at bekæmpe kræftceller
 • hormonbehandling – hvis din brystkræft er hormonreceptor-positiv, kan hormonbehandling bruges til at behandle kræften ved at sænke niveauet af hormoner i din krop eller stoppe deres virkning

Læs mere om, hvordan brystkræft behandles .