Pagets sygdom i brystvorten

Pagets sygdom i brystvorten, også kendt som Pagets sygdom i brystet, er en sjælden tilstand forbundet med brystkræft .

Det forårsager eksemlignende ændringer i brystvorten og området med mørkere hud, der omgiver brystvorten (areola). Det er normalt et tegn på brystkræft i vævet bag brystvorten.

Ca. 1 til 4% af kvinderne med brystkræft har Pagets sygdom i brystvorten. Det kan også påvirke mænd, men dette er ekstremt sjældent.

Udtrykket Pagets sygdom i brystvorten bruges til at skelne tilstanden fra Pagets sygdom i knoglen (hvor knoglerne bliver svage og deformerede).

Symptomer på Pagets sygdom i brystvorten

Pagets sygdom i brystvorten begynder altid i brystvorten og kan strække sig til areola. Det ser ud som et rødt, skællende udslæt på huden på brystvorten og areola.

Den berørte hud er ofte øm og betændt, og den kan være kløende eller forårsage en brændende fornemmelse. Brystvorten kan undertiden være mavesår.

Billede af kvinde med Pagets sygdom i brystvorten

Kredit:

CID, ISM / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

Udslæt ligner ofte andre hudlidelser, såsom eksem eller psoriasis . Hvis du skraber det, eller hvis det ikke behandles, kan det bløde, blive mavesår eller skurre over.

Hvis du oplever kløe, forbrænding eller blødning, men brystvorten ser normal ud og ikke er rød eller skællet, er det usandsynligt, at det er Pagets sygdom i brystvorten. Du skal dog stadig kontrollere det af en læge.

Omkring halvdelen af alle kvinder diagnosticeret med Pagets sygdom i brystvorten har en klump bag brystvorten. I 9 ud af 10 tilfælde er dette en invasiv brystkræft.

Invasiv kræft er, hvor kræftceller invaderer det omgivende brystvæv. Nogle kvinder med Pagets sygdom har invasiv brystkræft, men har ikke en klump.

Imidlertid har de fleste kvinder med Pagets sygdom, der ikke har en klump, ikke-invasiv kræft.

Dette er hvor kræftcellerne er indeholdt i 1 eller flere områder af brystet og ikke har spredt sig.

Årsager til Pagets sygdom i brystvorten

Årsagen til Pagets sygdom i brystvorten er ukendt. Nogle kvinder ser ud til at have større risiko for at udvikle brystkræft, men ikke specifikt Pagets sygdom. Der er ingen kendte årsager, der fører til en bestemt type brystkræft.

Med hensyn til risikofaktorer er du mere tilbøjelige til at udvikle brystkræft, hvis du:

Læs mere om risikofaktorerne for brystkræft .

Diagnostisering af Pagets sygdom i brystvorten

Du bør se din læge, hvis du bemærker ændringer i huden på din brystvorte eller areola.

Da Pagets sygdom i brystvorten er forbundet med brystkræft, jo hurtigere den diagnosticeres, desto bedre er resultatet sandsynligvis.

Se også din læge, hvis du får en klump i brystet. Selvom de fleste brystklumper ikke er kræftformede, er det vigtigt at få dem tjekket ud.

En biopsi bruges til at bekræfte en formodet diagnose af Pagets sygdom i brystvorten. En lille vævsprøve (punchbiopsi af huden) tages fra din brystvorte og undersøges under et mikroskop for at se, om det er kræft.

Hvis resultaterne af biopsien indikerer Pagets sygdom, får du et mammogram (en lavdosis røntgenundersøgelse ) til at undersøge nærmere.

Læs mere om diagnosticering af Pagets sygdom i brystvorten .

Behandling af Pagets sygdom i brystvorten

Kirurgi er den vigtigste behandling for Pagets sygdom i brystvorten. Afhængigt af om kræften har spredt sig, vil operation enten involvere fjernelse af hele brystet (en mastektomi ) eller brystvorten og areola med brystvævet under dem (en central excision).

Hvis hele dit bryst fjernes, kan brystrekonstruktionskirurgi bruges til at skabe en brystform, der passer til dit resterende bryst.

Du kan også få brug for yderligere behandling, hvis du har invasiv brystkræft. Dette kan være en kombination af:

  • kemoterapi – hvor kraftig medicin bruges til at ødelægge kræftceller
  • radioterapi – i kontrollerede doser af energirig stråling anvendes til at ødelægge cancerceller
  • målrettet eller hormonbehandling – som mindsker risikoen for, at kræft vender tilbage i samme bryst (og påvirker det andet bryst), og det mindsker risikoen for, at kræftceller spredes andetsteds i kroppen

Hvis Pagets sygdom opdages og behandles i sine tidlige stadier, er der en god chance for fuld bedring.

Læs mere om behandling af Pagets sygdom i brystvorten .

Reduktion af risikoen for brystkræft, herunder Pagets sygdom i brystvorten

Ændring af visse livsstilsfaktorer, såsom at reducere mængden af alkohol, du drikker, og sørge for at du træner regelmæssigt , kan reducere din risiko for at udvikle visse typer kræft , herunder brystkræft.

Screening af brystkræft bruges også til at hjælpe med at opdage brystkræft tidligt. I Storbritannien tilbyder Breast Screening Program gratis brystscreening hvert 3. år for alle kvinder i alderen 50 til 70.

I nogle områder er kvinder i alderen 47 til 49 og 71 til 73 også inviteret til screening som en del af en undersøgelse, der ser på, om aldersintervallet for brystscreening skal udvides.

Læs mere om at reducere risikoen for brystkræft .