Livmoderhalskræft – komplikationer

Komplikationer af livmoderhalskræft kan forekomme som en bivirkning af behandlingen eller som et resultat af avanceret livmoderhalskræft.

Bivirkninger

Tidlig overgangsalder

Hvis dine æggestokke fjernes kirurgisk eller beskadiges under behandling med strålebehandling , vil det udløse en tidlig overgangsalder, hvis du ikke allerede har været igennem det. De fleste kvinder oplever overgangsalderen naturligt i begyndelsen af halvtredserne.

Overgangsalderen inkluderer:

Disse symptomer kan lindres ved at tage et antal medikamenter, der stimulerer produktionen af hormonerne østrogen og progesteron. Denne behandling er kendt som hormonerstatningsterapi (HRT) .

Indskrænkning af skeden

Strålebehandling til behandling af livmoderhalskræft kan ofte få din vagina til at blive smallere, hvilket kan gøre sex smertefuldt eller svært.

Der er to hovedbehandlingsmuligheder, hvis du har en indsnævret vagina. Den første er at anvende en hormoncreme på din vagina. Dette skulle øge fugtigheden i din vagina og gøre det lettere at have sex.

Den anden er at bruge vaginale dilatatorer, undertiden kaldet vaginale trænere. Disse er tamponformede plastrør, der findes i mange forskellige størrelser. Du indsætter en i din vagina, som regel starter med den mindste størrelse.

Dilatorer er designet til at hjælpe med at strække skeden og gøre den mere smidig. Når du vænner dig til de mindre størrelser, kan du arbejde dig op til lidt større.

Det anbefales normalt at bruge dilatatorer i 5 til 10 minutter ad gangen regelmæssigt i løbet af dagen i løbet af 6 til 12 måneder.

Din specialist kræft sygeplejerske eller radiografer i strålebehandling afdeling bør være i stand til at give dig mere information og rådgivning.

Du kan finde ud af, at jo flere gange du har sex, jo mindre smertefuldt bliver det. Det kan dog gå flere måneder, før du føler dig følelsesmæssigt klar til at være intim med en seksuel partner.

Macmillan har flere oplysninger om seksualitet og kræft .

Lymfødem

Hvis lymfeknuderne i dit bækken fjernes, kan det undertiden forstyrre det normale arbejde i dit lymfesystem.

En af lymfesystemets funktioner er at dræne overskydende væske væk fra kroppens væv. En afbrydelse af denne proces kan føre til ophobning af væske i vævet, kaldet lymfødem . Dette kan få visse kropsdele til at blive hævede – normalt benene i tilfælde af livmoderhalskræft.

Der er øvelser og massageteknikker, der kan reducere hævelsen. Brug af specielt designet bandager og kompressionstøj kan også hjælpe.

Læs mere om behandling af lymfødem .

Følelsesmæssig påvirkning

Den følelsesmæssige virkning af at leve med livmoderhalskræft kan være betydelig. Mange rapporterer, at de oplever en “rutsjebane” -effekt.

For eksempel kan du føle dig nede, når du får en diagnose, men glad, når fjernelse af kræften er blevet bekræftet. Derefter kan du føle dig ned igen, når du prøver at finde ud af eftervirkningerne af din behandling.

Denne type følelsesmæssig forstyrrelse kan undertiden udløse depression . Typiske tegn på depression inkluderer at være trist og håbløs og miste interessen for ting, du plejede at nyde.

Kontakt din læge, hvis du tror, du er deprimeret. Der er en række effektive behandlinger til rådighed, herunder antidepressiv medicin og talebehandlinger, såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT) .

Læs mere om håndtering af kræft .

Avanceret livmoderhalskræft

Nogle af de komplikationer, der kan opstå i avanceret livmoderhalskræft, diskuteres i de følgende afsnit.

Smerte

Hvis kræften spredes i dine nerveender, knogler eller muskler, kan den ofte forårsage svær smerte, som normalt kan kontrolleres med smertestillende medicin.

Disse smertestillende midler kan variere fra paracetamol og ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er) , såsom ibuprofen , til mere kraftfulde opiatbaserede smertestillende midler, såsom codein og morfin, afhængigt af smerteniveauer.

Fortæl dit plejeteam, hvis de smertestillende midler, du får ordineret, ikke er effektive. Du skal muligvis ordineres en stærkere medicin. Et kort stråleforløb kan også være effektivt til at kontrollere smerten.

Macmillan sygeplejersker, der arbejder både på hospitaler og i samfundet, kan også yde ekspertrådgivning om smertelindring.

Nyresvigt

I nogle tilfælde af avanceret livmoderhalskræft kan tumoren forårsage urinopbygning inde i nyrerne (hydronephrose) , hvilket kan føre til tab af de fleste eller alle nyrernes funktioner. Dette kaldes nyresvigt.

Nyresvigt kan forårsage en lang række symptomer, herunder:

Behandlingsmuligheder for nyresvigt forbundet med livmoderhalskræft inkluderer dræning af urin ud af nyrerne ved hjælp af et rør indsat gennem huden og ind i hver nyre eller udvidelse af urinlederne ved at placere et lille metalrør, kaldet en stent, inde i dem.

Blodpropper

Som med andre kræftformer kan livmoderhalskræft gøre blodet “klæbrigere” og mere tilbøjeligt til at danne blodpropper. Sengestøtte efter operation og kemoterapi kan også øge risikoen for at udvikle en blodprop.

Store tumorer kan presse på venerne i bækkenet. Dette bremser blodgennemstrømningen og kan føre til en blodprop i benene.

Symptomer på en blodprop i dine ben inkluderer:

  • smerte, hævelse og ømhed i et af dine ben (normalt din kalv)
  • huden på dit ben er varm og rød

En stor bekymring i disse tilfælde er, at blodproppen fra benvenen vil rejse op til lungerne og blokere forsyningen af blod. Dette er kendt som en lungeemboli og kan være dødelig.

Blodpropper i benene behandles normalt ved hjælp af en kombination af blodfortyndende medicin, såsom heparin eller warfarin , og kompressionstøj designet til at tilskynde blodgennemstrømningen gennem lemmerne.

Læs mere om behandling af dyb venetrombose .

Blødende

Hvis kræften spredes i din vagina, tarm eller blære, kan det forårsage betydelig skade, hvilket resulterer i blødning. Blødning kan forekomme i din vagina eller rygpassage (endetarm), eller du kan passere blod, når du tisse .

Mindre blødninger kan ofte behandles ved hjælp af en medicin kaldet tranexaminsyre, der tilskynder blodet til at størkne og stoppe blødningen. Strålebehandling kan også være meget effektiv til at kontrollere blødning forårsaget af kræft.

Større blødninger kan behandles midlertidigt ved at bruge gaze til at dæmme op for blødningen og senere ved kirurgi, strålebehandling eller afskæring af blodforsyningen til livmoderhalsen.

Fistel

En fistel er en sjælden, men foruroligende komplikation af avanceret livmoderhalskræft.

I de fleste tilfælde, der involverer livmoderhalskræft, er fistlen en kanal, der udvikler sig mellem blæren og vagina. Dette kan føre til en vedvarende udledning af væske fra skeden. En fistel kan undertiden udvikle sig mellem vagina og endetarm.

Kirurgi er normalt nødvendigt for at reparere en fistel, selvom det ofte ikke er muligt hos kvinder med avanceret livmoderhalskræft, fordi de normalt er for skrøbelige til at modstå virkningerne af kirurgi.

I sådanne tilfælde involverer behandlingen ofte brug af medicin, cremer og lotioner for at reducere mængden af udledning og beskytte skeden og det omgivende væv mod skader og irritation.

Palliativ pleje

Hvis dine læger ikke kan gøre mere for at behandle din kræft, vil din pleje fokusere på at kontrollere dine symptomer og hjælpe dig med at være så behagelig som muligt. Dette kaldes palliativ pleje .

Palliativ pleje inkluderer også psykologisk, social og åndelig støtte til dig og din familie eller plejere.

Der er forskellige muligheder for palliativ pleje i de sene stadier af kræft. Det kan være en god idé at overveje, om du gerne vil blive passet på hospitalet, på et hospice eller derhjemme, og diskutere disse problemer med din læge.

Organisationer, der yder pleje til mennesker med kræft, omfatter:

  • Macmillan Cancer Support , som har specialuddannede sygeplejersker, der hjælper med at passe mennesker med kræft derhjemme – henvises til en Macmillan sygeplejerske, spørg din hospitalslæge eller læge eller ring til 0808 808 00 00
  • Marie Curie Cancer Care , som har specialuddannede sygeplejersker, der hjælper med at tage sig af mennesker med kræft derhjemme – det driver også hospices for mennesker med kræft
  • Hospice UK , som giver information om hospice-pleje og hvordan man finder et hospice