Livmoderhalskræft – forebyggelse

Der er ingen enkelt måde at helt forhindre livmoderhalskræft på, men der er ting, der kan reducere din risiko.

Cervikal screening

Regelmæssig cervikal screening er den bedste måde at identificere unormale ændringer i livmoderhalsens celler på et tidligt stadium.

Kvinder i alderen 25 til 49 år inviteres til screening hvert tredje år. Kvinder i alderen 50 til 64 år inviteres hvert 5. år. For kvinder, der er 65 år eller derover, er kun dem, der ikke er blevet screenet siden de var 50, har haft nylige unormale tests eller aldrig har været screenet før, der stadig er kvalificerede til screening.

Sørg for, at din lægeoperation har dine opdaterede kontaktoplysninger, så du fortsætter med at få screeningsinvitationer.

Det er vigtigt at deltage i dine cervikale screeningstest, selvom du er blevet vaccineret mod HPV, fordi vaccinen ikke garanterer beskyttelse mod livmoderhalskræft.

Hvis du er blevet behandlet for unormale cervikale celleændringer, kan du blive inviteret til screening oftere i flere år efter behandlingen. Hvor regelmæssigt du skal gå, afhænger af hvor alvorlige celleændringerne er.

Selvom det kan identificere de fleste unormale celleændringer i livmoderhalsen, er cervikal screening ikke 100% nøjagtig. Dette betyder, at du skal rapportere eventuelle symptomer, såsom usædvanlig vaginal blødning, til din læge, selvom du for nylig har haft screening.

Vaccination af livmoderhalskræft

-vaccinationsprogrammet for livmoderhalskræft bruger en vaccine kaldet Gardasil, der beskytter mod 4 typer HPV, inklusive de 2 stammer, der er ansvarlige for størstedelen af livmoderhalskræft i Storbritannien (HPV 16 og HPV 18). Det hjælper også med at forhindre kønsvorter .

Piger tilbydes børneimmuniseringsprogrammet . Vaccinen gives rutinemæssigt til piger, når de er 12 til 13 år gamle, med 2 doser givet over en 6-måneders periode. Men det er tilgængeligt gratis på for alle piger op til deres 18-års fødselsdag. Piger, der er over 15 år, når de er vaccineret, har brug for 3 doser.

Selvom HPV-vaccinen i væsentlig grad kan reducere risikoen for livmoderhalskræft, garanterer det ikke, at du ikke udvikler tilstanden. Du skal stadig deltage i cervikal screeningstest, selvom du har haft vaccinen.

Læs mere om HPV-vaccinen .

Undgå at ryge

Du kan reducere dine chancer for at få livmoderhalskræft ved ikke at ryge. Folk, der ryger, er mindre i stand til at slippe af med HPV-infektionen fra kroppen, som kan udvikle sig til kræft.

Hvis du beslutter at give op med at ryge, kan din læge henvise dig til Stop Smoking Service , der tilbyder hjælp og rådgivning om de bedste måder at stoppe med at ryge på.

Du kan også ringe til Smokefree National Helpline (0300 123 1044) og tale med specialuddannet personale, der giver gratis ekspertrådgivning og opmuntring.

Hvis du vil give op med at ryge, men ikke ønsker at blive henvist til et stop med at ryge, skal din læge være i stand til at ordinere medicinsk behandling for at hjælpe med eventuelle abstinenssymptomer, du måtte opleve.

For mere information og råd om, hvordan man holder op med at ryge, se 10 selvhjælpstip til at stoppe med at ryge og behandlinger til stop af rygning .

Sikrere sex

De fleste tilfælde af livmoderhalskræft er forbundet med en infektion med visse typer humant papillomavirus (HPV) . HPV kan spredes gennem ubeskyttet sex, så brug af kondom kan reducere din risiko for at udvikle infektionen.

Virussen overføres dog ikke bare gennem penetrerende sex: den kan overføres under enhver form for seksuel kontakt. Dette inkluderer enhver hud-til-hud kontakt mellem kønsorganer; oral, vaginal eller analsex; og brug af sexlegetøj.

Din risiko for at udvikle en HPV-infektion øges, jo tidligere du begynder at have regelmæssig sex, og jo flere seksuelle partnere har du, selvom kvinder, der kun har haft 1 seksuel partner, også kan udvikle det.

Læs mere om seksuel sundhed .