Livmoderhalskræft – At leve med

Effekten af livmoderhalskræft har på dit daglige liv vil afhænge af kræftstadiet og den behandling, du har.

Mange kvinder med livmoderhalskræft har en radikal hysterektomi . Dette er en større operation, der tager tid at komme sig fra. De fleste kvinder har brug for 6 til 12 uger fra arbejde efter en radikal hysterektomi.

Under genopretning skal du undgå anstrengende opgaver og løft, såsom at løfte børn eller tunge indkøbsposer. Du vil sandsynligvis ikke være i stand til at køre i mindst 3 til 6 uger efter operationen, men du bør kontakte dit forsikringsselskab, hvad deres regler er.

Nogle af behandlingerne mod livmoderhalskræft kan gøre dig meget træt, især kemoterapi og strålebehandling . På grund af dette kan det være nødvendigt at tage en pause fra nogle af dine normale aktiviteter i et stykke tid.

Du skal ikke være bange for at bede om praktisk hjælp fra familie og venner, hvis du har brug for det. Praktisk hjælp kan også være tilgængelig fra din lokale myndighed. Spørg din læge eller sygeplejerske om, hvem du skal kontakte.

Arbejde

At have livmoderhalskræft betyder ikke nødvendigvis, at du bliver nødt til at opgive arbejde, selvom du muligvis har brug for en hel del fritid. Under behandlingen kan du muligvis ikke fortsætte som før.

Hvis du har kræft, er du dækket af Disability Discrimination Act . Det betyder, at din arbejdsgiver ikke har lov til at diskriminere dig på grund af din sygdom. De har pligt til at foretage “rimelige justeringer” for at hjælpe dig med at klare. Eksempler på disse inkluderer:

  • giver dig fri til behandling og medicinske aftaler
  • giver fleksibilitet med arbejdstid, de opgaver, du skal udføre, eller dit arbejdsmiljø

Definitionen af “rimelig” afhænger af situationen, såsom hvor meget det f.eks. Vil påvirke din arbejdsgivers virksomhed.

Du skal give din arbejdsgiver så mange oplysninger som muligt om, hvor lang tid du har brug for, og hvornår. Tal med et medlem af din personaleafdeling, hvis du har en. Din fagforenings- eller personaleforeningsrepræsentant kan også give dig råd.

Hvis du har problemer med din arbejdsgiver, kan din fagforening eller lokale Citizens Advice muligvis hjælpe.

Macmillan Cancer Support har også mere information og rådgivning om arbejde og kræft .

Penge og fordele

Hvis du er nødt til at reducere eller stoppe arbejdet på grund af din kræft, kan du finde det vanskeligt at klare økonomisk. Hvis du har kræft eller plejer en person med kræft, har du muligvis ret til økonomisk støtte. For eksempel:

Det er en god ide at finde ud af, hvilken hjælp der er tilgængelig så hurtigt som muligt. Du kan bede om at tale med socialrådgiveren på dit hospital, der kan give dig de oplysninger, du har brug for.

Gratis recepter

Mennesker, der behandles for kræft, har ret til at ansøge om et fritagelsescertifikat, der giver gratis recepter for al medicin, herunder behandlinger for ikke-relaterede tilstande.

Certifikatet er gyldigt i 5 år. Du kan ansøge om et certifikat ved at tale med din læge eller kræft specialist.

Læs mere omhjælp til receptomkostninger .

Dit sexliv

Mange kvinder føler sig nervøse for at have sex efter behandling for livmoderhalskræft, men det er helt sikkert. Sex får ikke kræften til at komme tilbage, og din partner kan ikke få kræft fra dig.

Hvis du vil, kan du genoptage dit normale sexliv inden for få uger efter afslutning af strålebehandling eller operation. Dette vil give din krop tid til at helbrede.

Hvis du har kemoterapi, skal mandlige partnere bære kondom som en forholdsregel, når du har sex. Dette skyldes, at det i øjeblikket ikke er klart, om kemoterapi medicin kan komme igennem i vaginal slim og påvirke mandlige partnere.

Nogle kvinder finder sex vanskeligt efter at have været behandlet for livmoderhalskræft, fordi bivirkningerne ved nogle behandlinger kan omfatte vaginal indsnævring og tørhed. I disse tilfælde er der behandlinger, der kan hjælpe, såsom vaginal dilatatorer, fugtighedscreme og smøremidler.

Læs komplikationer af livmoderhalskræft for yderligere information.

Macmillan Cancer Support har mere om, hvordan behandling af livmoderhalskræft kan påvirke dit sexliv .

Mere information og support

Velgørenhedsorganisationen Jo’s Cervical Cancer Trust har oplysninger om alle aspekter af livmoderhalskræft.

Det har også et online forum , gratis hjælpelinje og spørg ekspert-sektionen og kører ansigt til ansigt supportgrupper og informationsdage for kvinder, der er ramt af livmoderhalskræft.

Lokale kræftstøttegrupper kan også være tilgængelige i dit område. Din specialist kræft sygeplejerske skal være i stand til at give kontaktoplysninger.