Lymfødem – Behandling

Den anbefalede behandling af lymfødem er aftagningsstillende lymfeterapi (DLT).

DLT er ikke en kur mod lymfødem, men det kan hjælpe med at kontrollere symptomerne. Selvom det tager tid og kræfter, kan behandlingen bruges til at bringe lymfødem under kontrol.

Dekongestiv lymfeterapi (DLT)

Der er 4 komponenter til DLT:

  • kompressionsbandager – som supplement til træning ved at flytte væske ud af det berørte lem og minimere yderligere ophobning
  • hudpleje – for at holde huden i god stand og reducere risikoen for infektion
  • øvelser – at bruge muskler i det berørte lem for at forbedre lymfedrænning
  • specialiserede massageteknikker – kendt som manuel lymfatisk dræning (MLD); dette stimulerer væskestrømmen i lymfesystemet og reducerer hævelse

DLT er en intensiv fase af behandlingen, hvor du muligvis får daglig behandling i flere uger for at reducere volumenet af den berørte kropsdel.

Dette efterfølges af en anden fase kaldet vedligeholdelsesfasen. Du vil blive opfordret til at overtage din pleje ved hjælp af enkle teknikker til selvmassage, iført kompressionstøj og fortsætte med at træne.

Denne behandlingsfase har til formål at opretholde den reducerede størrelse af den berørte kropsdel.

Du får anmeldelser hvert par måneder for at kontrollere, hvordan din behandling skrider frem.

Kompressionsbandager og beklædningsgenstande

Billede af kompressionsbandager til lymfødem

Kredit:

Alistair Heap / Alamy Stock-foto

I modsætning til blodcirkulationen har lymfesystemet ingen centralpumpe, såsom hjertet, til at flytte væske til lymfekirtlerne.

I stedet bruger den masserende effekt af omgivende muskler til at flytte væsken. Derfor er motion vigtig.

Kompressionsbandager eller beklædningsgenstande, såsom ærmer, handsker, strømper eller strømpebukser, der er monteret over berørte lemmer, fungerer som en modkraft til musklerne.

Dette stimulerer mere effektiv lymfedrænering. Kombinationen af motion og kompression tilskynder væsken til at bevæge sig ud af det berørte lem.

Kompressionstøj kan også påføres efter en massagebehandling for at forhindre væske, der akkumuleres i lemmen igen.

Velcroindpakninger kan bruges i stedet for bandager eller kompressionstøj. Disse er lettere at anvende selv.

Du bliver lært, hvordan du anvender kompressionstøj eller velcroindpakninger korrekt, så du kan fortsætte med at bruge dem i vedligeholdelsesperioden.

Hudpleje

Det er vigtigt at passe godt på din hud for at reducere din risiko for at udvikle en infektion, såsom cellulitis .

Se forebyggelse af lymfødem for flere råd om hudpleje.

Bevægelse og øvelser

Dit lymfødem-plejeteam hjælper med at udarbejde en trænings- og bevægelsesplan designet til at styrke og stimulere de muskler, der er involveret i lymfedræning.

De hjælper dig også med at tabe dig, hvis du er overvægtig. Din træningsplan bliver skræddersyet til dine krav og evner.

Din plan kan omfatte specifikke øvelser i lemmer samt blide aktiviteter, der involverer hele kroppen, såsom svømning , cykling og gåture .

Massage

Til at begynde med kan du modtage specialiserede massage kaldet manuel lymfatisk dræning (MLD) – normalt udført af en specialistterapeut – for at flytte væske fra de hævede områder til fungerende lymfeknuder, hvor det kan drænes.

Din lymfødemterapeut vil også lære dig en række enklere massageteknikker, som du eller din plejeperson kan bruge i vedligeholdelsesfasen af behandlingen for at hjælpe med at holde hævelsen nede. Disse selvmassage teknikker er kendt som simpel lymfatisk dræning (SLD).

Kirurgi

I et lille antal tilfælde kan kirurgi anvendes til behandling af lymfødem. Der er 3 hovedtyper af operationer, der kan være nyttige for tilstanden:

  • fjernelse af sektioner med overskydende hud og underliggende væv (debulking)
  • fjernelse af fedt fra det berørte lem (fedtsugning)
  • genopretning af væskestrømmen omkring det berørte afsnit af lymfesystemet – for eksempel ved at forbinde lymfesystemet med nærliggende blodkar (lymfatisk -ovenular anastomose)

Disse behandlinger kan hjælpe med at reducere størrelsen på områder af kroppen, der er ramt af lymfødem.

Fedtsugning

Akkumulering af fedt er et væsentligt træk ved hævelse af lymfødem. Fedtsugning er, hvor et tyndt rør indsættes gennem små snit (snit) i huden for at suge fedt ud af vævet.

Det kan bruges til at fjerne overskydende fedt fra et berørt lem for at reducere dets størrelse.

Efter operationen skal du bære et kompressionstøj på det berørte lem dag og nat i mindst et år for at hjælpe med at holde hævelsen nede.