Knoglekræft – Behandling

Behandling for knoglekræft afhænger af, hvilken type knoglekræft du har, hvor langt den har spredt sig og dit generelle helbred. De vigtigste behandlinger er kirurgi, kemoterapi og strålebehandling.

Din behandlingsplan

Din behandling skal ledes af et specialcenter med erfaring i behandling af knoglekræft, hvor du bliver taget hånd om af et team af forskellige sundhedspersonale kendt som et multidisciplinært team (MDT).

Medlemmer af MDT vil omfatte en ortopædkirurg (en kirurg, der er specialiseret i knogle- og ledkirurgi), en klinisk onkolog (en specialist i ikke-kirurgisk behandling af kræft) og en specialist kræft sygeplejerske, blandt andre.

Din MDT vil anbefale, hvad de synes er den bedste behandling for dig, men den endelige beslutning vil være din.

Din anbefalede behandlingsplan kan omfatte en kombination af:

I nogle tilfælde kan en medicin kaldet mifamurtide også anbefales.

Kirurgi

Kirurgi for at fjerne det kræftformede knogleområde er en vigtig del af behandlingen af knoglekræft, selvom det ofte kombineres med de andre behandlinger, der er nævnt nedenfor.

Det er normalt muligt at undgå at fjerne en berørt kropsdel helt (kendt som lembesparende kirurgi), selvom op til 1 ud af 10 personer muligvis skal have en lem fjernet permanent (amputation).

Limbesparende operation

Limbesparende operation er normalt mulig, når kræften ikke har spredt sig ud over knoglen, og knoglen kan rekonstrueres.

Den mest almindelige form for lembesparende kirurgi involverer fjernelse af den del af den berørte knogle og noget af det omgivende væv (i tilfælde af at kræftceller har spredt sig i vævet).

Den fjernede knoglesektion kan derefter erstattes med et metalimplantat kaldet en protese eller et stykke knogle fra andre steder i din krop (knogletransplantat).

Hvis kræften er i nærheden af et led, såsom knæet, kan det være muligt at fjerne leddet og udskifte det med et kunstigt. Læs mere om udskiftning af knæled og udskiftning af hofteledd .

Amputation

Amputation kan være nødvendig, hvis det ikke er muligt at operere lemmer, eller hvis det ikke har fungeret godt. For eksempel kan det være nødvendigt, hvis:

  • kræften har spredt sig ud over knoglen i større blodkar eller nerver
  • du udviklede en infektion efter lembesparende operation, og protesen eller knogletransplantatet måtte fjernes
  • kræften har udviklet sig i en del af kroppen, hvor lemmer, der sparer kirurgi ikke er teknisk mulig, såsom anklen

Dit plejeteam vil forstå chokket og frygten for, at du eller dit barn kan føle, hvis der er behov for en amputation og burde være i stand til at give dig rådgivning og anden support. I nogle tilfælde kan dit plejeteam muligvis introducere dig til nogen, der allerede har haft en amputation.

Efter en amputation bruger de fleste en kunstig lem til at erstatte den fjernede lem. Disse lemmer er nu meget avancerede og praktiske at bruge. For eksempel er mennesker med et kunstigt ben ofte i stand til at gå, løbe og spille sport og har en fremragende livskvalitet.

Gendannelse efter operation

Efter kirurgi eller amputation af lemmer, skal du have hjælp til at vende tilbage til det normale liv. Dette er kendt som rehabilitering.

Rehabilitering involverer normalt fysioterapisessioner , hvor du udfører øvelser for at hjælpe med at genvinde den korrekte funktion i den behandlede kropsdel og ergoterapi , hvor du lærer færdigheder til at hjælpe dig med at klare de daglige aktiviteter.

Efter en amputation kan du blive henvist til et lokalt lemecenter for rådgivning, support og rehabiliteringsbehandling. Læs mere om at leve med en amputation .

Kemoterapi

Der er 4 måder, som kemoterapi kan bruges til at behandle knoglekræft:

Kemoterapi for knoglekræft indebærer at tage en kombination af forskellige medikamenter, der normalt leveres via et dryp i din vene eller i en linje indsat i et større blodkar.

Behandlingen gives normalt i cyklusser. En cyklus indebærer at tage kemoterapimedicinen i flere dage og derefter holde en pause i et par uger for at give din krop mulighed for at komme sig efter virkningerne af behandlingen. Antallet af cyklusser, du har brug for, afhænger af typen og kvaliteten af din knoglekræft.

Bivirkninger

Kemoterapi kan skade sunde celler såvel som kræftceller, hvilket betyder, at det ofte forårsager en række bivirkninger.

Almindelige bivirkninger af kemoterapi inkluderer:

De fleste bivirkninger forbundet med kemoterapi skal løses, når din behandling er afsluttet. Der er dog en risiko for, at du bliver permanent infertil. Dit plejeteam giver mere detaljerede oplysninger om den specifikke risiko for din fertilitet.

Læs mere om bivirkningerne ved kemoterapi .

Strålebehandling

Som med kemoterapi kan strålebehandling bruges før og efter operationen til behandling af knoglekræft eller bruges til at kontrollere symptomerne og bremse spredningen af kræft, når en kur ikke er mulig.

Strålebehandling af knoglekræft involverer stråler, der styres mod den kræftformede del af knoglen af en ekstern maskine.

Dette gives normalt i daglige sessioner, 5 dage om ugen, hvor hver session varer et par minutter. Hele behandlingsforløbet varer normalt et par uger.

Bivirkninger

Den stråling, du udsættes for under strålebehandling, vil for det meste være fokuseret på kræftcellerne, men sunde celler i nærheden kan også blive beskadiget. Dette kan føre til bivirkninger såsom:

  • rødme og irritation af huden (dette kan føles som solskoldning)
  • ledsmerter i den del af kroppen, der behandles
  • føler sig syg
  • hårtab i den kropsdel, der behandles
  • træthed

Disse bivirkninger vil forsvinde, når strålebehandling er afsluttet, selvom følelsen af træthed kan vare i flere uger.

Læs mere om bivirkningerne ved strålebehandling .

Mifamurtide

For mennesker med en type knoglekræft kaldet osteosarkom kan en medicin kaldet mifamurtid bruges sammen med de ovenfor beskrevne behandlinger.

Mifamurtide er et immunmakrofagstimulerende middel. Dette betyder, at det virker ved at tilskynde immunsystemet til at producere specialiserede celler, der dræber kræftceller.

Det anbefales normalt til unge mennesker med osteosarkomer af høj kvalitet og gives efter operationen i kombination med kemoterapi for at forhindre, at kræften vender tilbage.

Mifamurtide pumpes langsomt ind i en af dine vener i løbet af en time (kendt som infusion). Det anbefalede behandlingsforløb er normalt to gange om ugen i 12 uger og derefter en gang om ugen i yderligere 24 uger.

Bivirkninger

Mifamurtide kan forårsage en lang række bivirkninger. Disse kan omfatte:

Det er uklart, om det er sikkert at tage mifamurtid under graviditeten, så det er som en sikkerhedsforanstaltning vigtigt at bruge en effektiv prævention, hvis du er en seksuelt aktiv kvinde. Du bliver nødt til at fortælle din MDT hurtigst muligt, hvis du tror, du er gravid, og du bør undgå amning, mens du tager mifamurtid.

Opfølgning

Når din behandling er afsluttet, skal du deltage i regelmæssige opfølgningsaftaler for at kontrollere, at kræften ikke er vendt tilbage.

Du bliver bedt om at deltage i hyppige aftaler i de første 2 år efter behandlingen er afsluttet – muligvis hver 3. måned. Disse bliver mindre hyppige, når årene går.

Kontakt din specialist eller læge, hvis du igen får symptomer på knoglekræft og tror, at kræften kan være kommet tilbage.