Ewing sarkom

Ewing sarkom er en sjælden type kræft, der påvirker knogler eller vævet omkring knogler.

Det påvirker hovedsageligt børn og unge, hvor de fleste tilfælde er diagnosticeret hos mennesker i alderen 10 til 20. Det er mere almindeligt hos mænd end kvinder.

Symptomer på Ewing-sarkom

De vigtigste områder, der er ramt af Ewing-sarkom, er:

  • ben (oftest omkring knæet)
  • bækken
  • arme
  • ribben
  • rygrad

Symptomer inkluderer:

Berørte knogler kan også være svagere og mere tilbøjelige til at bryde. Nogle mennesker diagnosticeres, efter at de har brud.

Test for Ewing-sarkom

Ewing-sarkom kan være vanskelig at diagnosticere, fordi det er ret sjældent, og symptomerne kan svare til mange andre tilstande.

Flere tests kan være nødvendige for at diagnosticere kræften og se, hvor den er i kroppen.

Disse tests kan omfatte:

Behandlinger for Ewing-sarkom

Behandling af Ewing-sarkom involverer ofte en kombination af:

De fleste mennesker har kemoterapi for at formindske kræften, efterfulgt af kirurgi for at fjerne så meget af det som muligt og derefter yderligere kemoterapi for at dræbe eventuelle resterende kræftceller.

Strålebehandling bruges ofte før og efter operationen, eller den kan bruges i stedet for operation, hvis kræften ikke kan fjernes sikkert.

Dit plejeteam vil anbefale en behandlingsplan, som de synes er bedst. Tal med dem om, hvorfor de har foreslået det, og spørg om fordelene og mulige risici.

Da Ewing-sarkom er sjælden og kræver kompliceret behandling, skal du behandles af et team, der er specialiseret i tilstanden. Hvis det påvirker dine knogler, skal kirurgi udføres på et specialiseret knoglekræftcenter.

Kirurgi

Der er tre hovedtyper af operation for Ewing-sarkom:

  • fjernelse af den berørte knogle eller væv – dette kaldes en resektion
  • fjerne den bit af knogle, der indeholder kræft og erstatte den med et stykke metal eller et stykke knogle taget fra en anden del af kroppen – dette kaldes en operation, der sparer lemmer
  • fjernelse af hele eller en del af en arm eller et ben – dette kaldes en amputation

Den bedste mulighed afhænger af, hvor kræften er i kroppen, og hvor stor den er.

Spørg dit plejeteam, hvilken type operation de anbefaler, og hvilken pleje der kan være behov for bagefter – for eksempel hvis du har brug for en proteselem og støtte for at hjælpe dig med at genvinde brugen af det berørte lem.

Forventninger til Ewing-sarkom

Ewing-sarkom kan sprede sig til andre dele af kroppen ret hurtigt. Jo tidligere det er diagnosticeret, jo bedre er chancen for, at behandlingen bliver vellykket.

Det kan helbredes i nogle tilfælde, men det er muligvis ikke muligt, hvis kræften har spredt sig.

Kræft kan også komme tilbage efter behandling, så regelmæssig kontrol vil blive tilbudt for at se efter tegn på dette.

Samlet set lever mere end halvdelen af mennesker med Ewing-sarkom mindst fem år efter at have fået diagnosen, men dette kan variere ret meget.

Tal med dit plejeteam, hvis du vil vide chancerne for, at behandlingen bliver vellykket for dig eller dit barn.

Mere information og support

At få at vide, at du eller dit barn har kræft, kan være meget forstyrrende og overvældende.

Ud over supporten fra dit plejeteam kan du finde det nyttigt at få information og rådgivning fra velgørenhedsorganisationer og supportgrupper.

To af de vigtigste organisationer for mennesker med Ewing-sarkom er:

Andre gode kilder til information og support inkluderer:

Der kan være et klinisk forsøg, der passer til dig eller dit barn. Du kan bede din læge om yderligere information og kan finde ud af om forsøg med Ewing-sarkom på Euro Ewing Consortium og siden Cancer Research UK .