Knoglekræft – Diagnose

Hvis du oplever knoglesmerter, vil din læge spørge om dine symptomer og undersøge det berørte område, inden han beslutter, om du har brug for yderligere tests.

De vil se efter hævelse eller klumper og spørge, om du har problemer med at flytte det berørte område. De kan spørge om den type smerte, du oplever – om det er konstant eller kommer og går, og om noget gør det værre.

Efter at have været undersøgt, kan du blive henvist til en røntgen af det berørte område for at se efter eventuelle problemer i knoglerne. Hvis røntgenstrålen viser unormale områder, henvises du til en ortopædkirurg (en specialist i knogletilstande) eller en knoglekræftspecialist til en yderligere vurdering.

Nogle af de tests, du muligvis skal hjælpe med at diagnosticere og vurdere knoglekræft, er beskrevet nedenfor.

Røntgenstråler

En røntgen er en procedure, hvor stråling bruges til at producere billeder af kroppens inderside. Det er en særlig effektiv måde at se på knogler på.

Røntgenstråler kan ofte registrere skader på knoglerne forårsaget af kræft eller ny knogle, der vokser på grund af kræft. De kan også bestemme, om dine symptomer er forårsaget af noget andet, såsom en knækket knogle (brud).

Hvis en røntgenstråle antyder, at du kan have knoglekræft, skal du henvises til et specialcenter med ekspertise i diagnosticering og behandling af tilstanden. Da knoglekræft er sjælden, er der et lille antal specialcentre, så du bliver muligvis nødt til at rejse uden for dit lokale område for at få råd og behandling.

Biopsi

Den mest definitive måde at diagnosticere knoglekræft på er at tage en prøve af den berørte knogle og sende den til et laboratorium til test. Dette er kendt som en biopsi .

En biopsi kan bestemme nøjagtigt, hvilken type knoglekræft du har, og hvilken karakter det er (se nedenfor).

En biopsi kan udføres på to måder:

  • En kernenålbiopsi udføres under bedøvelse (afhængigt af hvor knoglen er placeret, kan dette være lokalbedøvelse eller generel bedøvelse ). En tynd nål indsættes i knoglen og bruges til at fjerne en vævsprøve.
  • En åben biopsi udføres under generel bedøvelse. Kirurgen laver et snit i den berørte knogle for at fjerne en prøve af væv.

Det kan være nødvendigt at have en åben biopsi, hvis resultaterne af en kernenålbiopsi ikke er entydige.

Yderligere test

Hvis resultaterne af biopsien bekræfter eller antyder knoglekræft, er det sandsynligt, at du vil have yderligere tests for at vurdere, hvor langt kræften har spredt sig. Disse tests er beskrevet nedenfor.

MR-scanning

En magnetisk resonansbilleddannelse (MRI) bruger et stærkt magnetfelt og radiobølger til at producere detaljerede billeder af knogler og blødt væv.

En MR-scanning er en effektiv måde at vurdere størrelsen og spredningen af enhver kræftformet tumor i eller omkring knoglerne på.

CT-scanning

En edb-tomografiscanning (CT) involverer at tage en serie røntgenstråler og bruge en computer til at samle dem igen til et detaljeret tredimensionelt (3-D) billede af din krop.

CT-scanninger bruges ofte til at kontrollere, om kræften har spredt sig til dine lunger. Røntgenbilleder af brystet kan også tages til dette formål.

Knoglescanninger

En knoglescanning kan give mere detaljerede oplysninger om indersiden af dine knogler end en røntgen. Under en knoglescanning injiceres en lille mængde radioaktivt materiale i dine årer.

Unormale områder af knogler absorberer materialet i en hurtigere hastighed end normal knogle og vises som “hot spots” på scanningen.

Knoglemarvsbiopsi

Hvis du har en type knoglekræft kaldet Ewing sarkom , kan du muligvis have en test kaldet knoglemarvsbiopsi for at kontrollere, om kræften har spredt sig til knoglemarven (vævet inde i dine knogler).

Under testen indsættes en nål i din knogle for at fjerne en prøve af dit knoglemarv. Dette kan gøres under enten lokal eller generel bedøvelse.

Iscenesættelse og klassificering

Når disse test er afsluttet, skal det være muligt at fortælle dig, hvilket stadium og hvilken grad knoglekræft er. Iscenesættelse er en beskrivelse af, hvor langt en kræft har spredt sig, og klassificering er en beskrivelse af, hvor hurtigt kræften sandsynligvis vil sprede sig i fremtiden.

Et meget anvendt iscenesættelsessystem for knoglekræft i Storbritannien bruger 3 hovedfaser:

  • Trin 1 – kræften er lavgradig og har ikke spredt sig ud over knoglen
  • Trin 2 – kræften har stadig ikke spredt sig ud over knoglen, men er af høj kvalitet
  • Trin 3 – kræften har spredt sig i andre dele af kroppen, såsom lungerne

De fleste tilfælde af knoglekræft i fase 1 og nogle trin 2 knoglekræft har en god chance for at blive helbredt. Desværre er trin 3 knoglekræft vanskeligere at helbrede, selvom behandling kan lindre symptomer og bremse spredningen af kræften.


Håndterer en diagnose

At få at vide, at du har knoglekræft, kan være en foruroligende og skræmmende oplevelse. Modtagelse af denne type nyheder kan være foruroligende i alle aldre, men det kan være særligt vanskeligt, hvis du stadig er i dine teenageår, eller hvis du er forælder til et barn, der lige har fået at vide, at de har knoglekræft.

Disse typer følelser kan forårsage betydelig stress og angst, som i nogle tilfælde kan udløse depression . Hvis du tror, du er deprimeret, kan din læge være en god person at tale med om støtte og muligvis behandling.

Du kan også finde det nyttigt at kontakte Bone Cancer Research Trust , som er Storbritanniens førende velgørenhedsorganisation for mennesker, der er ramt af knoglekræft, hvis du har brug for mere information. Hvis du er teenager, kan du kontakte Teenage Cancer Trust , som er en velgørenhedsorganisation for teenagere og unge voksne, der er ramt af kræft.

Læs mere om håndtering af en kræftdiagnose .