Fibroids – Behandling

Behandling er muligvis ikke nødvendig, hvis du har fibromer, men ikke har nogen symptomer, eller hvis du kun har mindre symptomer, der ikke i væsentlig grad påvirker dine daglige aktiviteter.

Fibroider krymper ofte efter overgangsalderen , og dine symptomer vil normalt enten lindre eller forsvinde helt.

Hvis du har fibroider, der har brug for behandling, kan din læge anbefale medicin for at hjælpe med at lindre dine symptomer.

Men du skal muligvis se en gynækolog (en specialist i det kvindelige reproduktive system) for yderligere medicin eller operation, hvis disse er ineffektive.

Se din læge for at diskutere den bedste behandlingsplan for dig.

De forskellige behandlinger for fibromer inkluderer:

Medicin mod symptomer

Der findes medicin, der kan bruges til at reducere tunge perioder , men de kan være mindre effektive, jo større dine fibromer er.

Disse medikamenter er beskrevet nedenfor.

Levonorgestrel intrauterint system (LNG-IUS)

Levonorgestrel intrauterint system (LNG-IUS) er en lille, plastisk T-formet enhed anbragt i livmoderen, der langsomt frigiver gestagenhormonet levonorgestrel.

Det stopper din livmoderforing vokser hurtigt, så den er tyndere, og din blødning bliver lettere.

Bivirkninger forbundet med LNG-IUS inkluderer:

LNG-IUS fungerer også som prævention, men påvirker ikke dine chancer for at blive gravid, når du holder op med at bruge den.

Tranexaminsyre

Hvis LNG-IUS er uegnet (for eksempel hvis prævention ikke ønskes), kan tranexaminsyretabletter overvejes.

De arbejder ved at stoppe de små blodkar i livmoderen, der bløder, hvilket reducerer blodtabet med ca. 50%.

Tranexaminsyre-tabletter tages 3 eller 4 gange om dagen i løbet af din periode i op til 4 dage. Behandlingen skal stoppes, hvis dine symptomer ikke er blevet bedre inden for 3 måneder.

Tranexaminsyre-tabletter er ikke en form for prævention og påvirker ikke dine chancer for at blive gravid.

Fordøjelsesbesvær og diarré er mulige bivirkninger af tranexaminsyre-tabletter.

Antiinflammatoriske lægemidler

Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er) , såsom ibuprofen og mefenaminsyre, kan tages 3 gange om dagen fra den første dag i din menstruation, indtil blødningen stopper eller reduceres til håndterbare niveauer.

NSAID virker ved at reducere din krops produktion af et hormonlignende stof kaldet prostaglandin, som er forbundet med tunge perioder.

Antiinflammatoriske lægemidler er også smertestillende, men de er ikke en form for prævention.

Fordøjelsesbesvær og diarré er almindelige bivirkninger af NSAID’er.

P-piller

P-piller er en populær præventionsmetode, der stopper, at et æg frigives fra æggestokkene for at forhindre graviditet.

Ud over at gøre blødningen lettere, kan nogle p-piller hjælpe med at reducere menstruationssmerter .

Din læge kan give dig yderligere råd om prævention og p-piller.

Oralt gestagen

Oralt gestagen er syntetisk (menneskeskabt) progesteron (et af de kvindelige kønshormoner), der kan hjælpe med at reducere tunge perioder.

Det tages normalt som en daglig tablet fra dag 5 til 26 i din menstruationscyklus og tæller den første dag i din menstruation som dag 1.

Oralt gestagen virker ved at forhindre livmoderslimhinden i at vokse hurtigt. Det er ikke en form for prævention, men kan reducere dine chancer for at blive gravid, mens du tager det.

Bivirkningerne af oral progestogen kan være ubehagelige og omfatte vægtøgning, ømhed i brystet og kortvarig acne .

Injiceret progestogen

Progestogen fås også som en injektion til behandling af tunge perioder. Det virker ved at forhindre foring af livmoderen hurtigt.

Denne form for gestagen kan injiceres en gang hver 12. uge, så længe behandling er påkrævet.

Almindelige bivirkninger af injiceret gestagen inkluderer:

 • vægtøgning
 • uregelmæssig blødning
 • fraværende perioder
 • præmenstruelle symptomer, såsom oppustethed, væskeretention og ømhed i brystet

Injiceret progestogen fungerer også som prævention. Det forhindrer ikke, at du bliver gravid, når du holder op med at bruge det, selvom der kan være en betydelig forsinkelse (op til 12 måneder), efter at du holder op med at tage det, før du er i stand til at blive gravid.

Medicin til at krympe fibromer

Gonadotropinfrigivende hormonanaloger (GnRHas)

Hvis du stadig oplever symptomer relateret til myom på trods af behandling med ovenstående medicin, kan din læge henvise dig til en gynækolog.

De kan ordinere medicin kaldet gonadotropinfrigivende hormonanaloger (GnRHas) for at hjælpe med at formindske dine fibromer.

GnRHas, såsom goserelinacetat, er hormoner, der gives ved injektion. De virker ved at påvirke hypofysen, som stopper æggestokkene, der producerer østrogen.

Hypofysen er en lille, ært-størrelse kirtel placeret i bunden af hjernen. Det styrer en række vigtige hormonkirtler i kroppen.

GnRHar stoppet din menstruationscyklus (periode), men er ikke en form for prævention. De påvirker ikke dine chancer for at blive gravid, når du holder op med at bruge dem.

Hvis du får ordineret GnRHas, kan de hjælpe med at lette tunge perioder og ethvert pres, du føler på din mave. De hjælper også med at forbedre symptomer på hyppig vandladning og forstoppelse .

GnRHas bruges undertiden også til at krympe fibromer før operation for at fjerne dem.

GnRHas kan forårsage en række overgangsalderen-lignende bivirkninger, herunder:

 • hedeture
 • øget svedtendens
 • muskelstivhed
 • vaginal tørhed

Nogle gange kan en kombination af GnRHas og lave doser hormonbehandling (HRT) anbefales for at forhindre disse bivirkninger.

Osteoporose (udtynding af knoglerne) er en lejlighedsvis bivirkning ved at tage GnRHas.

Din læge kan give dig flere oplysninger om dette og kan ordinere yderligere medicin for at minimere udtynding af dine knogler.

GnRHas ordineres kun på kort sigt (maksimalt 6 måneder ad gangen). Dine fibromer vokser muligvis tilbage til deres oprindelige størrelse, efter at behandlingen er stoppet.

Ulipristalacetat

Nogle kvinder kan blive tilbudt en medicin kaldet ulipristalacetat (Esmya) mod myom.

Ulipristalacetat kan tilbydes kvinder over 18 år, der endnu ikke har oplevet overgangsalderen, hvis de:

 • har moderate til svære symptomer og venter på operation – kun 1 behandlingsforløb vil blive ordineret
 • har moderate til svære symptomer, men er ikke i stand til at få operation – mere end 1 medicinbehandling kan ordineres

I sjældne tilfælde kan ulipristalacetat forårsage leverskade. Din læge bør forklare denne risiko, men du har brug for flere blodprøver for at overvåge din lever før, under og efter at have taget den.

Ulipristalacetat bør ikke ordineres til kvinder med en underliggende levertilstand, da der er en højere risiko for at forårsage leverskade.

Hvis du tager ulipristalacetat, skal du stoppe med at tage medicinen og kontakte din læge med det samme, hvis du har symptomer.

Disse inkluderer:

 • kvalme eller opkastning
 • svær træthed
 • gulfarvning af øjne eller hud (gulsot)
 • mørk urin
 • kløende hud
 • mavepine i øverste højre side af din krop

Disse symptomer kan være et tegn på leverskade.

Du bør også rapportere disse bivirkninger til ordningen med gule kort .

For yderligere oplysninger om ulipristalacetat, skal du tale med din læge eller læse indlægssedlen til patienten (PDF, 109 kb) på eMC-webstedet.

Kirurgi

Kirurgi for at fjerne dine fibromer kan overvejes, hvis dine symptomer er særlig alvorlige, og medicin har været ineffektiv.

Flere forskellige procedurer kan anvendes til behandling af fibromer. Din læge vil henvise dig til en specialist, der vil diskutere mulighederne med dig, herunder fordele og eventuelle tilknyttede risici.

De vigtigste kirurgiske procedurer, der anvendes til behandling af fibromer, er beskrevet nedenfor.

Hysterektomi

En hysterektomi er en kirurgisk procedure for at fjerne livmoderen. Det er den mest effektive måde at forhindre fibromer i at komme tilbage.

En hysterektomi kan anbefales, hvis du har store fibromer eller svær blødning og ikke ønsker at få flere børn.

Der er en række forskellige måder, hvorpå en hysterektomi kan udføres, herunder gennem vagina eller gennem et antal små snit (snit) i din mave (underliv).

Afhængig af den anvendte teknik kan en hysterektomi udføres ved hjælp af en spinal- eller epiduralbedøvelse , hvor de nedre dele af kroppen er bedøvet.

Nogle gange kan der anvendes en generel bedøvelse , hvor du sover under proceduren.

Du bliver normalt nødt til at blive på hospitalet i et par dage efter en hysterektomi. Det tager cirka 6 til 8 uger at komme sig fuldstændigt, i hvilket tidsrum du skal hvile så meget som muligt.

Bivirkninger af en hysterektomi kan omfatte tidlig overgangsalder og tab af libido (sexlyst). Dette sker normalt kun, hvis æggestokkene er fjernet.

Myomektomi

En myomektomi er kirurgi for at fjerne fibromer fra livmodervæggen. Det kan overvejes som et alternativ til en hysterektomi, hvis du stadig vil have børn.

Men en myomektomi er ikke egnet til alle typer fibroid. Din gynækolog kan fortælle dig, om proceduren er egnet for dig baseret på faktorer som størrelse, antal og placering af dine fibromer.

Afhængig af størrelsen og placeringen af dine fibromer kan en myomektomi involvere enten at foretage et antal små snit i din mave (nøglehulskirurgi) eller et enkelt større snit (åben kirurgi).

Myomectomies udføres under generel bedøvelse, og du bliver normalt nødt til at blive på hospitalet et par dage bagefter. Du rådes til at hvile i flere uger, mens du kommer dig.

Myomectomies er normalt en effektiv behandling af fibromer, selvom der er en chance for at fibromer vokser tilbage, og der er behov for yderligere operation.

Hysteroskopisk resektion af fibromer

En hysteroskopisk resektion af fibroider er en procedure, hvor et tyndt teleskop (hysteroskop) og små kirurgiske instrumenter bruges til at fjerne fibromer.

Proceduren kan bruges til at fjerne fibroider inde i livmoderen (submucosale fibroids) og er velegnet til kvinder, der ønsker at få børn i fremtiden.

Ingen snit er nødvendige, fordi hysteroskopet indsættes gennem skeden og ind i livmoderen gennem indgangen til livmoderen (livmoderhalsen).

Et antal indsættelser er nødvendige for at sikre, at så meget fibroid væv som muligt fjernes.

Proceduren udføres ofte under generel bedøvelse, skønt lokalbedøvelse kan anvendes i stedet. Du kan normalt gå hjem samme dag som proceduren.

Efter proceduren kan du opleve mavekramper, men de skal kun vare et par timer. Der kan også være en lille mængde vaginal blødning, som skal stoppe inden for få uger.

Hysteroskopisk morcellation af fibromer

Hysteroskopisk morcellation af fibromer er en ny procedure, hvor en kliniker, der har modtaget specialistuddannelse, bruger et hysteroskop og små kirurgiske instrumenter til at fjerne fibromer.

Hysteroskopet indsættes i livmoderen gennem livmoderhalsen, og et specielt designet instrument kaldet morcellator bruges til at skære væk og fjerne fibroidvæv.

Proceduren udføres under generel eller spinalbedøvelse. Du kan normalt gå hjem samme dag.

Den største fordel ved hysteroskopisk morcellation sammenlignet med hysteroskopisk resektion er, at hysteroskopet kun indsættes en gang snarere end et antal gange, hvilket reducerer risikoen for skade på livmoderen.

Proceduren kan være en mulighed i tilfælde, hvor der er alvorlige komplikationer.

Men fordi hysteroskopisk morcellation er en ny teknik, er beviser for dets samlede sikkerhed og langsigtede effektivitet begrænset.

Læs vejledningen fra National Institute for Health and Care Excellence (NICE) om hysteroskopisk morcellation af uterine fibromer .

Ikke-kirurgiske procedurer

Ud over traditionelle kirurgiske teknikker til behandling af fibromer er ikke-kirurgiske behandlinger også tilgængelige.

Disse er beskrevet nedenfor.

Uterin arterieemboli (UAE)

Uterin arterieemboli (UAE) er en alternativ procedure til en hysterektomi eller myomektomi til behandling af fibromer. Det kan anbefales til kvinder med store fibromer.

UAE udføres af en radiolog, en specialistlæge, der fortolker røntgenstråler og scanninger. Det indebærer blokering af de blodkar, der leverer fibromerne, hvilket får dem til at krympe.

Under proceduren injiceres en speciel opløsning gennem et lille rør (kateter), der styres af røntgen gennem et blodkar i dit ben.

Det udføres under lokalbedøvelse, så du vil være vågen, men det område, der behandles, vil blive bedøvet.

Du bliver normalt nødt til at blive på hospitalet en dag eller to efter at have haft UAE. Når du forlader hospitalet, vil du blive bedt om at hvile i 1 til 2 uger.

Selvom det er muligt at få en vellykket graviditet efter at have haft UAE, er de samlede virkninger af proceduren på fertilitet og graviditet usikker.

Det bør derfor kun udføres, efter at du har drøftet de potentielle risici, fordele og usikkerheder med din læge.

Endometrieablation

Endometrieablation er en relativt mindre procedure, der involverer fjernelse af livmoderslimhinden.

Det bruges hovedsageligt til at reducere kraftig blødning hos kvinder uden fibromer, men det kan også bruges til at behandle små fibromer i livmoderslimhinden.

Den berørte livmoderforing kan fjernes på en række måder – for eksempel ved hjælp af laserenergi, en opvarmet trådsløjfe eller varm væske i en ballon.

Proceduren kan udføres enten under lokalbedøvelse eller generel bedøvelse .

Det er ret hurtigt at udføre, tager omkring 20 minutter, og du kan normalt gå hjem samme dag.

Du kan opleve vaginal blødning og mavekramper i et par dage bagefter, selvom nogle kvinder har blodig udflåd i 3 eller 4 uger.

Nogle kvinder har rapporteret at have oplevet mere alvorlige eller langvarige smerter efter endometrieablation.

I dette tilfælde skal du tale med din læge eller et medlem af dit hospitalsteam, som muligvis kan ordinere et stærkere smertestillende middel.

Det kan stadig være muligt at blive gravid efter endometrieablation, men proceduren anbefales ikke til kvinder, der ønsker at få flere børn, fordi risikoen for alvorlige problemer, såsom abort , er høj.

Royal College of Obstetricians and Gynecologists (RCOG) har flere oplysninger om endometrieablation.

Læs information for dig efter en endometrieablation for at finde ud af mere.

MR-styrede procedurer

Der er også 2 relativt nye teknikker til behandling af fibroider, der bruger MR .

De er:

 • MR-styret perkutan laserablation
 • MR-styret transkutan fokuseret ultralyd

Disse teknikker bruger MR til at lede små nåle ind i midten af fibroid, der er målrettet mod.

Laserenergi eller ultralydsenergi ledes gennem nåle for at ødelægge fibroid.

Disse behandlingsmetoder kan ikke bruges til at behandle alle typer fibromer, og de langsigtede fordele og risici er ukendte.

Da disse procedurer er relativt nye, er de endnu ikke bredt tilgængelige i Storbritannien.

Der udføres stadig forskning, men der er nogle beviser, der tyder på, at disse ikke-invasive procedurer har fordele på kort til mellemlang sigt, når de udføres af en erfaren kliniker.

Men virkningerne på graviditet og kvinder, der ønsker at få en baby i fremtiden, er ikke helt kendt, så dette bør tages i betragtning.

For yderligere information, læs NICE-vejledningen om: