Fibroids – Diagnose

Hvis din læge har mistanke om fibromer, foretager de normalt en bækkenundersøgelse for at se efter eventuelle tydelige tegn.

De kan også henvise dig til et lokalt hospital for yderligere tests beskrevet nedenfor for at bekræfte en diagnose eller udelukke andre mulige årsager til dine symptomer.

Undertiden opdages fibromer kun under rutinemæssige gynækologiske (vaginale) undersøgelser eller test for andre problemer, fordi de ofte ikke forårsager nogen symptomer.

Ultralydsscanning

En af de vigtigste tests, der er udført for at diagnosticere fibromer, er en ultralydsscanning .

Dette er en smertefri scanning, der bruger en sonde til at producere højfrekvente lydbølger for at skabe et billede af indersiden af din krop.

To typer ultralydsscanning kan bruges til at diagnosticere fibromer:

  • en abdominal ultralydsscanning – hvor ultralydssonden bevæges over ydersiden af din mave (underliv)
  • en transvaginal ultralydsscanning – hvor en lille ultralydssonde indsættes i din vagina

Billeder produceret ved disse scanninger overføres til en skærm, så din læge kan se, om der er tegn på fibromer.

Hvis en ultralydsscanning antyder, at du har fibromer, kan du blive henvist til en gynækolog (en specialist i det kvindelige reproduktive system) til de tests, der er beskrevet nedenfor.

Hysteroskopi

En hysteroskopi er, hvor et lille teleskop (hysteroskop) indsættes i livmoderen gennem skeden og livmoderhalsen, så din læge kan undersøge indersiden af din livmoder. Det tager cirka 5 minutter at udføre.

En lokalbedøvelse eller generel bedøvelse kan bruges, så du ikke føler smerter under proceduren, men de fleste kvinder har ikke brug for bedøvelse. Nogle kvinder oplever kramper under proceduren.

En hysteroskopi bruges oftest til at lede efter fibroider i din livmoder (submucosale fibroids).

Laparoskopi

Et laparoskop er et lille teleskop med lyskilde og kamera i den ene ende. Kameraet videresender billeder af indersiden af underlivet eller bækkenet til en tv-skærm.

Under en laparoskopi foretager en kirurg et lille snit (snit) i din mave.

Laparoskopet føres ind i din mave, så organer og væv i din mave eller bækken kan undersøges.

Generel bedøvelse anvendes, så du sover i løbet af proceduren.

En laparoskopi kan bruges til at lede efter fibroider uden for livmoderen (subserosale fibroider) eller fibroids i det lag af muskler, der omgiver livmoderen (intramurale fibroids), der har påvirket dets størrelse og form.

Biopsi

I nogle tilfælde kan en lille vævsprøve (biopsi) fjernes under en hysteroskopi eller laparoskopi til nærmere undersøgelse under et mikroskop.