Fibromer

Fibroider er ikke-kræftfremkaldende vækster, der udvikler sig i eller omkring livmoderen.

Væksterne består af muskler og fibrøst væv og varierer i størrelse. De er undertiden kendt som uterine myomer eller leiomyomas.

Mange kvinder er uvidende om, at de har fibromer, fordi de ikke har nogen symptomer.

Kvinder, der har symptomer (omkring 1 ud af 3), kan opleve:

I sjældne tilfælde kan yderligere komplikationer forårsaget af fibromer påvirke graviditet eller forårsage infertilitet .

At se din læge

Da fibromer ikke ofte forårsager symptomer, diagnosticeres de undertiden tilfældigt under en rutinemæssig gynækologisk undersøgelse, test eller scanning.

Se din læge, hvis du har vedvarende symptomer på fibromer, så de kan undersøge mulige årsager.

Hvis din læge mener, at du måske har fibroider, henviser de dig normalt til en ultralydsscanning for at bekræfte diagnosen.

Læs mere om diagnosticering af fibromer .

Hvorfor fibromer udvikler sig

Den nøjagtige årsag til fibroider er ukendt, men de har været forbundet med hormonet østrogen.

Østrogen er det kvindelige reproduktive hormon, der produceres af æggestokkene (de kvindelige reproduktive organer).

Fibroider udvikler sig normalt i en kvindes reproduktive år (fra omkring 16 til 50 år), når østrogenniveauerne er højest.

De har tendens til at krympe, når østrogenniveauerne er lave, såsom efter overgangsalderen, når en kvindes månedlige perioder stopper.

Hvem får fibromer?

Fibroider er almindelige, hvor ca. 1 ud af 3 kvinder udvikler dem på et eller andet tidspunkt i deres liv. De forekommer oftest hos kvinder i alderen 30 til 50.

Fibroider menes at udvikle sig oftere hos kvinder med afrikansk-caribisk oprindelse.

Det antages også, at de forekommer oftere hos overvægtige eller overvægtige kvinder, fordi overvægt øger niveauet af østrogen i kroppen.

Kvinder, der har haft børn, har en lavere risiko for at udvikle fibromer, og risikoen falder yderligere, jo flere børn du har.

Typer af fibromer

Fibroider kan vokse overalt i livmoderen og variere betydeligt i størrelse. Nogle kan være på størrelse med en ærte, mens andre kan være på størrelse med en melon.

Hovedtyperne af fibromer er:

  • intramurale fibromer – den mest almindelige type fibroid, der udvikler sig i livmoders muskelvæg
  • subserosale fibroider – fibroider, der udvikler sig uden for livmodervæggen til bækkenet og kan blive meget store
  • submucosale fibroids – fibroids, der udvikler sig i muskellaget under livmoders indre foring og vokser ind i livmoderhulen

I nogle tilfælde er subserosale eller submukøse fibroider fastgjort til livmoderen med en smal vævstilk. Disse er kendt som pedunkerede fibromer.

Diagram over forskellige typer fibromer

Kredit:

BSIP SA / Alamy Stock-foto


Behandling af fibromer

Fibromer behøver ikke at blive behandlet, hvis de ikke forårsager symptomer. Over tid krymper de ofte og forsvinder uden behandling, især efter overgangsalderen.

Hvis du har symptomer forårsaget af fibromer, anbefales det normalt, at medicin, der hjælper med at lindre symptomerne, først.

Der er også medicin til rådighed for at hjælpe med at krympe fibromer. Hvis disse viser sig ineffektive, kan kirurgi eller andre, mindre invasive procedurer anbefales.

Læs mere om behandling af fibromer .