Periodesmerter

Periodesmerter er almindelige og en normal del af din menstruationscyklus. De fleste kvinder får det på et eller andet tidspunkt i deres liv.

Det føles normalt som smertefulde muskelkramper i maven, som kan sprede sig til ryggen og lårene.

Smerten kommer undertiden i intense spasmer, mens den på andre tidspunkter kan være kedelig, men mere konstant.

Det kan også variere for hver periode. Nogle perioder kan medføre lidt eller intet ubehag, mens andre kan være mere smertefulde.

Nogle gange kan du få bækkenpine, selv når du ikke har din menstruation.

Hvad forårsager menstruationssmerter?

Periodesmerter opstår, når livmoderens muskelmasse strammer sig (trækker sig sammen). Der optræder løbende milde sammentrækninger i livmoderen, men de er normalt så milde, at de fleste kvinder ikke kan mærke dem.

I løbet af din periode begynder livmodervæggen at trække sig kraftigere sammen for at hjælpe livmoderforingen som en del af din periode.

Når livmodervæggen trækker sig sammen, komprimerer den blodkarrene, der ligger i livmoderen. Dette afbryder midlertidigt blodforsyningen – og iltforsyningen – til din livmoder. Uden ilt frigiver vævene i livmoderen kemikalier, der udløser smerte.

Mens din krop frigiver disse smerteudløsende kemikalier, producerer den også andre kemikalier kaldet prostaglandiner. Disse tilskynder livmodermusklerne til at trække sig sammen mere, hvilket yderligere øger niveauet af smerte.

Det vides ikke, hvorfor nogle kvinder har mere menstruationssmerter end andre. Det kan være, at nogle kvinder har en opbygning af prostaglandiner, hvilket betyder, at de oplever stærkere sammentrækninger.

Periodesmerter forårsaget af en medicinsk tilstand

Mindre almindeligt kan periodesmerter være forårsaget af en underliggende medicinsk tilstand.

Periodesmerter knyttet til en underliggende medicinsk tilstand har tendens til at påvirke ældre kvinder. Kvinder i alderen 30 til 45 er mest berørt.

Medicinske tilstande, der kan forårsage menstruation i perioden, inkluderer:

 • endometriose – hvor celler, der normalt linje livmoderen, vokser andre steder, såsom i æggelederne og æggestokkene; disse celler kan forårsage intens smerte, når de kaster
 • fibromer – ikke-kræft tumorer, der kan vokse i eller omkring livmoderen og kan gøre dine perioder tunge og smertefulde
 • bækkenbetændelse – hvor din livmoder, æggelederne og æggestokkene bliver inficeret med bakterier, hvilket får dem til at blive stærkt betændte
 • adenomyose – hvor det væv, der normalt linjer livmoderen, begynder at vokse inden for muskelvæggen, hvilket gør dine perioder særligt smertefulde

Periodesmerter forårsaget af prævention

En intrauterin enhed (IUD) er en type prævention lavet af kobber og plast, der passer ind i livmoderen. Det kan også undertiden forårsage menstruationsperiode, især i de første par måneder efter, at det er indsat.

Du bemærker muligvis en ændring i dit normale smertemønster, hvis din menstruationssmerter er knyttet til en medicinsk tilstand eller en svangerskabsforebyggende lUD. For eksempel kan smerten være mere alvorlig, eller den kan vare meget længere end normalt.

Du kan også have:

Se din læge, hvis du har nogle af disse symptomer samt menstruationssmerter.

Hvor længe varer min menstruationssmerter?

Periodesmerter starter normalt, når din blødning begynder, selvom nogle kvinder har smerter flere dage før starten af deres menstruation.

Smerten varer normalt 48 til 72 timer, selvom den kan vare længere. Det er normalt som værst, når din blødning er størst.

Unge piger har ofte menstruationssmerter, når de begynder at få menstruationer. Læs mere om startperioder .

Periodesmerter, der ikke har en underliggende årsag, har tendens til at blive bedre, når en kvinde bliver ældre. Mange kvinder bemærker også en forbedring, efter at de har fået børn.

Hvordan kan jeg behandle menstruationssmerter?

I de fleste tilfælde er smerter i perioden mild nok til at behandle derhjemme.

Smertestillende midler

Du kan tage ibuprofen og aspirin for at hjælpe med at håndtere dine smerter.

Tag dog ikke ibuprofen eller aspirin, hvis du har astma eller mave-, nyre- eller leverproblemer. Aspirin bør ikke tages af nogen under 16 år.

Du kan også prøve paracetamol , men undersøgelser har vist, at det ikke reducerer smerte såvel som ibuprofen eller aspirin.

Hvis almindelige smertestillende midler ikke hjælper, kan din læge ordinere et stærkere smertestillende middel, såsom naproxen eller kodein .

Andre selvhjælpsforanstaltninger at prøve

Du kan også prøve:

 • stoppe med at ryge – rygning menes at øge risikoen for menstruationssmerter
 • motion – du har måske ikke lyst til at træne i en smertefuld periode, men at være aktiv kan reducere smerter; prøv lidt svømning , eller cykle
 • varme – at lægge en varmepude eller en flaske med varmt vand (pakket ind i et køkkenrulle) på din mave kan hjælpe med at mindske smerter
 • varmt bad eller brusebad – at tage et varmt bad eller brusebad kan lindre smerter og hjælpe dig med at slappe af
 • massage – let, cirkulær massage omkring underlivet kan også hjælpe med at reducere smerter
 • afslapningsteknikker – afslappende aktiviteter, såsom yoga eller pilates , kan hjælpe med at distrahere dig fra smerter og ubehag
 • transkutan elektronisk nervestimulering (TENS) – en lille batteridrevet enhed, der leverer en mild elektrisk strøm til din mave for at reducere smerter

Hvornår skal jeg se min læge?

Se din læge, hvis du har alvorlige menstruationssmerter, eller dit normale mønster af perioder ændres – for eksempel hvis dine menstruationer bliver tungere end normalt eller uregelmæssige.

P-piller, der kan hjælpe med smerter i perioden

Din læge kan give dig p-piller . Dette kan lette smerter i perioden, fordi det tynder livmoderslimhinden og reducerer mængden af prostaglandin, som din krop frigiver.

En tyndere livmoderforing betyder, at livmoderens muskler ikke behøver at trække sig så meget sammen, når den kaster. Din periode bliver også lettere.

Hvis svangerskabsforebyggende pille ikke er egnet til dig, er svangerskabsforebyggende implantat eller svangerskabsforebyggende injektion gode alternativer.

Mirena intrauterine system (IUS) kan også undertiden hjælpe med smertefulde perioder.

Har en bækkenundersøgelse

Din læge vil muligvis foretage en bækkenundersøgelse for at hjælpe med at diagnosticere eller udelukke andre årsager til din menstruationssmerter.

De indsætter handskede, smurte fingre i din vagina for at føle for eventuelle abnormiteter i din livmoder eller æggestokke.

Undersøgelsen udføres ikke uden din tilladelse. Du kan også bede om at have en kvindelig læge, vælge at have en ven eller en slægtning til stede eller en praktiserende sygeplejerske til at fungere som en chaperone.

I nogle tilfælde kan din læge også bestille ultralyd i bækkenet, som kan vise eventuelle abnormiteter.

Henvisning til en specialist

Hvis din menstruationssmerter ikke er blevet kontrolleret efter 3 måneders behandling med smertestillende medicin eller et passende hormonelt prævention, kan din læge henvise dig til en specialist, som normalt vil være gynækolog.

Dette er til yderligere tests for at udelukke en underliggende medicinsk tilstand.

Yderligere test

For at hjælpe med at finde ud af årsagen til din menstruationssmerter kan en gynækolog muligvis udføre:

 • en urin- eller blodprøve
 • bækken ultralyd ) – hvor højfrekvente lydbølger bruges til at producere et billede af indersiden af din krop; det er smertefrit og viser eventuelle abnormiteter i dine reproduktive organer
 • laparoskopi – under generel bedøvelse foretages et lille snit i din mave, hvorigennem et fibrooptisk teleskop indsættes; det kan bruges til at se på dine indre organer samt tage prøver af væv (en biopsi )
 • hysteroskopi – gør det muligt at undersøge indersiden af livmoderen ved hjælp af et fibrooptisk teleskop; den føres gennem din vagina og ind i livmoderen for at kontrollere for abnormiteter

Behandling af en underliggende medicinsk tilstand

Hvis din menstruationssmerter skyldes en underliggende medicinsk tilstand, afhænger din behandling af, hvilken tilstand du har.

For eksempel kan bækkenbetændelsessygdom (PID) kræve antibiotika til behandling af infektionen, mens fibromer muligvis skal fjernes kirurgisk.

Kan menstruationssmerter påvirke fertiliteten?

Periodesmerter, der er en del af din normale menstruationscyklus, påvirker ikke din fertilitet. Men hvis årsagen er en medicinsk tilstand, kan dette påvirke din fertilitet.

For eksempel kan endometriose og inflammatorisk sygdom i bækkenet forårsage ardannelse og ophobning af væv i dine æggeleder, hvilket gør det sværere for sæd at nå og befrugte et æg.