Transplantation af tarm

En tarmtransplantation (tarm) er en operation for at erstatte en syg eller forkortet tarm med en sund tarm fra en donor.

Det er en kompliceret og højt specialiseret operation, der kun udføres på fire specialcentre i Storbritannien:

 • Birmingham børnehospital
 • Addenbrooke’s Hospital i Cambridge
 • Churchill Hospital i Oxford
 • King’s College Hospital i London

En vellykket tarmtransplantation kan give dig mulighed for at leve et så normalt liv som muligt, selvom medicin og regelmæssige kontroller er nødvendige på ubestemt tid.

Når der er behov for en tynd transplantation

En tarmtransplantation kan overvejes for personer med tarmsvigt, der udvikler komplikationer fra total parenteral ernæring (TPN), eller hvis TPN ikke er mulig.

TPN er, hvor en person kræver, at al deres ernæring skal gives gennem et dryp i en vene, fordi deres tarm ikke er i stand til at absorbere næringsstoffer fra mad, de spiser.

Tarm- eller tarmsvigt betyder, at en persons tarm ikke er i stand til at absorbere nok næringsstoffer fra mad. Det skyldes oftest enten kort tarmsyndrom eller en ikke-fungerende tarm.

Kort tarmsyndrom

Kort tarmsyndrom er, hvor en stor del af tyndtarmen mangler, fjernes eller er beskadiget.

Det kan være forårsaget af:

De fleste mennesker med kort tarmsyndrom har brug for en total parenteral ernæring (TPN). I mange tilfælde kan dette gives derhjemme uden at forårsage væsentlige problemer.

Langvarig TPN kan dog undertiden føre til komplikationer, som kan være livstruende.

Disse problemer inkluderer:

 • løber tør for egnede vener for at indsætte et kateter
 • en infektion, hvor kateteret indsættes, som kan sprede sig gennem blodbanen og føre til sepsis
 • lever sygdom

Transplantationsvurdering

Hvis du overvejes for en tarmtransplantation, vil du blive henvist til en transplantationsvurdering. Test udføres over en periode på 1 til 3 uger for at se, om en transplantation er den bedste behandling for dig.

Afhængigt af dit generelle helbred kan det være nødvendigt at blive på hospitalet, mens disse tests er udført, eller du skal muligvis kun gå på hospitalet for en række ambulante aftaler.

Test, du måtte have, inkluderer:

 • blodprøver for at kontrollere din leverfunktion, elektrolytter, nyrefunktion og se om du har alvorlige infektioner, såsom HIV eller hepatitis
 • et antal scanninger, såsom røntgen af brystet, en CT-scanning af din mave (mave) og en ultralydsscanning af din lever
 • en koloskopi , hvor et langt, tyndt, fleksibelt rør med et lille kamera indeni føres ind i bunden for at kontrollere inde i tarmene
 • lungefunktionstest

Under vurderingen har du chancen for at møde medlemmer af transplantationsteamet og stille spørgsmål.

Transplantationskoordinatoren vil tale med dig og din familie om, hvad der sker, samt de risici, der er forbundet med en tarmtransplantation.

Når vurderingen er afsluttet, vil der blive truffet en beslutning om, hvorvidt en tarmtransplantation er den bedste mulighed for dig.

Det kan være uegnet, hvis:

 • du har kræft, der har spredt sig til flere områder af din krop
 • du har en alvorlig sygdom med et meget dårligt syn
 • du har brug for vejrtrækningsstøtte med en ventilator – en maskine, der bevæger iltberiget luft ind og ud af lungerne
 • du er over 60 år
 • du ikke har handlet på lægens råd (for eksempel at holde op med at ryge), du ikke har taget den medicin, der er ordineret til dig, eller hvis du har gået glip af sygehusaftaler

Venter på en tarmtransplantation

Hvis du er egnet til en tarmtransplantation og ikke er i stand til at modtage en levende donation fra et familiemedlem, placeres du på den nationale venteliste.

Hvis du er på ventelisten, skal transplantationscentret kontakte dig med kort varsel, så snart et organ bliver tilgængeligt til transplantation, så du skal informere personalet, hvis der er ændringer i dine kontaktoplysninger.

Du vil normalt blive kontaktet, før transplantationskirurger har haft en chance for at vurdere egnetheden af de donerede organer, hvilket betyder, at der er en chance for, at du kan blive kaldt flere gange til “falske alarmer”, før operationen til sidst er udført.

Hvor lang tid du venter afhænger af:

 • din blodgruppe
 • donortilgængelighed
 • hvor mange andre patienter der er på listen, og hvor presserende deres tilfælde er

I gennemsnit venter folk omkring 2 måneder på en tarmtransplantation.

Mens du venter, bliver du passet af den læge, der henviste dig til transplantationscentret.

Din læge vil holde transplantationsteamet opdateret om ændringer i din tilstand. En anden vurdering er undertiden nødvendig for at sikre, at du stadig er egnet til en transplantation.

Typer af transplantationsprocedurer

Der er tre hovedtyper af transplantationsprocedurer:

 • kun tyndtransplantation – dette anbefales til personer med tarmsvigt, der ikke har leversygdom
 • kombineret lever- og tarmtransplantation – dette anbefales til personer med tarmsvigt, som også har fremskreden leversygdom
 • multipel organtransplantation (multivisceral) – selvom det ikke ofte gøres, kan dette anbefales til mennesker med multipel organsvigt og involverer transplantation af mave, bugspytkirtel, tolvfingertarm (første del af tarm), lever og tyndtarm

Det er undertiden muligt at foretage en tarmtransplantation ved hjælp af en del af tarmen doneret af et levende familiemedlem.

I disse tilfælde skal donoren have en operation, hvor den donerede del af tarmen fjernes, og de resterende dele af tarmen forbindes sammen.

Hvordan en tarmtransplantation udføres

En tarmtransplantation udføres under generel bedøvelse og tager ca. 8 til 10 timer at gennemføre, selvom det kan tage længere tid.

Efter at have fjernet din syge tarm, er dine blodkar forbundet med blodkarrene i den transplanterede tarm. Den transplanterede tarm forbindes derefter til din fordøjelseskanal eller hvad der er tilbage af tarmen.

Din kirurg vil danne en ileostomi , hvor en del af tyndtarmen omdirigeres gennem en åbning, de laver i din mave, kaldet stomi.

Efter operationen tillader ileostomi fordøjelsesaffald at passere ud af din krop gennem stomien til en ekstern pose. Det lader også transplantationsteamet vurdere sundheden for din transplanterede tarm.

Afhængigt af dit helbred og operationens succes kan din tarm muligvis forbindes igen, og ileostomi lukkes et par måneder efter transplantationen, men det er ikke altid muligt.

Restitution på hospitalet

Umiddelbart efter en tarmtransplantation føres du til intensivafdelingen (ICU) og overvåges nøje. Dette er så transplantationsteamet kan kontrollere, at din krop accepterer det nye organ.

Mens du er i ICU, har du forskellige rør i dine årer for at give medicin og væsker, og du vil være knyttet til overvågningsudstyr.

Du kan også have regelmæssige tarmbiopsier , hvor små prøver af væv tages til test ved hjælp af ileostomi oprettet af kirurgen.

Alternativt kan du have en endoskopi , hvor et langt, tyndt rør med et kamera i enden indsættes i stomien for at undersøge indersiden af din tarm.

Transplantationsteamet kan afgøre, om din krop afviser donortarmen fra dine biopsiresultater. Hvis det er tilfældet, får du ekstra behandling med medicin til at undertrykke dit immunsystem (immunsuppressive midler).

Når du er begyndt at komme dig, overføres du normalt til en specialtransplantatafdeling, hvor du fortsat får smertestillende medicin, immunsuppressiv medicin og ernæring gennem et rør i en vene (TPN).

Over tid er de fleste mennesker i stand til at gå videre fra TPN til at spise en normal diæt fodret gennem munden.

Gendannelse derhjemme

I gennemsnit udskrives mennesker, der har en tarmtransplantation, fra hospitalet efter omkring 4 til 6 uger.

Hvis du bor langt fra hospitalet, kan du blive nødt til at bo i et sted, der leveres af hospitalet i nærheden, i 1 til 2 måneder efter udskrivningen, så du kan overvåges og behandles hurtigt, hvis der opstår problemer.

Du får immunsuppressiv medicin for at forhindre, at din krop afviser transplantationen. Du bliver nødt til at tage dette lægemiddel resten af dit liv.

I de første par uger eller måneder efter at du har forladt hospitalet, skal du fortsætte med regelmæssige blodprøver og endoskopier, men disse vil blive gjort sjældnere over tid. Til sidst skal du muligvis kun se din kirurg en gang om året og få blodprøver hvert par måneder.

Selv om det kan tage lang tid at få fuld restitution fra en tarmtransplantation, og der er risiko for potentielt alvorlige komplikationer, er formålet med operationen at give dig mulighed for i sidste ende at leve et så normalt liv som muligt – herunder arbejde, nyde hobbyer og at leve uafhængigt.

Risici ved tyndtransplantation

Som med alle typer operationer er der risici forbundet med at have en tarmtransplantation.

Bedre medicin mod afvisning, raffinerede kirurgiske procedurer og en større forståelse af kroppens immunsystem har øget antallet af vellykkede tarmtransplantationer og forbedret overlevelsesrater i de senere år.

Imidlertid kan potentielt alvorlige komplikationer stadig ske:

På grund af disse risici og det generelle dårlige helbred hos mennesker, der overvejes til tyndtransplantation, dør nogle mennesker inden for få år efter proceduren.

Imidlertid lever størstedelen af voksne og børn, der har operationen, i mindst yderligere fem år.

Afvisning

Afvisning er en normal reaktion i kroppen. Når et nyt organ transplanteres, ser din krops immunsystem det som en trussel og danner antistoffer, som kan stoppe organet i at fungere ordentligt.

Immunsuppressive lægemidler, der svækker dit immunforsvar, gives under og efter din transplantation og skal tages livstid for at reducere risikoen for, at din krop afviser donortarmen.

Ud over at stoppe det donerede organ fungerer korrekt, kan afvisning undertiden betyde, at bakterier, der findes i tyndtarmen, kan komme ind i blodbanen og forårsage en alvorlig udbredt infektion.

Du overvåges nøje af transplantationsteamet efter operationen for at reducere denne risiko.

Der er en anden sjælden type afstødning, hvor immuncellerne transplanteret med det nye organ kæmper mod værtscellerne.

Dette kaldes graft versus host disease (GvHD). GvHD kan ske inden for få uger efter en transplantation eller, mindre almindeligt, et par måneder eller endda år senere.

I nogle tilfælde hvor transplantationen mislykkes, kan du blive sat på ventelisten igen til en ny transplantation.