Tarmkræft

Tarmkræft er en generel betegnelse for kræft, der begynder i tyktarmen. Afhængigt af hvor kræften starter, kaldes tarmkræft undertiden tyktarms- eller endetarmskræft.

Tarmkræft er en af de mest almindelige typer kræft diagnosticeret i Storbritannien. De fleste mennesker diagnosticeret med det er over 60 år.

Symptomer på tarmkræft

De 3 vigtigste symptomer på tarmkræft er:


 • vedvarende blod i din poo – det sker uden åbenbar grund eller er forbundet med en ændring i tarmvanen
 • en vedvarende ændring i din tarmvaner – som normalt skal poo mere, og din poo kan også blive mere løbende
 • vedvarende smerter i underlivet (mave) , oppustethed eller ubehag – det skyldes altid at spise og kan være forbundet med tab af appetit eller signifikant utilsigtet vægttab

De fleste mennesker med disse symptomer har ikke tarmkræft. Andre helbredsproblemer kan forårsage lignende symptomer. For eksempel:

 • blod i poo, når det er forbundet med smerte eller ømhed, er oftere forårsaget af bunker (hæmorroider)
 • en ændring i tarmvaner eller mavesmerter skyldes normalt noget, du har spist
 • en ændring i tarmvanen til at gå sjældnere, med hårdere poo, skyldes normalt ikke nogen alvorlig tilstand – det kan være værd at prøve afføringsmidler, før du ser din læge

Disse symptomer bør tages mere alvorligt, når du bliver ældre, og når de vedvarer på trods af enkle behandlinger.

Læs om symptomerne på tarmkræft .

Hvornår skal man få lægehjælp

Se din læge Hvis du har 1 eller flere af symptomerne på tarmkræft, og de har vedvaret i mere end 4 uger.

Din læge kan beslutte at:

Sørg for at se din læge, hvis dine symptomer vedvarer eller fortsætter med at komme tilbage, efter at du er stoppet med behandlingen, uanset deres sværhedsgrad eller din alder. Du bliver sandsynligvis henvist til hospitalet.

Læs om diagnosticering af tarmkræft .

Årsager til tarmkræft

Den nøjagtige årsag til tarmkræft er ikke kendt, men der er en række ting, der kan øge din risiko, herunder:

 • alder – næsten 9 ud af 10 personer med tarmkræft er 60 år eller derover
 • diæt – en diæt med højt rødt eller forarbejdet kød og lavt fiberindhold kan øge din risiko
 • vægt – tarmkræft er mere almindelig hos overvægtige eller overvægtige mennesker
 • motion – at være inaktiv øger din risiko for at få tarmkræft
 • alkohol – at drikke alkohol kan øge din risiko for at få tarmkræft
 • rygning – rygning kan øge dine chancer for at få tarmkræft
 • familiehistorie – at have en nær slægtning (mor eller far, bror eller søster), der udviklede tarmkræft under 50 år, giver dig en større livstidsrisiko for at udvikle tilstanden; screening tilbydes mennesker i denne situation, og du bør diskutere dette med din læge

Nogle mennesker har også en øget risiko for tarmkræft, fordi de har haft en anden tilstand, såsom omfattende colitis ulcerosa eller Crohns sygdom i tyktarmen i mere end 10 år.

Selvom der er nogle risici, du ikke kan ændre, såsom din alder eller familiehistorie, er der flere måder, du kan mindske dine chancer for at udvikle tilstanden.

Få mere at vide om:

Risiko for rødt kød og tarmkræft

Spise en sund afbalanceret kost

Taber vægt

Helbred og form

Stop med at ryge

Tips til at skære ned på alkohol

Læs mere om årsagerne til tarmkræft .

Screening af tarmkræft

For at opdage tilfælde af tarmkræft hurtigere tilbyder 2 typer screening af tarmkræft til voksne, der er registreret hos en læge i England:


 • Alle mænd og kvinder i alderen 60 til 74 år er inviteret til at udføre en FIT- eller FOB-test . Hvert andet år sendes de et testtestsæt, der bruges til at indsamle en poo-prøve. Hvis du er 75 år eller derover, kan du bede om denne test ved at ringe til den gratis telefonhjælp på 0800 707 60 60.
 • En yderligere engangstest kaldet screening for tarmomfang introduceres gradvist i England. Dette tilbydes mænd og kvinder i en alder af 55 år. Det involverer en læge eller sygeplejerske, der kigger ind i den nedre del af tarmen ved hjælp af et kamera i enden af et tyndt, fleksibelt rør.

At deltage i screening for tarmkræft reducerer dine chancer for at dø af tarmkræft. Fjernelse af polypper – små vækster, der kan udvikle sig på den indre foring af din bund (endetarm) – findes i screening for tarmomfang, kan forhindre kræft.

Imidlertid involverer alle screening en balance mellem potentielle skader såvel som fordele. Det er op til dig at beslutte, om du vil have det.

Læs om screening af tarmkræft , herunder mere om, hvad de 2 test involverer, hvad de forskellige mulige resultater betyder, og de potentielle risici at veje op.

Behandling for tarmkræft

Tarmkræft kan behandles ved hjælp af en kombination af forskellige behandlinger, afhængigt af hvor kræften er i din tarm, og hvor langt den har spredt sig.

De vigtigste behandlinger er:

Som med de fleste typer kræft afhænger chancen for en komplet kur af, hvor langt den spredes, når den er diagnosticeret. Hvis kræften er begrænset til tarmen, kan kirurgi normalt fjerne den fuldstændigt.

Nøglehul eller robotkirurgi bruges oftere, hvilket gør det muligt at udføre kirurgi med mindre smerte og hurtigere bedring.

Læs mere om, hvordan tarmkræft behandles .

At leve med tarmkræft

Tarmkræft kan påvirke dit daglige liv på forskellige måder, afhængigt af hvilket stadium det er i og den behandling, du har.

Hvordan folk håndterer deres diagnose og behandling varierer fra person til person. Der er flere former for support til rådighed, hvis du har brug for det:

 • tale med dine venner og familie – de kan være et stærkt supportsystem
 • kommunikere med andre mennesker i samme situation – for eksempel gennem tarmkræftstøttegrupper
 • finde ud af så meget som muligt om din tilstand
 • prøv ikke at gøre for meget eller overanstreng dig selv
 • tag tid til dig selv

Du kan også få brug for rådgivning om at komme sig efter operationen, herunder kost og leve med stomi og eventuelle økonomiske problemer, du har.

Hvis du bliver fortalt, at der ikke er mere, der kan gøres for at behandle din tarmkræft, er der stadig support tilgængelig. Dette er kendt som slutningen af livet pleje .

Læs om at leve med tarmkræft .