Selektive serotonin-genoptagelsesinhibitorer (SSRI’er) – Bivirkninger

Bivirkningerne ved selektive serotoninoptagelsesinhibitorer (SSRI’er) kan være vanskelige i starten, men de fleste forbedres med tiden.

Generelt tolereres SSRI’er bedre end de fleste andre typer antidepressiva . De fleste mennesker oplever kun nogle få milde bivirkninger, når de tager dem.

Det er vigtigt at fortsætte med behandlingen, selvom du er ramt af bivirkninger, da det vil tage flere uger, før du begynder at drage fordel af behandlingen. Med tiden skal du finde ud af, at fordelene ved behandling opvejer problemer i forbindelse med bivirkninger.

Du vil normalt se din læge hvert par uger, når du først begynder at tage SSRI’er for at diskutere, hvor godt medicinen fungerer. Du kan dog altid kontakte din læge, hvis du oplever nogen særlig generende eller vedvarende bivirkninger.

For information om bivirkningerne af en bestemt SSRI, se informationsfolderen, der følger med din medicin.

Almindelige bivirkninger

Almindelige bivirkninger af SSRI’er kan omfatte:

Disse bivirkninger skal forbedres over tid, selvom nogle – såsom seksuelle problemer – kan vare ved.

Mindre almindelige bivirkninger

Mindre almindelige bivirkninger af SSRI’er kan omfatte:

Tal med din læge eller gå straks til dit nærmeste hospital , hvis du kaster blod, har blod i din poo eller har problemer med at tisse.

Serotoninsyndrom

Serotoninsyndrom er et ualmindeligt, men potentielt alvorligt sæt af bivirkninger forbundet med SSRI’er.

Serotoninsyndrom opstår, når niveauerne af et kemikalie i din hjerne kaldet serotonin bliver for høje. Det udløses normalt, når du tager en SSRI i kombination med en anden medicin (eller et stof), der også hæver serotoninniveauet, såsom et andet antidepressivt middel eller perikon.

Symptomer på serotoninsyndrom kan omfatte:

 • forvirring
 • agitation
 • muskeltrækninger
 • sved
 • ryster
 • diarré

Hvis du oplever disse symptomer, skal du stoppe med at tage medicinen og søge øjeblikkelig rådgivning fra din læge eller specialist. Hvis dette ikke er muligt, skal du ringe til 111 .

Symptomer på alvorligt serotoninsyndrom inkluderer:

Hvis du eller nogen, du kender, oplever symptomer på alvorligt serotoninsyndrom, skal du straks søge lægehjælp ved at ringe 112 og bede om en ambulance.

Hyponatriæmi

Ældre mennesker, der tager SSRI’er, kan opleve et alvorligt fald i natrium (salt) niveauer kendt som hyponatræmi. Dette kan føre til ophobning af væske inde i kroppens celler, hvilket kan være potentielt farligt.

Denne bivirkning opstår, fordi SSRI’er kan blokere virkningerne af et hormon, der hjælper med at regulere niveauer af natrium og væske i kroppen. Ældre mennesker er sårbare, fordi væskeniveauer bliver sværere for kroppen at regulere.

Mild hyponatræmi kan forårsage symptomer svarende til depression eller bivirkninger af SSRI’er, såsom:

 • føler sig syg
 • hovedpine
 • muskelsmerter
 • nedsat appetit
 • forvirring

Mere alvorlig hyponatræmi kan forårsage følgende symptomer:

De mest alvorlige tilfælde af hyponatræmi kan få dig til at stoppe vejrtrækningen eller komme i koma .

Hvis du har mistanke om, at du eller nogen i din pleje har mild hyponatræmi, skal du kontakte din læge for at få råd og stoppe med at tage SSRI’er indtil videre. Hvis du har mistanke om alvorlig hyponatræmi, skal du ringe til 112 for at anmode om en ambulance.

Hyponatræmi kan behandles ved at fodre en natriumopløsning i kroppen gennem et intravenøst drop.

Selvmordstanker

Nogle mennesker har selvmordstanker og et ønske om selvskading, når de først tager SSRI’er. Unge under 25 synes særligt udsatte.

Kontakt din læge eller gå straks på hospitalet, hvis du når som helst har tanker om at dræbe eller skade dig selv, mens du tager SSRI’er.

Det kan være nyttigt at fortælle en slægtning eller en nær ven, at du er begyndt at tage antidepressiva og bede dem om at læse indlægssedlen, der følger med din medicin. Bed dem om at fortælle dig, om de synes, dine symptomer bliver værre, eller hvis de er bekymrede for ændringer i din adfærd.

Rapportering af bivirkninger

Den gule kortordning giver dig mulighed for at rapportere mistænkte bivirkninger fra enhver form for medicin, du tager. Det drives af lægemiddelsikkerhedsvagten, Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) .