Koma

Koma er en tilstand af bevidstløshed, hvor en person ikke reagerer og ikke kan vækkes.

Det kan skyldes hjerneskade, såsom en alvorlig hovedskade eller slagtilfælde . Et koma kan også være forårsaget af alvorlig alkoholforgiftning eller en hjerneinfektion (encephalitis) .

Personer med diabetes kan falde i koma, hvis deres blodsukkerniveau pludselig blev meget lavt ( hypoglykæmi ) eller meget højt ( hyperglykæmi ).

Du kan finde følgende oplysninger nyttige, hvis du har en ven eller en elsket, der er i koma.

Hvad er koma?

En person, der er i koma, er bevidstløs og har minimal hjerneaktivitet. De lever, men kan ikke vækkes og viser ingen tegn på bevidsthed.

Personens øjne vil være lukkede, og de ser ud til at ikke reagerer på deres omgivelser. De reagerer normalt ikke på lyd eller smerte eller er i stand til at kommunikere eller bevæge sig frivilligt, og grundlæggende reflekser, såsom hoste og synke, reduceres kraftigt.

De kan muligvis trække vejret alene, selvom nogle mennesker har brug for en maskine til at hjælpe dem med at trække vejret.

Over tid kan personen begynde gradvist at genvinde bevidstheden og blive mere opmærksom. Nogle mennesker vågner op efter et par uger, mens andre kan gå i en vegetativ eller minimalt bevidst tilstand (se at komme sig efter koma ).

Pleje og overvåge en person i koma

Læger vurderer en persons bevidsthedsniveau ved hjælp af et værktøj kaldet Glasgow Coma Scale . Dette niveau overvåges konstant for tegn på forbedring eller forringelse. Glasgow Coma Scale vurderer tre ting:

  • øjenåbning – en score på 1 betyder ingen åbning af øjet, og 4 betyder at åbne øjne spontant
  • verbalt svar på en kommando – en score på 1 betyder intet svar, og 5 betyder alarm og tale
  • frivillige bevægelser som reaktion på en kommando – en score på 1 betyder intet svar, og 6 betyder adlyder kommandoer

De fleste mennesker i koma vil have en samlet score på 8 eller derunder. En lavere score betyder, at nogen måske har oplevet mere alvorlig hjerneskade og kan være mindre tilbøjelige til at komme sig.

På kort sigt vil en person i koma normalt blive passet på en intensivafdeling (ICU) . Behandling indebærer at sikre, at deres tilstand er stabil, og kropsfunktioner, såsom vejrtrækning og blodtryk, understøttes, mens den underliggende årsag behandles.

På længere sigt vil sundhedspersonale yde understøttende behandling på en hospitalsafdeling. Dette kan indebære tilvejebringelse af ernæring, forsøg på at forhindre infektioner, bevæge personen regelmæssigt, så de ikke udvikler liggesår og forsigtigt udøve deres led, så de ikke bliver stramme.

Hvad du kan gøre som besøgende

Oplevelsen af at være i koma adskiller sig fra person til person. Nogle mennesker føler, at de kan huske begivenheder, der skete omkring dem, mens de var i koma, mens andre ikke gør det.

Nogle mennesker har rapporteret, at de føler en enorm forsikring fra tilstedeværelsen af en elsket, når de kommer ud af koma.

Når du besøger en ven eller en elsket i koma, kan du finde dette råd nyttigt:

  • Når du ankommer, skal du meddele hvem du er
  • tal med dem om din dag, som du normalt ville – vær opmærksom på, at alt, hvad du siger foran dem, måske bliver hørt
  • vis dem din kærlighed og støtte – selv bare det at sidde og holde i hånden eller stryge over deres hud kan være en stor trøst

Forskning har også antydet, at stimulering af de vigtigste sanser – berøring, hørelse, syn og lugt – potentielt kan hjælpe en person med at komme sig fra koma.

Ud over at tale med personen og holde hånden, kan du prøve at spille dem deres yndlingsmusik gennem hovedtelefoner, lægge blomster i deres værelse eller sprøjte en yndlingsparfume.

Gendannelse fra koma

Et koma varer normalt kun et par uger, i hvilket tidsrum personen kan begynde gradvist at vågne op og få bevidsthed eller udvikle sig til en anden tilstand af bevidstløshed kaldet en vegetativ tilstand eller minimalt bevidst tilstand.

  • en vegetativ tilstand – hvor en person er vågen, men ikke viser tegn på at være opmærksom på deres omgivelser eller sig selv
  • en minimalt bevidst tilstand – hvor en person har begrænset bevidsthed, der kommer og går

Nogle mennesker kan komme sig gradvist fra disse stater, mens andre måske ikke forbedres i årevis, hvis overhovedet. Se siden om bevidsthedsforstyrrelser for mere information om disse tilstande.

Folk, der vågner op af koma, kommer normalt gradvist rundt. De kan være meget ophidsede og forvirrede til at begynde med.

Nogle mennesker vil få fuld restitution og være helt upåvirket af komaet. Andre vil have handicap forårsaget af hjerneskader. De har muligvis brug for fysioterapi , ergoterapi og psykologisk vurdering og støtte i en periode med rehabilitering og kan have brug for pleje resten af deres liv.

Chancerne for, at nogen kommer sig efter koma, afhænger i høj grad af sværhedsgraden og årsagen til deres hjerneskade, deres alder og hvor længe de har været i koma. Men det er umuligt at forudsige nøjagtigt, om personen til sidst vil komme sig, hvor længe komaen varer, og om de har nogen langsigtede problemer.