Arytmi

Arytmier eller hjerterytmeproblemer opleves af mere end 2 millioner mennesker om året i Storbritannien. De fleste mennesker med en unormal hjerterytme kan føre et normalt liv, hvis det er korrekt diagnosticeret.

Hovedtyperne af arytmi er:

  • atrieflimren (AF) – dette er den mest almindelige type, hvor hjertet slår uregelmæssigt og hurtigere end normalt
  • supraventrikulær takykardi – episoder med unormalt hurtig puls i hvile
  • bradykardi – hjertet slår langsommere end normalt
  • hjerteblok – hjertet slår langsommere end normalt og kan få folk til at kollapse
  • ventrikelflimmer – en sjælden, hurtig og uorganiseret hjerterytme, der hurtigt fører til bevidsthedstab og pludselig død, hvis den ikke behandles med det samme

Arytmier kan påvirke alle aldersgrupper, men atrieflimren er mere almindelig hos ældre. At drikke for meget alkohol eller være overvægtig øger din sandsynlighed for at udvikle atrieflimren.

Du kan også være i fare for at udvikle arytmi, hvis dit hjertevæv er beskadiget på grund af en sygdom – for eksempel hvis du har haft et hjerteanfald eller har hjertesvigt .

Atrieflimren er en almindelig årsag til slagtilfælde . Atrieflimren betyder, at din risiko for slagtilfælde er 5 gange højere end for en person, hvis hjerterytme er normal.

Visse typer arytmi forekommer hos mennesker med alvorlige hjertesygdomme og kan forårsage pludselig hjertedød. Dette dræber 100.000 mennesker i Storbritannien hvert år. Nogle af disse dødsfald kunne undgås, hvis arytmierne blev diagnosticeret tidligere.

Almindelige udløsere for arytmi er virussygdomme, alkohol, tobak, ændringer i kropsholdning, motion, drikkevarer, der indeholder koffein, visse receptfrie og ordinerede lægemidler og ulovlige rekreative stoffer.

Hvordan sænker du risikoen for arytmi?

Det er ikke altid muligt at forhindre arytmi, selvom en sund livsstil kan mindske risikoen for at udvikle en hjertesygdom.

Behandlingen sigter mod at forhindre fremtidige episoder. Du kan også foretage livsstilsændringer, så du undgår nogle af udløserne for dit hjerterytmeproblem.

Dit hjertes elektriske system

Hjertens rytme styres af elektriske signaler. En arytmi er en abnormitet i hjertets rytme. Det kan slå for langsomt, for hurtigt eller uregelmæssigt.

Disse abnormiteter spænder fra en mindre besvær eller ubehag til et potentielt fatalt problem.

Kunne du få en arytmi?

Symptomer på arytmier inkluderer hjertebanken , svimmelhed , besvimelse og åndenød , selvom det ikke altid betyder, at du har et hjerterytmeproblem, hvis du har disse symptomer.

Arrhythmia Alliance’s tjekliste til hjerterytme kan hjælpe dig med at indsamle oplysninger til at diskutere med din læge, hvis du har nogen af disse symptomer.

Diagnosticering af arytmier

Hvis dine symptomer vedvarer, eller der er en historie med uforklarlig pludselig død i din familie, er det vigtigt for din læge at henvise dig til en hjertespecialist (en kardiolog eller elektrofysiolog, der har specialiseret sig i hjerterytmeforstyrrelser).

Den mest effektive måde at diagnosticere en arytmi er med en elektrisk registrering af din hjerterytme kaldet et elektrokardiogram (EKG) . Hvis EKG ikke finder et problem, har du muligvis brug for yderligere overvågning af dit hjerte.

Dette kan omfatte brug af en lille bærbar EKG-optageenhed i 24 timer eller længere. Dette kaldes en Holter-monitor eller ambulant EKG-overvågning.

Hvis dine symptomer synes at blive udløst af motion, kan det være nødvendigt med et trænings-EKG for at registrere din hjerterytme, mens du bruger et løbebånd eller motionscykel.

Du skal anmode om en kopi af dit EKG. Tag det med dig for at se kardiologen eller hjerterytmespecialisten og opbevar altid en kopi til fremtidig brug.

Andre tests, der anvendes til diagnosticering af arytmier, inkluderer:

  • cardiac event recorder – en enhed til at registrere lejlighedsvise symptomer over en periode, når du har dem
  • elektrofysiologisk (EP) undersøgelse – en test til at lokalisere problemer med de elektriske signaler i dit hjerte ved at føre bløde ledninger op ad en vene i dit ben og ind i dit hjerte, mens du er bedøvet
  • ekkokardiogram (ekko) – en ultralydsscanning af dit hjerte

Behandling for arytmier

Hvordan din arytmi behandles, afhænger af, om det er en hurtig eller langsom arytmi eller hjerteblok. Eventuelle underliggende årsager til din arytmi, såsom hjertesvigt, skal også behandles.

De behandlinger, der anvendes til arytmier, inkluderer:

At være sikker med arytmi

Hvis du har en arytmi, der påvirker din kørsel, skal du fortælle det til fører- og køretøjslicensbureauet (DVLA) .

Hvis dit job indebærer at arbejde i højden eller med maskiner, der kan være farlige, skal du stoppe arbejdet i det mindste, indtil din arytmi er diagnosticeret, eller du får behandling for din underliggende tilstand. Få råd fra din læge eller kardiolog.

Supporttjenester

Find information om hjertesygdomme og supporttjenester

Find atrieflimrenstjenester

Find pacemakerimplantationstjenester

Andre hjerterytmesider

Se listen nedenfor for information om specifikke hjerterytmeproblemer.

Atrieflimren

Brugada syndrom

Hjerteblok

Hjertebanken

Langt QT-syndrom

Supraventrikulær takykardi

Wolff-Parkinson-White syndrom