Selektive serotonin-genoptagelsesinhibitorer (SSRI’er) – Dosering

Når du ordinerer selektive serotoninoptagelsesinhibitorer (SSRI’er), vælger din læge normalt den lavest mulige dosis, der anses for nødvendig for at forbedre dine symptomer.

Denne tilgang er beregnet til at reducere risikoen for bivirkninger. Hvis den ordinerede dosis viser sig ineffektiv, kan den gradvist øges.

SSRI’er tages normalt i tabletform. Afhængigt af den type SSRI, der er ordineret, og sværhedsgraden af din depression, skal du normalt tage 1 til 3 tabletter om dagen.

Det tager normalt 2 til 4 uger, før du begynder at bemærke virkningerne af SSRI’er. Du har regelmæssige møder med din læge, når du først begynder at tage SSRI’er, og du skal fortælle dem, hvis du ikke har bemærket nogen forbedring efter 4 til 6 uger. De kan anbefale at øge din dosis eller prøve et alternativt antidepressivt middel.

Det anbefales normalt, at et kursus af SSRI’er varer mindst 6 måneder for at forhindre, at din tilstand gentager sig, når du stopper. Men hvis du har oplevet tidligere episoder med depression, kan et 2-årigt kursus anbefales. Nogle mennesker med tilbagevendende problemer rådes til at fortsætte med at tage medicin på ubestemt tid.

Ubesvarede eller ekstra doser

Det er vigtigt ikke at gå glip af nogen af dine doser, fordi dette kan gøre din behandling mindre effektiv.

Hvis du savner en dosis, skal du tage den så snart du husker det, medmindre det næsten er tid til at tage din næste dosis, i hvilket tilfælde du bare skal springe den glemte dosis over. Tag ikke en dobbelt dosis for at “kompensere” for den, du savnede.

Hvis du tager flere tabletter end ordineret, skal du kontakte din læge hurtigst muligt for at få råd. Hvis dette ikke er muligt, skal du kontakte din lokale service uden for åbningstiden eller ringe til 111 .

Det er usandsynligt, at det at tage en dobbelt dosis er skadeligt, men det skal du kun gøre, hvis en læge har rådgivet det.

Stop SSRI’er

Du bør ikke pludselig stoppe med at tage SSRI’er, selvom du føler dig bedre. Stop pludselig kan føre til abstinenssymptomer såsom:

Hvis din læge eller mental sundhedsspecialist beslutter at stoppe dit forløb af SSRI’er, reducerer de dosis gradvist over et par uger.