Hallucinationer og hørestemmer

Hallucinationer er, hvor nogen ser, hører, lugter, smager eller føler ting, der ikke findes uden for deres sind.

De er almindelige hos mennesker med skizofreni og opleves normalt som hørende stemmer.

Hallucinationer kan være skræmmende, men der er normalt en identificerbar årsag. For eksempel kan de forekomme som et resultat af:

Se straks din læge, hvis du oplever hallucinationer. De anbefalede behandlingsmuligheder for hallucinationer afhænger af den bagvedliggende årsag. For eksempel kan antipsykotisk medicin hjælpe med hallucinationer for mennesker, der lever med skizofreni.

Hallucinationer kan få dig til at føle dig nervøs, paranoid og bange, så det er vigtigt at være sammen med nogen, du kan stole på.

Følgende oplysninger forklarer de typiske typer af hallucinationer, herunder hvorfor de opstår, og hvad du kan gøre.

Det dækker:

 • høre stemmer
 • lægemiddelinducerede hallucinationer
 • hallucinationer og søvn
 • hallucinationer hos børn med feber
 • Charles Bonnet syndrom
 • hallucinationer hos ældre mennesker med delirium

Hallucinationer kan også forekomme som et resultat af ekstrem træthed eller nylig dødsfald . Disse og andre sjældnere årsager er dog ikke dækket her.

Hører stemmer

At høre stemmer i sindet er den mest almindelige form for hallucinationer hos mennesker med psykiske lidelser såsom skizofreni. Stemmerne kan være kritiske, komplimentære eller neutrale og kan komme med potentielt skadelige kommandoer eller engagere personen i samtale. De kan give en løbende kommentar til personens handlinger.

Oplevelsen er normalt meget foruroligende, men den er ikke altid negativ. Nogle mennesker, der hører stemmer, er i stand til at leve med dem og vænne sig til dem eller kan betragte dem som en del af deres liv.

Det er ikke ualmindeligt, at nyligt efterladte mennesker hører stemmer, og det kan undertiden være deres elskedes stemme.

Praktisk rådgivning

Hvis du hører stemmer, skal du diskutere eventuelle bekymringer, du har med din læge. Hvis det er nødvendigt, henviser de dig til en psykiater. Dette er vigtigt for at afgøre, om du har en alvorlig psykisk sygdom.

Hvis dine stemmer skyldes skizofreni, jo bedre er din behandling startet, jo bedre bliver resultatet.

Du kan også finde følgende råd nyttige:

 • tale med andre stemmehørereHearing Voices Network er en UK-baseret velgørenhedsorganisation, der kan give dig hjælp og støtte og sætte dig i kontakt med andre mennesker i en lignende situation som dig
 • være åben for at diskutere dine stemmer
 • prøv at forstå, hvor stemmerne kommer fra, hvorfor og hvad der udløser dem

Mental Health Foundation har flere oplysninger og praktiske råd om, hvordan man håndterer hørelse af stemmer .

Lægemiddelinducerede hallucinationer

Ulovlige stoffer og alkohol

Folk kan opleve hallucinationer, når de har meget ulovlige stoffer som amfetamin, kokain, LSD eller ecstasy. De kan også forekomme under tilbagetrækning fra alkohol eller stoffer, hvis du pludselig holder op med at tage dem.

Lægemiddelinducerede hallucinationer er normalt visuelle, men de kan påvirke andre sanser. De kan omfatte lysglimt eller abstrakte former, eller de kan tage form af et dyr eller en person. Oftere opstår der visuelle forvrængninger, der ændrer personens opfattelse af verden omkring dem.

Hallucinationerne kan forekomme alene eller som en del af stofinduceret psykose . Efter langvarig stofbrug kan de forårsage skizofreni.

Nogle mennesker tager cannabis for at “berolige sig selv” og lindre deres psykotiske symptomer uden at indse, at cannabis på længere sigt gør psykosen værre.

Tung alkoholbrug kan også føre til psykotiske tilstande, hallucinationer og demens.

Find ud af, hvordan du får hjælp til et stofproblem .

Medicin

Forskellige receptpligtige lægemidler kan lejlighedsvis forårsage hallucinationer. Ældre mennesker kan være i særlig risiko.

Hallucinationer forårsaget af medicin kan være dosisrelaterede, og de stopper normalt, når du holder op med at tage medicinen. Du må dog aldrig stoppe med at tage et lægemiddel uden først at tale med din læge og om nødvendigt efter at være blevet vurderet af en psykiater.

Tal med din læge om, hvordan medicinen påvirker dig, så du kan diskutere muligheden for at skifte til en anden medicin.

Hallucinationer og søvn

Nogle mennesker oplever hallucinationer, lige som de falder i søvn (hypnagogisk), eller når de begynder at vågne op (hypnopompic).

Hallucinationen kan have form af lyde, eller personen kan se ting, der ikke eksisterer, såsom bevægelige objekter eller et dannet billede, såsom en person (personen tror måske, de har set et spøgelse).

Hypnagogiske og hypnopompiske hallucinationer er især almindelige hos mennesker med narkolepsi . De kan dog også forekomme hos mennesker uden narkolepsi eller nogen lidelse. De er i det væsentlige som drømme og er i sig selv ikke noget at bekymre sig om.

Hallucinationer hos børn med feber

Hallucinationer kan undertiden forekomme hos børn, der er syge med feber. Ring til din læge, hvis dit barn har det dårligt med en kropstemperatur på 38 ° C eller derover, og du tror, de er hallucinerende.

I mellemtiden skal du være rolig, holde dit barn køligt og berolige det. Tilskynd dem til at drikke rigeligt med væsker og give dem paracetamol eller ibuprofen (læs altid indlægssedlen for patienten for at finde ud af den korrekte dosis og hyppighed for dit barns alder og kontroller, at de ikke er allergiske over for medicin, du giver). Hallucinationerne skal passere efter et par minutter.

Læs mere om feber hos børn .

Charles Bonnet syndrom

Nogle mennesker med synshandicap kan opleve midlertidige synshallucinationer.

Dette er kendt som Charles Bonnet syndrom, og det har tendens til at påvirke ældre mennesker, der er begyndt at miste synet, selvom det kan påvirke mennesker i alle aldre.

Hallucinationerne varer normalt i cirka 12 til 18 måneder og kan tage form af enkle, gentagne mønstre eller komplekse billeder af mennesker, objekter eller landskaber.

Nogle af de mest almindelige årsager til synshandicap inkluderer:

 • aldersrelateret makuladegeneration (AMD) – hvor den centrale del af bagsiden af øjet (makulaen, som spiller en vigtig rolle i central vision) holder op med at fungere korrekt
 • grå stær – når ændringer i linsen i øjet får den til at blive mindre gennemsigtig (klar)
 • glaukom – hvor væske ophobes inde i øjet og beskadiger synsnerven (som videreformidler information fra øjet til hjernen)
 • diabetisk retinopati – hvor blodkar, der forsyner øjet, beskadiges af ophobning af glukose

I Storbritannien menes omkring 100.000 mennesker at være påvirket af Charles Bonnet syndrom.

Hallucinationer hos ældre mennesker med delirium

Hallucinationer kan undertiden forekomme hos skrøbelige ældre, der er syge. Hallucinationerne kan starte før andre tegn på, at personen er utilpas. De kan f.eks. Være forårsaget af en brystinfektion eller urininfektion .

Ring til lægen eller 111, hvis din ældre slægtning pludselig udvikler hallucinationer, især hvis de ser ud til at være dårlige på nogen anden måde.