Nyfødt gulsot

Gulsot er en almindelig og normalt harmløs tilstand hos nyfødte babyer, der forårsager gulfarvning af huden og det hvide i øjnene. Den medicinske betegnelse for gulsot hos babyer er neonatal gulsot.

Andre symptomer på nyfødt gulsot kan omfatte:

  • gulfarvning af håndfladerne eller fodsålerne
  • mørk, gul urin (et nyfødt barns urin skal være farveløs)
  • bleg-farvet poo (det skal være gul eller orange)

Symptomerne på nyfødt gulsot udvikler sig normalt 2 til 3 dage efter fødslen og har tendens til at blive bedre uden behandling, når babyen er omkring 2 uger gammel.

Find ud af mere om symptomerne på gulsot hos babyer

Billede af nyfødt baby med gul hud.
Gulfarvning af huden i nyfødt gulsot.
Kredit:

Familie / Alamy-stockfoto

Hvornår skal man få lægehjælp

Din baby vil blive undersøgt for tegn på gulsot inden for 72 timer efter fødslen som en del af den nyfødte fysiske undersøgelse .

Hvis din baby udvikler tegn på gulsot efter dette tidspunkt, skal du tale med din jordemoder, sundhedsgæst eller en læge så hurtigt som muligt for at få råd.

Mens gulsot normalt ikke giver anledning til bekymring, er det vigtigt at afgøre, om din baby har brug for behandling.

Hvis du overvåger dit barns gulsot derhjemme, er det også vigtigt at kontakte din jordemoder med det samme, hvis dit barns symptomer hurtigt bliver værre, eller hvis de bliver meget tilbageholdende med at fodre.

Find ud af mere om diagnosticering af gulsot hos babyer

Hvorfor har min baby gulsot?

Gulsot skyldes ophobning af bilirubin i blodet. Bilirubin er et gult stof, der produceres, når røde blodlegemer, der fører ilt rundt i kroppen, nedbrydes.

Gulsot er almindelig hos nyfødte, fordi babyer har et stort antal røde blodlegemer i blodet, som nedbrydes og ofte udskiftes.

Også et nyfødt barns lever er ikke fuldt udviklet, så det er mindre effektivt til at fjerne bilirubin fra blodet.

Når en baby er omkring 2 uger gammel, er deres lever mere effektiv til behandling af bilirubin, så gulsot korrigerer ofte sig selv i denne alder uden at forårsage nogen skade.

I et lille antal tilfælde kan gulsot være tegn på en underliggende sundhedstilstand. Dette er ofte tilfældet, hvis gulsot udvikler sig kort efter fødslen (inden for de første 24 timer).


Hvor almindelig er nyfødt gulsot?

Gulsot er en af de mest almindelige tilstande, der kan påvirke nyfødte babyer.

Det anslås, at 6 ud af 10 babyer udvikler gulsot, inklusive 8 ud af 10 babyer, der er født for tidligt inden den 37. graviditetsuge.

Men kun omkring 1 ud af 20 babyer har et bilirubinniveau i blodet, der er højt nok til at have brug for behandling.

Af årsager, der er uklare, øger amning en babys risiko for at udvikle gulsot, som ofte kan vare i en måned eller længere.

Men i de fleste tilfælde opvejer fordelene ved amning langt enhver risiko forbundet med gulsot.

Behandling af nyfødt gulsot

Behandling af nyfødt gulsot er normalt ikke nødvendig, fordi symptomerne normalt går inden for 10 til 14 dage, selvom de lejlighedsvis kan vare længere.

Behandling anbefales normalt kun, hvis test viser meget høje niveauer af bilirubin i babyens blod.

Dette skyldes, at der er en lille risiko for, at bilirubin kan passere ind i hjernen og forårsage hjerneskade.

Der er 2 hovedbehandlinger, der kan udføres på hospitalet for hurtigt at reducere dit barns bilirubinniveau.

Disse er:

  • fototerapi – en særlig type lys skinner på huden, som ændrer bilirubinet i en form, der lettere kan nedbrydes af leveren
  • en udvekslingstransfusion – hvor dit barns blod fjernes ved hjælp af et tyndt rør (kateter) anbragt i deres blodkar og erstattet med blod fra en matchende donor; de fleste babyer reagerer godt på behandlingen og kan forlade hospitalet efter et par dage


Komplikationer

Hvis en baby med meget høje niveauer af bilirubin ikke behandles, er der en risiko for, at de kan udvikle permanent hjerneskade. Dette er kendt som kernicterus.

Kernicterus er meget sjælden i Storbritannien og påvirker mindre end 1 ud af hver 100.000 babyer født. Der var 7 hospitalsindlæggelser for kernicterus i England i 2015-16.

Find ud af mere om kernicterus hos babyer

Du kan også læse vejledningen fra National Institute for Health and Care Excellence (NICE) om gulsot hos nyfødte babyer under 28 dage .