Rhesus sygdom – komplikationer

Selvom rhesus sygdom er sjælden, og de fleste tilfælde behandles med succes, er der nogle risici for både ufødte og nyfødte babyer.

Ufødte babyer

Hvis rhesus sygdom forårsager svær anæmi hos et ufødt barn, kan det føre til:

Blodtransfusioner givet til en baby i livmoderen (intrauterine transfusioner [IUT]) kan bruges til at behandle anæmi hos et ufødt barn. Denne behandling medfører imidlertid også nogle risici for komplikationer. Det kan føre til et tidligt fødsel, der begynder inden den 37. uge af graviditeten, og der er en 1 ud af 50 risiko for abort eller dødfødsel.

Nyfødte babyer

Rhesus sygdom forårsager en ophobning af store mængder af et stof kaldet bilirubin. Uden hurtig behandling kan en ophobning af bilirubin i hjernen føre til en neurologisk tilstand kaldet kernicterus. Dette kan føre til døvhed , blindhed , hjerneskade, indlæringsvanskeligheder eller endda død.

Behandling for rhesus sygdom er normalt effektiv til at reducere bilirubinniveauet i blodet, så disse komplikationer er usædvanlige.

Blodtransfusioner

Risikoen for at udvikle en infektion fra det blod, der bruges i blodtransfusioner, er lav, fordi alt blod er omhyggeligt screenet. Det anvendte blod matches også med babyens blodtype, så sandsynligheden for, at din baby får en bivirkning på det donerede blod, er også lav.

Der kan dog være et problem med selve transfusionen. For eksempel kan røret (kateteret), der bruges til at afgive blodet, løsne sig og forårsage kraftig blødning (blødning) eller en blodprop .

Generelt er risiciene forbundet med blodtransfusioner små og opvejer ikke fordelene ved at behandle en baby med anæmi.