Rhesus sygdom – symptomer

Rhesus sygdom påvirker kun barnet, og moderen oplever ingen symptomer.

Symptomerne på rhesus sygdom afhænger af, hvor alvorlig den er. Cirka 50% af babyer, der er diagnosticeret med rhesus sygdom, har milde symptomer, der er lette at behandle.

Tegn på et ufødt barn

Hvis din baby udvikler rhesus sygdom, mens den stadig er i livmoderen, kan de blive anæmiske, fordi deres røde blodlegemer ødelægges hurtigere end normalt af antistofferne.

Hvis din baby er anæmisk, vil deres blod blive tyndere og flyde hurtigere. Dette medfører normalt ingen mærkbare symptomer, men det kan detekteres med en ultralydsscanning kendt som en Doppler-ultralyd.

Hvis anæmi er alvorlig, kan komplikationer af rhesus sygdom , såsom intern hævelse, påvises under scanninger.

Tegn på en nyfødt baby

De to hovedproblemer forårsaget af rhesus sygdom hos et nyfødt barn er hæmolytisk anæmi og gulsot . I nogle tilfælde kan babyen også have lav muskeltonus (hypotoni), og de kan mangle energi.

Hvis en baby har rhesus sygdom, har de ikke altid indlysende symptomer, når de er født. Symptomer kan undertiden udvikle sig op til 3 måneder bagefter.

Hæmolytisk anæmi

Hæmolytisk anæmi opstår, når røde blodlegemer ødelægges. Dette sker, når antistofferne fra moderens RhD-negative blod krydser moderkagen i babyens blod. Antistofferne angriber babyens RhD-positive blod og ødelægger de røde blodlegemer.

Hos den nyfødte baby kan dette medføre bleg hud, øget vejrtrækningshastighed, dårlig fodring eller gulsot.

Gulsot

Gulsot hos nyfødte babyer gør deres hud og de hvide i deres øjne gule. Hos babyer med mørk hud vil gulningen være mest tydelig i deres øjne eller på deres håndflader og såler.

Gulsot skyldes ophobning af et kemikalie kaldet bilirubin i blodet. Bilirubin er et gult stof, der er lavet naturligt i kroppen, når røde blodlegemer nedbrydes. Det fjernes normalt fra blodet i leveren, så det kan føres ud af kroppen i urinen.

Hos babyer med rhesus sygdom kan leveren ikke behandle de høje niveauer af bilirubin, der opbygges som et resultat af, at babyens røde blodlegemer ødelægges.