Blindhed og synstab

I Storbritannien lever der næsten 2 millioner mennesker med synstab. Af disse er omkring 360.000 registreret som blinde eller svagtseende.

At få at vide, at du har en synshandicap, der ikke kan behandles, kan være svært at komme til enighed med.

Nogle mennesker gennemgår en proces, der ligner dødsfald, hvor de oplever en række følelser, herunder chok, vrede og benægtelse, inden de til sidst kommer til at acceptere deres tilstand.

Henvisning af specialist

Hvis du er blind eller svagtseende, kan du blive henvist til en specialist med nedsat syn, som ofte er placeret på et hospital. Personalet på klinikken kan hjælpe dig med at forstå din tilstand og komme overens med din diagnose.

De kan også rådgive dig om praktiske ting såsom lys- og synshjælpemidler og fortælle dig om yderligere kilder til hjælp og support.

Spørg dit lokale hospital, hvis de har en Eye Clinic Liaison Officer (ECLO), hvis rolle indebærer at yde støtte til mennesker med synstab i øjenklinikker.

Støttegrupper

Hvis du er blind eller svagtseende, kan det være nyttigt at kontakte en støttegruppe for personer med synstab.

Royal National Institute of Blind People (RNIB)

Royal National Institute of Blind People (RNIB) er Storbritanniens førende velgørenhedsorganisation for mennesker med synstab, og det har nyttige oplysninger om at komme overens med synstab .

RNIBs hjælpelinje er åben mandag til fredag fra 8 til 20 og lørdag fra 9 til 13. Nummeret er 0303123 1129, hvor opkald ikke koster mere end et standardtakstopkald til et 01- eller 02-nummer. Du kan også e-maile hjælpelinjepersonale ( helpline@rnib.org.uk ).

RNIBs websted er specielt designet til mennesker med synstab og giver en bred vifte af nyttige oplysninger og ressourcer, herunder et online community og online shop .

Andre nationale velgørenhedsorganisationer

Andre nationale velgørenhedsorganisationer, der specialiserer sig i synstab, og som du måske finder nyttige, er:

Lokale organisationer

Der er også mange lokale frivillige organisationer rundt om i landet, der hjælper og støtter mennesker med synsproblemer. Du kan finde lokale supportorganisationer på Visionary-webstedet, som giver dig mulighed for at søge efter postnummer .

Registrering som blind eller svagtseende

Hvis din vision er forværret til et bestemt niveau, kan du vælge at registrere dig som synshandicappet. Afhængigt af sværhedsgraden af dit synstab vil du enten blive registreret som synshæmmet (tidligere “svagtseende”) eller alvorligt synhæmmet (tidligere “blind”).

Din øjenlæge (øjenlæge) måler din synsstyrke (evne til at se detaljer på afstand) og dit synsfelt (hvor meget du kan se fra siden af dit øje, når du ser lige frem).

Disse målinger hjælper din øjenlæge med at afgøre, om du er berettiget til at blive certificeret som synshæmmet eller stærkt synshæmmet. Hvis du er, udfylder de et officielt certifikat med resultaterne af din øjenundersøgelse.

I England og Wales kaldes dette certifikat Certificate of Vision Impairment (CVI), i Skotland hedder det BP1, og i Nordirland hedder det A655.

Din øjenlæge sender en kopi af certifikatet til dig, en kopi til din læge og en kopi til din lokale socialafdeling. Når du modtager certifikatet, vil dit lokale sociale serviceteam kontakte dig for at spørge, om du vil føjes til sit register over synshandicappede.

Når du er registreret, vil sociale tjenester kontakte dig igen for at arrangere, at der foretages en vurdering. Målet er at vurdere dine behov og finde ud af, hvilken hjælp du har brug for for at forblive uafhængig, såsom hjælp til rengøring og madlavning eller hjælp til mobilitet og transport.

Registrering som synshandicappede er ikke obligatorisk, men det kan berettige dig til en række fordele, herunder:

RNIB-webstedet har flere oplysninger om registrering af dit synstab . GOV.UK har flere oplysninger om registrering af synshandicap .

Ændringer i dit hjem

De fleste synshandicappede kan fortsætte med at bo hjemme. Du skal dog sandsynligvis foretage nogle ændringer i dit hjem, især hvis du bor alene.

Nedenfor er en liste over nogle vigtige udstyr, du kan finde nyttige.

  • Telefon med stor knap – både fasttelefoner og mobile modeller fås i RNIB online-butikken.
  • Computer – Internettet kan give en reel forbindelse til venner og familie såvel som andre mennesker med synshandicap. Det er også en praktisk måde at finde ud af information på og få varer og tjenester. Tastaturer med store knapper, skærmvisningssoftware og tekstlæsere er tilgængelige fra RNIB.
  • Fællesskabsalarm – denne lille, bærbare enhed har en alarmknap, der, hvis den trykkes, sender et alarmsignal til et reaktionscenter, der advarer en nomineret ven eller plejeperson. Din lokale myndighed skal kunne give dig yderligere oplysninger.
  • Kraftig belysning – lyse pærer og justerbare lys er afgørende for dit hjem, især i køkkenet og trappen (områder hvor du mest sandsynligt har en ulykke). Fluorescerende pærer anbefales, fordi de producerer mest lys og har tendens til at være billigere på lang sigt end konventionelle pærer.

Den måde, dit hus er malet på, kan også gøre det lettere at finde rundt. Brug af en to-tone kontrast tilgang, såsom sort og hvid, kan gøre det lettere at se forskellen mellem objekter i nærheden, såsom en dør og dens håndtag eller trappen og dets gelænder.

Læse og skrive

Der er flere muligheder, hvis du har problemer med at læse standardtekst i bøger, aviser og magasiner.

En af de enkleste muligheder er at bruge en forstørrelsesenhed, der kan få udseendet til at se større ud for at hjælpe dig med at læse. Disse kan fås fra en række steder, herunder hospitalssvagttjenester, optometrister, lokale frivillige organisationer og RNIB.

RNIB har også en samling af store trykte publikationer, du kan låne, ligesom de fleste biblioteker.

Du kan også bruge en e-læser til at hjælpe dig med at læse. E-læsere er håndholdte enheder, der giver dig mulighed for at downloade bøger og abonnere på aviser og magasiner på internettet. Du kan vælge en indstilling, der giver dig mulighed for at vise tekst i større størrelse.

Hvis du overhovedet ikke er i stand til at læse, kan du tilmelde dig:

Du kan også installere skærmlæsningssoftware på din computer, der læser e-mails, dokumenter og tekst på internettet.

En velgørenhedsorganisation kaldet Kommunikation for blinde og handicappede har frigivet en gratis skærmlæser til pc’en ved navn Thunder. Lignende software er tilgængelig for Apple-enheder, selvom du muligvis skal betale et mindre gebyr.

Der er også stemmegenkendelsesprogrammer, hvor du taler ind i en mikrofon, og softwaren oversætter det, du siger, til at skrive. Disse programmer kan også bruges til at udstede kommandoer, såsom at lukke internettet og flytte fra et websted til et andet.

Braille

Nogle mennesker med alvorligt synstab, især dem der har haft problemet fra en ung alder, vælger at lære blindeskrift. Braille er et skrivesystem, hvor hævede prikker bruges som erstatning for skriftlige bogstaver.

Ud over punktskriftversioner af bøger og magasiner kan du købe punktskriftsenheder, som kan fastgøres til computere, der giver dig mulighed for at læse teksten, der vises på en computerskærm. Braille-computertastaturer er også tilgængelige.

RNIB-webstedet har flere oplysninger om læsning og blindeskrift .

Komme rundt

Der er flere forskellige metoder, du kan bruge til at komme rundt uafhængigt, hvis du har et problem med din vision.

Lang stok

Du kan finde en lang sukkerrør nyttig, når du rejser. Disse stokke er normalt sammenfoldelige og kan hjælpe dig med at komme rundt ved at opdage genstande på din vej. Stokken vil også gøre chauffører og andre fodgængere opmærksomme på, at du har synstab.

For at få mest muligt ud af en lang stok er det en god ide at deltage i et kursus, der lærer dig, hvordan du bruger det. RNIB eller førerhunde kan give dig yderligere oplysninger om træning.

Guide hunde

Den velgørende organisation Guide Dogs har ydet førerhunde for mennesker med synstab i mange år. Guidehunde kan hjælpe dig med at komme rundt og give både en følelse af uafhængighed og venskab.

Hvis du ansøger om en førerhund, giver førerhunde alt det nødvendige udstyr gratis og kan også tilbyde økonomisk hjælp, hvis det er nødvendigt til ting som mad eller dyrlægeomkostninger.

Du behøver ikke at have mistet alt synet for at få gavn af en førerhund, og du behøver ikke at være officielt registreret som blind eller svagtseende for at ansøge om en. Guidehunde-webstedet har flere oplysninger om at ansøge om en førerhund .

Guide Dogs tilbyder også en række andre tjenester til mennesker med synshandicap (selvom du ikke har en førerhund), såsom børn og unges tjenester og mobilitetstræning.

Velgørenheden leverer også My Guide- tjenesten, som har til formål at reducere den isolation, som mange mennesker med synstab oplever, og hjælpe med at genopbygge deres tillid og genvinde deres uafhængighed.

Globalt positioneringssystem (GPS)

Et globalt positioneringssystem (GPS) er et navigationshjælpemiddel, der bruger signaler fra satellitter til at fortælle dig, hvor du er, og hjælpe med at planlægge dine rejser.

GPS-enheder er tilgængelige som enkeltstående enheder, der kan programmeres ved hjælp af et brailletastatur, der fortæller dig din aktuelle placering og giver dig en vejvisning til, hvor du vil hen.

Hvis du har en smartphone, er der et antal GPS-apps, du kan downloade.

RNIB-webstedet har mere information om teknologi og produkter til mennesker med synstab, inklusive GPS.

Kørsel

Hvis du er diagnosticeret med en tilstand, der påvirker din vision, har du en juridisk forpligtelse til at informere Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA) . Manglende overholdelse er en forbrydelse og kan resultere i en bøde på op til £ 1.000.

Besøg GOV.UK for at få flere oplysninger om kørsel med handicap eller sundhedstilstand .

Hvis du er registreret med en synshandicap, antager DVLA, at dit kørekort ikke længere er gyldigt, og at du ikke længere er i stand til at køre.

Der er lejlighedsvis undtagelser for personer med let synshandicap. Hvis du mener, dette gælder for dig, skal din læge udfylde et DVLA-spørgeskema om medicinsk information (PDF, 265kb) .

Du har kun lovligt tilladelse til at køre, hvis du kan læse et nummerplade fra en afstand på 20 meter (65 fod), og en øjetest viser, at din synsstyrke er mindst 6/12. Du har lov til at bære briller eller kontaktlinser, når du læser pladen eller bogstavet.

Der er også standarder for dit synsfelt og kørsel. Hvis du har en tilstand, der kan reducere dit synsfelt, kan DVLA bede dig om at gennemføre en synsfeltstest for at demonstrere, at du er sikker på at køre.

Beskæftigelse

Hvis du i øjeblikket er ansat og for nylig er blevet diagnosticeret med synshandicap, skal du kontakte ordningen med adgang til arbejde .

Adgang til arbejde er en ordning, der drives af Jobcentre Plus, der giver råd og support om, hvilket udstyr og justeringer der muligvis er nødvendige for at gøre det muligt for dig at udføre dit job.

De tilbyder også et tilskud til at bidrage til omkostningerne ved alt udstyr eller træning, du muligvis har brug for, såsom stemmegenkendelsessoftware, et punkttastatur og en displayenhed og en printer, der kan konvertere tekst til punktskrift (punktskrift).

Afhængig af størrelsen på det firma, du arbejder for, kan tilskuddet betale 80-100% af omkostningerne, op til £ 10.000.

Hvis du i øjeblikket leder efter arbejde, er der to hovedorganisationer, der kan yde ekstra rådgivning og support:

Du behøver ikke at oplyse, at du har synshandicap, når du ansøger om et job, men det anbefales normalt, at du gør det.

Hvis du føler, at du er blevet afvist til et job på grund af dit handicap, og du var i stand til at udføre jobbet, kan du indgive en klage i henhold til Equality Act 2010 .

Nogle mennesker med synshandicap beslutter at blive selvstændige, ofte fordi det giver dem fleksibilitet til at arbejde hjemme i timevis, de vælger.

RNIB-webstedet har flere oplysninger og råd om arbejde og beskæftigelse .

Regelmæssige synstest

Hvis du har synstab, er det stadig vigtigt at have regelmæssige synstest, så din optometrist (øjenlæge) kan kontrollere for yderligere ændringer i dine øjne og give dig råd om, hvordan du bedst udnytter din vision.

Find en optiker i nærheden af dig, og læs mere om øjenplejepleje .