Dødfødsel

En dødfødsel er, når en baby er født død efter 24 afsluttede ugers graviditet. Det sker omkring 1 ud af 200 fødsler i England.

Hvis barnet dør inden 24 afsluttede uger, er det kendt som abort eller tab af sene fostre.

Kontakt straks din jordemoder eller læge, hvis du er gravid og bekymret for din baby – for eksempel hvis du har bemærket, at din baby bevæger sig mindre end normalt. Vent ikke til den næste dag. Hvis din baby bevæger sig mindre, kan det være et tegn på, at der er noget galt og skal tjekkes ud.

Hvad forårsager dødfødsel?

Nogle dødfødsler er forbundet med komplikationer med moderkagen, en fødselsdefekt eller med moderens helbred. For andre findes ingen årsag.

Læs mere om årsager til dødfødsel .

Hvad sker der, når en baby dør, før de er født?

Hvis din baby er død, kan du muligvis vente på, at fødsel starter naturligt, ellers kan dit arbejde blive induceret. Hvis dit helbred er i fare, kan det være nødvendigt, at barnet leveres så hurtigt som muligt. Det er sjældent, at en dødfødt baby fødes ved kejsersnit .

Læs mere om, hvad du kan forvente, hvis din baby dør inden fødslen .

Efter en dødfødt

Efter en dødfødt er beslutningerne om hvad de skal gøre meget personlige. Der er ingen rigtig eller forkert måde at reagere på.

En specialist jordemoder vil tale med dig om, hvad du vil gøre – for eksempel at holde babyen eller tage fotografier. De kan også diskutere de tests, du kan blive tilbudt for at finde ud af, hvorfor din baby døde, og give dig oplysninger om registrering af fødslen.

Læs mere om, hvad der sker efter en dødfødsel , herunder oplysninger om supporttab for baby-tab.

Kan dødfødsler forhindres?

Ikke alle dødfødsler kan forhindres, men der er nogle ting, du kan gøre for at reducere din risiko, såsom:


  • ikke ryger
  • undgå alkohol og stoffer under graviditet – disse kan alvorligt påvirke dit barns udvikling og øge risikoen for abort og dødfødsel
  • ikke kommer til at sove på ryggen efter 28 uger – rolig, hvis du vågner op på ryggen, bare drej til din side, før du går i seng igen
  • deltage i alle dine fødselsaftaler, så jordemødre kan overvåge dit barns vækst og velbefindende