Rhesus sygdom – Behandling

Behandling for rhesus sygdom afhænger af, hvor alvorlig tilstanden er. I mere alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at behandlingen begynder, før barnet fødes.

Omkring halvdelen af alle tilfælde af rhesus sygdom er milde og kræver normalt ikke meget behandling. Dog skal din baby overvåges regelmæssigt, hvis der opstår alvorlige problemer.

I mere alvorlige tilfælde er der normalt behov for en behandling kaldet fototerapi, og blodtransfusioner kan hjælpe med at fremskynde fjernelsen af bilirubin (et stof, der dannes, når røde blodlegemer nedbrydes) fra kroppen.

I de mest alvorlige tilfælde kan der udføres en blodtransfusion , mens din baby stadig er i livmoderen, og en medicin kaldet intravenøs immunglobulin kan bruges, når de er født, hvis fototerapi ikke er effektiv.

Om nødvendigt kan babyen leveres tidligt ved hjælp af medicin til at starte fødsel (induktion) eller et kejsersnit , så behandlingen kan starte så hurtigt som muligt. Dette gøres normalt kun efter ca. 34 ugers graviditet.

Fototerapi

Fototerapi er behandling med lys. Det indebærer at placere den nyfødte baby under en halogen- eller lysstofrør med dækkede øjne.

Alternativt kan de placeres på et tæppe indeholdende optiske fibre, gennem hvilke lys bevæger sig og skinner på babyens ryg (fiberoptisk fototerapi).

Lyset, der absorberes af huden under fototerapi, sænker bilirubinniveauet i babyens blod gennem en proces kaldet fotooxidation. Dette betyder, at der tilsættes ilt til bilirubinet, hvilket hjælper det med at opløses i vand. Dette gør det lettere for babyens lever at nedbryde bilirubinet og fjerne det fra blodet.

Under fototerapi gives væske normalt i en vene (intravenøs hydrering), fordi mere vand går tabt gennem din babys hud, og der produceres mere urin, når bilirubinet udvises.

Brug af fototerapi kan undertiden reducere behovet for en blodtransfusion.


Blodtransfusioner

I nogle tilfælde kan niveauerne af bilirubin i blodet være høje nok til at kræve en eller flere blodtransfusioner .

Under en blodtransfusion fjernes noget af dit barns blod og erstattes med blod fra en passende matchende donor (en person med samme blodgruppe). En blodtransfusion finder normalt sted gennem et rør indsat i en vene (intravenøs kanyle).

Denne proces hjælper med at fjerne noget af bilirubinet i babyens blod og fjerner også antistofferne, der forårsager rhesus sygdom.

Det er også muligt for babyen at få en transfusion af bare røde blodlegemer for at supplere dem, de allerede har.

Blodtransfusion til et ufødt barn

Hvis din baby udvikler rhesus sygdom, mens den stadig er i livmoderen, kan det være nødvendigt at få en blodtransfusion inden fødslen. Dette er kendt som intrauterin føtal blodtransfusion.

En intrauterin føtal blodtransfusion kræver specialuddannelse og er ikke tilgængelig på alle hospitaler. Du kan derfor blive henvist til et andet hospital for proceduren.

En nål indsættes normalt gennem moderens underliv (mave) og i navlestrengen, så doneret blod kan injiceres i babyen. En ultralydsscanner bruges til at lede nålen til det rigtige sted.

Lokalbedøvelse bruges til at bedøve området, men du vil være vågen under proceduren. Der kan gives et beroligende middel for at holde dig afslappet, og din baby kan også være bedøvet for at hjælpe med at stoppe dem i bevægelse under proceduren.

Du har muligvis brug for mere end en intrauterin føtal blodtransfusion. Transfusioner kan gentages hver 2. til 4. uge, indtil din baby er moden nok til at blive leveret. De kan endda reducere behovet for fototerapi efter fødslen, men yderligere blodtransfusioner kan stadig være nødvendige.

Der er en lille risiko for abort under en intrauterin føtal blodtransfusion, så det bruges normalt kun i særlig alvorlige tilfælde.

Intravenøs immunglobulin

I nogle tilfælde anvendes behandling med intravenøs immunglobulin (IVIG) sammen med fototerapi, hvis niveauet af bilirubin i dit barns blod fortsætter med at stige med en timesats.

Immunglobulinet er en opløsning af antistoffer (proteiner produceret af immunsystemet for at bekæmpe sygdomsbærende organismer) taget fra raske donorer. Intravenøs betyder, at det injiceres i en vene.

Intravenøs immunglobulin hjælper med at forhindre, at røde blodlegemer ødelægges, så niveauet af bilirubin i dit barns blod stopper med at stige. Det reducerer også behovet for en blodtransfusion.

Det medfører dog nogle små risici. Det er muligt, at din baby kan have en allergisk reaktion på immunoglobulinet, selvom det er svært at beregne, hvor sandsynligt dette er, eller hvor alvorlig reaktionen vil være.

Bekymringer over mulige bivirkninger og den begrænsede forsyning med intravenøs immunglobulin betyder, at det kun bruges, når bilirubinniveauet stiger hurtigt på trods af fototerapisessioner.

Intravenøs immunglobulin er også blevet brugt under graviditet, i særligt alvorlige tilfælde af rhesus sygdom, da det kan forsinke behovet for behandling med intrauterin føtal blodtransfusioner.