Rhesus sygdom – Årsager

Rhesus sygdom er forårsaget af en bestemt blanding af blodtyper mellem en gravid mor og hendes ufødte baby.

Rhesus sygdom kan kun forekomme i tilfælde, hvor alt det følgende sker:

  • moderen har en rhesus negativ (RhD negativ) blodtype
  • barnet har en rhesus positiv (RhD positiv) blodtype
  • moderen har tidligere været udsat for RhD-positivt blod og har udviklet et immunrespons mod det (kendt som sensibilisering)

Blodtyper

Der er flere forskellige typer humant blod, kendt som blodgrupper , hvor de 4 vigtigste er A, B, AB og O. Hver af disse blodgrupper kan enten være RhD-positive eller negative.

Hvorvidt nogen er RhD-positive eller RhD-negative bestemmes af tilstedeværelsen af rhesus D (RhD) -antigenet. Dette er et molekyle, der findes på overfladen af røde blodlegemer.

Mennesker, der har RhD-antigenet, er RhD-positive, og dem uden det er RhD-negative. I Storbritannien er omkring 85% af befolkningen RhD-positive.

Hvordan blodtyper nedarves

Din blodtype afhænger af de gener, du arver fra dine forældre. Uanset om du er RhD-positiv eller negativ, afhænger af hvor mange kopier af RhD-antigenet, du har arvet. Du kan arve en kopi af RhD-antigenet fra din mor eller far, en kopi fra dem begge eller slet ingen.

Du får kun RhD-negativt blod, hvis du ikke arver nogen kopier af RhD-antigenet fra dine forældre.

En kvinde med RhD-negativt blod kan få en RhD-positiv baby, hvis hendes partners blodtype er RhD-positiv. Hvis faderen har to kopier af RhD-antigenet, vil hver baby have RhD-positivt blod. Hvis faderen kun har en kopi af RhD-antigenet, er der en 50% chance for, at babyen bliver RhD-positiv.

Sensibilisering

En RhD-positiv baby vil kun have rhesus sygdom, hvis deres RhD-negative mor er blevet sensibiliseret over for RhD-positivt blod. Sensibilisering opstår, når moderen udsættes for RhD-positivt blod for første gang og udvikler et immunrespons på det.

Under immunresponset genkender kvindens krop, at de RhD-positive blodlegemer er fremmede og skaber antistoffer til at ødelægge dem.

I de fleste tilfælde produceres disse antistoffer ikke hurtigt nok til at skade en baby under moderens første graviditet. I stedet er alle RhD-positive babyer, som moren har i fremtiden, mest udsatte.

Hvordan opstår sensibilisering?

Under graviditet kan sensibilisering ske, hvis:

Sensibilisering kan også forekomme efter en tidligere abort eller graviditet uden for livmoderen , eller hvis en RhD-negativ kvinde ved en fejltagelse har modtaget en transfusion af RhD-positivt blod (selvom dette er yderst sjældent).

Hvordan sensibilisering fører til rhesus sygdom

Hvis sensibilisering opstår, vil hendes krop næste gang kvinden udsættes for RhD-positivt blod producere antistoffer med det samme.

Hvis hun er gravid med en RhD-positiv baby, kan antistofferne føre til rhesus sygdom, når de krydser placenta og begynder at angribe babyens røde blodlegemer.