Psykiatri

Psykiatri er et medicinsk område, der beskæftiger sig med diagnosticering, behandling og forebyggelse af psykiske lidelser.

En læge, der arbejder i psykiatri, kaldes en psykiater. I modsætning til andre fagfolk inden for mental sundhed, såsom psykologer og rådgivere, skal psykiatere være medicinsk kvalificerede læger, der har valgt at specialisere sig i psykiatri. Dette betyder, at de kan ordinere medicin samt anbefale andre former for behandling.

De fleste psykiatere arbejder som en del af samfundets mentale sundhedsteams (CMHT’er), på ambulante klinikker eller på hospitalsafdelinger. Nogle gennemfører sessioner i lægeoperationer.

Hvilke forhold kan psykiatere behandle?

Psykiske forhold, der kan diagnosticeres og behandles af en psykiater, omfatter:

Psykiatere kan også yde psykologisk støtte til mennesker med langvarige, smertefulde eller terminale fysiske sundhedsmæssige forhold.

At få en aftale med en psykiater

Du har normalt brug for en henvisning fra din læge eller en anden læge for at se en psykiater på .

Din læge kan henvise dig direkte til en psykiater eller til et medlem af et lokalt team for mental sundhed, der kan vurdere dine behov og hjælpe med at afgøre, om du har brug for at se en psykiater eller en anden mental sundhedspersonale.

Du kan også se en psykiater privat, selvom de fleste private psykiatere foretrækker en henvisning fra din læge. Din læge kan muligvis anbefale psykiatere i dit område. Du kan også prøve at kontakte en psykiatrisk klinik direkte eller bruge online-psykiatritjenester.

Du vil se en psykiater, der har specialiseret sig inden for det psykiatriske område, der er mest relevant for din situation. De vigtigste ekspertiseområder inkluderer:

Du kan kontrollere detaljerne for en psykiater, herunder deres specialområde, ved at se på lægeregisteret , en oversigt over alle praktiserende læger i Storbritannien.

Hvis de har bogstaverne MRCPsych (medlem af Royal College of Psychiatrists) eller FRCPsych (Fellow of the Royal College of Psychiatrists) efter deres navn, er de et nuværende medlem af Royal College of Psychiatrists (RCPsych) .

Hvad sker der under dine aftaler

Under din første aftale foretager din psykiater en indledende vurdering. De vil se på både dit mentale og fysiske helbred og kan spørge:

  • om problemet, der fik dig til at se dem
  • generelle spørgsmål om dit liv og tanker
  • at udføre en simpel fysisk undersøgelse, såsom at kontrollere dit blodtryk – for eksempel før du ordinerer visse lægemidler
  • for information fra andre kilder, såsom din læge, pårørende og socialarbejdere

Efter at have vurderet din tilstand kan psykiateren ordinere medicin eller anbefale andre behandlinger, såsom rådgivning eller kognitiv adfærdsterapi (CBT) .

Antallet af gange, du har brug for at se en psykiater, og længden af hver aftale afhænger af dine omstændigheder.

En psykiater kan fortsætte med at styre din behandling, eller de kan henvise dig til andre samfundsmæssige psykiatriske tjenester i dit område. Disse tjenester arbejder i små enheder eller klinikker og har til formål at hjælpe mennesker med at håndtere deres sygdom, så de kan leve et normalt liv i samfundet.