Personlighedsforstyrrelse

En person med en personlighedsforstyrrelse tænker, føler, opfører sig eller forholder sig til andre meget forskelligt fra gennemsnittet.

Der er flere forskellige typer personlighedsforstyrrelse.

Denne side giver nogle oplysninger om personlighedsforstyrrelser generelt, der linker til andre kilder for at få flere detaljer.

Symptomer på en personlighedsforstyrrelse

Symptomerne varierer afhængigt af typen af personlighedsforstyrrelse.

En person med borderline personlighedsforstyrrelse (en af de mest almindelige typer) har tendens til at have forstyrrede måder at tænke på, impulsiv adfærd og problemer med at kontrollere deres følelser.

De kan have intense, men ustabile forhold og bekymre sig om, at folk opgiver dem.

En person med antisocial personlighedsforstyrrelse bliver typisk let frustreret og har svært ved at kontrollere deres vrede.

De kan beskylde andre mennesker for problemer i deres liv og være aggressive og voldelige og forstyrre andre med deres opførsel.

En person med en personlighedsforstyrrelse kan også have andre psykiske problemer, såsom depression og stofmisbrug .

Behandling for en personlighedsforstyrrelse

Behandling af en personlighedsforstyrrelse indebærer normalt en samtaleterapi . Det er her, personen taler med en terapeut for at få en bedre forståelse af deres egne tanker, følelser og adfærd.

Det varer i mindst 3 måneder, men kan ofte vare længere afhængigt af sværhedsgraden af tilstanden og andre problemer, personen kan have.

Udover at lytte og diskutere vigtige problemer med personen, kan terapeuten identificere strategier til at løse problemer og om nødvendigt hjælpe dem med at ændre deres holdninger og adfærd.

Terapeutiske samfund

Terapeutiske samfund (TC’er) er en intensiv form for gruppeterapi, hvor oplevelsen af at have en personlighedsforstyrrelse udforskes i dybden.

Personen deltager mindst 1 dag om ugen og undertiden endda 5 fulde dage om ugen.

TC’er har vist sig at være effektive til milde til moderate personlighedsforstyrrelser, men kræver et højt engagement.

Medicin

Medicin kan ordineres til behandling af problemer forbundet med en personlighedsforstyrrelse, såsom depression , angst eller psykotiske symptomer .

For eksempel kan moderate til svære symptomer på depression behandles med en type antidepressiv middel kaldet en selektiv serotonin genoptagelsesinhibitor (SSRI) .

Læs mere om behandlingen af borderline personlighedsforstyrrelse og antisocial personlighedsforstyrrelse .

Du kan også besøge webstedet Royal College of Psychiatrists og velgørenhedswebsteder Mind and Rethink Mental Illness for deres patientoplysninger om behandling af andre typer personlighedsforstyrrelser.

Genopretning

Mange mennesker med en personlighedsforstyrrelse kommer sig over tid. Psykologisk eller medicinsk behandling er ofte nyttig, men support er undertiden alt, hvad der er brug for.

Der er ingen enkelt tilgang, der passer til alle – behandlingen skal skræddersys til den enkelte.

Årsager

Det er ikke klart nøjagtigt, hvad der forårsager personlighedsforstyrrelser, men det antages, at de skyldes en kombination af de gener, en person arver, og tidlige miljøpåvirkninger – for eksempel en bekymrende barndomsoplevelse (såsom misbrug eller forsømmelse).

Støtte til mennesker, der lever med en personlighedsforstyrrelse

At have en personlighedsforstyrrelse kan have stor indflydelse på personens liv såvel som deres familie og venner, men støtte er tilgængelig.

Hvis du vil have support til dig selv eller nogen, du kender, kan du finde følgende links nyttige:

Spørg din læge om supportgrupper for personlighedsforstyrrelser i nærheden af dig. Eller find ud af, hvilke psykiske sundhedsydelser der findes, og hvordan man får adgang til dem .