Perifer arteriel sygdom (PAD) – Behandling

Der er ingen kur mod perifer arteriel sygdom (PAD), men livsstilsændringer og medicin kan hjælpe med at reducere symptomerne.

Disse behandlinger kan også hjælpe med at reducere din risiko for at udvikle andre typer hjerte-kar-sygdomme (CVD) , såsom:

Behandling er meget vigtig, fordi det at have PAD er et tegn på, at dine blodkar er usunde.

Kirurgi kan bruges i alvorlige tilfælde, eller når den indledende behandling ikke effektivt har reduceret dine symptomer.

Livsstilsændringer

De 2 vigtigste livsstilsændringer, som du kan foretage, hvis du får diagnosen PAD, træner mere regelmæssigt og holder op med at ryge, hvis du ryger.

Dyrke motion

Bevis tyder på, at regelmæssig træning hjælper med at reducere sværhedsgraden og hyppigheden af PAD-symptomer, samtidig med at risikoen for at udvikle endnu en CVD reduceres. Motion kan også øge din selvtillid, humør, søvnkvalitet og energi.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) anbefaler overvåget træning som et af de første skridt til styring af PAD. Dette kan involvere gruppeøvelser med andre personer med CVD, ledet af en træner.

Træningsprogrammet involverer normalt 2 timers overvåget træning om ugen i 3 måneder. Målet er at træne dagligt resten af dit liv, da fordelene ved motion hurtigt går tabt, hvis det ikke er hyppigt og regelmæssigt.

En af de bedste øvelser, du kan gøre, er at gå. Det anbefales normalt, at du går så langt og så længe du kan, før symptomerne på smerte bliver utålelige. Derefter hvile, indtil smerten forsvinder. Begynd at gå igen, indtil smerten vender tilbage. Fortsæt med at bruge denne “stop-start” -metode, indtil du har brugt mindst 30 minutter på at gå i alt. Gør dette flere gange om ugen.

Træningskurset er udfordrende, da de hyppige episoder med smerte kan være foruroligende. Det skal dog forbedre dine symptomer.

Læse om:

Helbred og form

Walking for sundhed

Stop rygning

Stop med at ryge vil reducere din risiko for at PAD bliver værre og en anden alvorlig CVD udvikler sig. Forskning har vist, at mennesker, der ryger efter at have modtaget deres diagnose, er meget mere tilbøjelige til at få et hjerteanfald og dø af en komplikation af hjertesygdomme end folk, der holder op efter deres diagnose.

Læs mere om at stoppe med at ryge .

Andre livsstilsændringer

Udover at træne og stoppe med at ryge, er der en række andre livsstilsændringer, du kan foretage for at reducere din risiko for at udvikle andre former for CVD.

Disse inkluderer:

Mental velvære

PAD kan forårsage svær smerte og forstyrre dit liv. Hvis du har at gøre med depression eller angst, er det vigtigt at få adgang til support for at passe på dit mentale velbefindende.

Læse om:

Diabetes

At have dårligt kontrolleret diabetes kan også gøre dine PAD-symptomer værre og øge dine chancer for at udvikle andre former for CVD.

Det er vigtigt at styre din diabetes ordentligt, hvilket kan medføre livsstilsændringer. Disse kan omfatte at reducere mængden af sukker og fedt i din kost og tage medicin for at sænke dit blodsukkerniveau.

Læs om behandling af type 1-diabetes og behandling af type 2-diabetes .

Lægemidler

Forskellige lægemidler kan bruges til at behandle de underliggende årsager til PAD, samtidig med at din risiko for at udvikle endnu en CVD reduceres.

Nogle mennesker behøver muligvis kun at tage 1 eller 2 af nedenstående medicin, mens andre muligvis skal tage flere.

Statiner

Hvis blodprøver viser, at dine niveauer af LDL-kolesterol (“dårligt kolesterol”) er høje, får du ordineret en type medicin kaldet statin.

Statiner virker ved at reducere produktionen af LDL-kolesterol i leveren.

Mange mennesker, der tager statiner, oplever ingen eller meget få bivirkninger, selvom andre oplever nogle bivirkninger, såsom:

Antihypertensiva

Antihypertensiva er en gruppe medikamenter, der anvendes til behandling af forhøjet blodtryk (hypertension) .

Det er sandsynligt, at du får ordineret et antihypertensivt lægemiddel, hvis:

  • du ikke har diabetes, og dit blodtryk er højere end 140/90 mmHg
  • du har diabetes, og dit blodtryk er højere end 130 / 80mmHg

Læs mere om diagnosticering af højt blodtryk .

En almindelig type antihypertensiv er en angiotensin-converting enzym (ACE) -hæmmer, som blokerer virkningen af nogle hormoner, der hjælper med at regulere blodtrykket. Dette vil sænke dit blodtryk.

Bivirkninger af ACE-hæmmere inkluderer:

De fleste af disse bivirkninger forsvinder om få dage, selvom nogle mennesker finder, at de har tør hoste i længere tid.

Hvis dine bivirkninger bliver alvorlige, kan en lignende medicin kaldet angiotensin-2-receptorantagonist anbefales.

Blodfortyndende medicin

En af de største potentielle farer, hvis du har åreforkalkning, er et stykke fedtaflejring (plak), der bryder af fra din arterievæg. Dette kan få en blodprop til at udvikle sig på stedet for den ødelagte plak.

Hvis en blodprop udvikler sig inde i en arterie, der forsyner hjertet med blod (en koronararterie), kan det udløse et hjerteanfald. Tilsvarende, hvis en blodprop udvikler sig i nogen af blodkarrene, der går til hjernen, kan den udløse et slagtilfælde.

Hvis du har PAD, vil du sandsynligvis blive ordineret en blodfortyndende medicin for at reducere din risiko for blodpropper. Denne medicin virker ved at fortynde dit blod, så det er mindre sandsynligt at størkne.

Blodfortyndende medicin, du kan ordineres, hvis du har PAD, inkluderer:

Naftidrofuryloxalat

Du kan blive tilbudt Naftidrofuryloxalat, hvis du har smerter i benene udløst af træning (periodisk claudicering).

Denne medicin kan forbedre blodgennemstrømningen i kroppen og bruges meget lejlighedsvis, hvis du foretrækker ikke at blive opereret. Det kan også bruges, hvis dit overvågede træningsprogram ikke har ført til en tilfredsstillende forbedring af din tilstand.

Bivirkninger af naftidrofuryloxalat kan omfatte:

  • føler sig syg
  • mavesmerter
  • diarré
  • udslæt

Du rådes normalt til at tage naftidrofuryloxalat i omkring 3 til 6 måneder for at se, om det forbedrer dine symptomer. Hvis behandlingen ikke er effektiv efter dette tidspunkt, stoppes den.

Kirurgi og procedurer

I nogle få tilfælde kan en procedure til at genoprette blodgennemstrømningen gennem arterierne i dine ben anbefales. Dette er kendt som revaskularisering.

Revaskularisering kan anbefales, hvis dine smerter i benene er så alvorlige, at det forhindrer dig i at udføre daglige aktiviteter, eller hvis dine symptomer ikke reagerer på de nævnte behandlinger.

Der er 2 hovedtyper af revaskulariseringsbehandling til PAD:


  • angioplastik – hvor en blokeret eller indsnævret arteriesektion udvides ved at puste en lille ballon inde i skibet
  • arterie bypass transplantat – hvor blodkar tages fra en anden del af din krop og bruges til at omgå blokering i en arterie

Hvilken procedure er bedst?

Du kan ikke altid være i stand til at vælge mellem at have en angioplastik eller et bypass-transplantat. Hvis du er det, er det vigtigt at være opmærksom på fordele og ulemper ved hver.

En angioplastik er mindre invasiv end en bypass. Det involverer ikke at foretage store nedskæringer (snit) i din krop og udføres normalt under lokalbedøvelse som en dagprocedure. Dette betyder, at du kan gå hjem samme dag, som du har operationen, og du kan komme dig hurtigere.

Af denne grund foretrækkes angioplastik generelt frem for bypassoperation, medmindre angioplastik ikke er egnet eller har fejlet tidligere.

Imidlertid anses resultaterne af en bypass generelt for at være længerevarende end for en angioplastik. Dette betyder, at proceduren muligvis skal gentages sjældnere end en angioplastik.

Både angioplastik og bypassoperationer medfører en lille risiko for alvorlige komplikationer, såsom et hjerteanfald, slagtilfælde og endda død. Mens der ikke er mange undersøgelser, der sammenligner bypass-kirurgi og angioplastik for PAD, er der noget, der tyder på, at risikoen for alvorlige komplikationer er ens i begge.

Inden du anbefaler behandling, diskuterer et team af specialiserede kirurger, læger og sygeplejersker muligheder med dig. Dette vil omfatte de potentielle risici og fordele.